Hyppää pääsisältöön

Sananvapauspalkinnon saanut Laura Arikka: Tämä on rohkaisevaa myös Hyvin sanottu -hankkeen kannalta

Laura Arikka ler mot kameran med ett diplom och blommor i händerna.
Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka. Laura Arikka ler mot kameran med ett diplom och blommor i händerna. Kuva: Kalle-Koponen-HS palkinto

Erätauko-säätiön toimitusjohtaja sai merkittävän tunnustuksen työstään, ja hän näkee sen vahvistavan myös Hyvin sanottu -hanketta.

Lehdistön- ja sananvapauden edistämistä ajava International Press Instituten (IPI) Suomen ryhmä on myöntänyt sananvapauspalkinnon Erätauko-säätiön toimitusjohtajalle Laura Arikalle. Palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Perusteluissaan yhdistys toteaa Arikan tehneen uraauurtavaa työtä rakentavan, dialogiin pohjautuvan keskustelukulttuurin edistämiseksi.

– Tuntuu hyvältä, että saa kiitosta tehdystä työstä. Ajattelen, että palkinto on laajemmin Erätauko-yhteisölle. Tämä on sellainen työ, jota ei pysty itse tekemään ja olen siksi iloinen koko verkoston puolesta, Arikka sanoo.

Erätauon keskustelumenetelmä kehitettiin Sitrassa vuosina 2016–2019. Menetelmän yksinkertaista, puolirakenteellista keskustelurunkoa voidaan käyttää eri yhteisöissä ja tilanteissa, joissa halutaan keskustella erilaisten näkemysten omaavien ihmisten kanssa rakentavasti.

Nykyään menetelmän kehittämisestä vastaa Erätauko-säätiö. Säätiö myös koordinoi yhdessä Ylen kanssa Hyvin sanottu -hanketta, jolla pyritään vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia sekä luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä.

Arikan mukaan hänen saamansa sananvapauspalkinto tukee vahvasti Hyvin sanottu -hanketta, sillä sanavapauden ja -vastuun tukeminen on hankkeen osalta tärkeää.

Hankkeen taustalla oleva tutkimus osoitti, että noin 60 prosenttia suomalaisista kaipaa lisää tilaisuuksia rauhallisiin keskusteluihin. Näitä rakentavan keskustelun paikkoja hankkeen yhteistyökumppanit ovat mukana luomassa.

– Tämä [palkinto] on rohkaisevaa 130:lle yhteistyökumppanille. Monilla kumppaneilla on jo konkreettisia tekoja suunnitteilla, ja tekojen kautta voidaan vaikuttaa keskustelukulttuuriin.

Arikalle itselleen keskustelukulttuurin edistämisessä on pohjimmiltaan kyse demokratian tukemisesta – vaikka se ei ole tällä hetkellä Suomessa, Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa, erityisen haastettuna.

– Demokratia ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Haluan osaltani vahvistaa sitä, että ihmiset kuuluvat porukkaan ja kertovat omista ajatuksistaan, hän sanoo.

IPI:n Suomen komitean mukaan Arikan tekemä sillanrakennustyö onkin sananvapauden ja avoimen demokratian toteutumisen kannalta erityisen tärkeää alati kärjistyvässä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä.

Sananvapauteen ja demokratiaan liittyvä työ on vahvasti läsnä Arikan toimissa niin Erätauko-säätiössä kuin Hyvin sanottu -hankkeessa, mutta tämän lisäksi hän julkaisi tänä keväänä kirjan Dialogi pelastaa maailman ja muita oivalluksia käymistäni keskusteluista.

Pystyykö keskustelukulttuurin kehittämisestä ollenkaan irtautumaan, vai onko se jatkuvasti läsnä arjessa?

– Välillä asiat pyörivät paljon mielessä. Jokaisella on kehityskohteita eikä kukaan ole täydellinen keskustelija. Näitä taitoja voi harjoitella koko elämän. Rentoudun itse niin, että olen aika paljon hiljaa. Se on hyvää vastapainoa työlle, jossa on vuorovaikutuksessa paljon.

Lue myös: Sananvapauspalkittu Laura Arikka: On erityisen tärkeää saada mukaan ihmiset, jotka eivät yleensä osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun