Hyppää pääsisältöön

Tosi-tv:n kohtuuton hinta: käsikirjoitus

Petettyjä lupauksia kulisseissa ja ohjelman jälkeen puhjenneita mielenterveyshäiriöitä. MOT haastatteli kymmeniä tosi-tv-osallistujia ja selvitti maksavatko he viihteestä liiankin kovaa hintaa.

LUE MYÖS ERIKOISARTIKKELI: Osallistujat kertovat tosi-tv:n nurjasta puolesta: huutoitkua mikrofoniin, kehotus seksin har­ras­ta­mi­seen ja jopa paikallisten lakien rikkomista

Tällaisia ovat tosi-tv:n salaiset sopimukset: osallistujille elinikäinen vaitiolo ja kymmenien tuhansien sopimussakot

Mira Ahola: Mä huutoitkin siellä kulisseissa omaa pahaa oloani, just se että siihen ei niin kuin puututtu.

Tia Rauhamäki: En nähnyt omaa kehoani enää realistisesti ja sen myötä sairastuin sitten syömishäiriöön.

Jussi Kettusen työt loppuivat Big Brother -pestin jälkeen.

Jussi Kettunen: Totta kai he ois voinu sanoo että tää ei ollu hyvä tää Big Brother. Mutta taas sitte ei se oo taas ehkä irtisanomisperuste.

Päälle ohjelman tuotantoyhtiö ilmoitti vaativansa kahdenkymmenen tonnin sopimussakkoa.

Jussi Kettunen: Olin vaan että hetkinen että mitäs täällä nyt tapahtuu?

Osallistujat vaiennetaan sopimuksilla, jotka ovat asiantuntijoiden mukaan kohtuuttomia ja sisältävät jopa lainvastaisia kohtia.

Tässä ohjelmassa niiden sisältöä avataan ensimmäistä kertaa julkisesti.

MOT: Tosi-tv:n kohtuuton hinta

Joka vuosi tuhannet suomalaiset haluavat mukaan erilaisiin tosi-tv-ohjelmiin. Ruudun toiselta puolelta ohjelmia seuraavat jopa miljoonat katsojat.

Jaakko Mäntymaa: Tää on valtavan suosittua viihdettä.

Johanna Mattinen: Niinpä, ja siis varmasti niinku jokainenhan meistä sitä katsoo vähintään satunnaisesti, koska niin valtava osa tv-tarjonnasta on jollain tapaa tosi-tv:tä.

Jaakko Mäntymaa: Niin, ne rajat on tavallaan hävinny.

Viime vuosina tosi-tv:n kulisseista on kuitenkin alkanut kuulua viestejä pahoinvoinnista ja petetyistä lupauksista.

Päätämme kollegani Jaakko Mäntymaan kanssa selvittää kohdellaanko osallistujia reilusti.

Jaakko Mäntymaa: Pystyykö nää tosi- tv -osallistujat itse asiassa tietämään mihin he osallistuu? Sehän on helppo huudella katsomoista että mitäs läksit.
Johanna Mattinen: Miten sit mielenterveyspuolesta huolehditaan? Ja sit se kolmas on ne osallistujasopimukset jotka he joutuu allekirjottaan ennen sinne menoa.
Jaakko Mäntymaa: Joo, ne on tosi tiukkoja ja rajoittaa ihan perusoikeuksia.

Otamme tarkastelun kohteeksi kolme ohjelmaformaattia, joista haastattelemme lähes 40 osallistujaa vuosien varrelta.

Tässä ohjelmassa tapaamme Temptation Islandista tutut Miran ja Tiian, Jussin Big Brotherista ja Au pair -Neean.

Neea Autio: Mä olin silloin yheksäntoistavuotias. Mä halusin lähteä mukaan, koska mä halusin au pairiks. Mä olin just valmistunut lukiosta sinä vuonna ja mä halusin ulkomaille. Totta kai silloin kun hain ohjelmaan ni ei ollu tiedossa mikä maa on esim kyseessä.

Neea Autio oli mukana Au pairit -formaatissa, jota Yle esittää. Ohjelman ajatuksena on istuttaa nuoret suomalaiset vieraaseen paikkaan, kotiavuksi ja lastenhoitajiksi perheisiin, joita he eivät ole koskaan tavanneet.

Neea Autio: Aika lailla kylmään veteenhän sitä hyppäs siinä. Toisaalta nuorena ihmisenä ku sä haluut jonkun tollasen kokemuksen, ni sitähän sä just haluatkin.

MOT:n tutkimissa tosi-tv-ohjelmissa kaikki osallistujat ovat poissa tutuista ympäristöistään.

Erityisesti Big Brother- ja Temptation Island-formaattien olosuhteet ovat äärimmäisen haastavia kenelle tahansa: osallistujat ovat eristyksissä, eivätkä he saa pitää yhteyttä läheisiinsä.

Traumaterapiakeskuksen johtaja Anne Suokas pitää yhdistelmää vaarallisena.

Anne Suokas: Semmoinen eristys ja yhteydettömyys, niin mahdollistaa myös monenlaisen manipulaation ja vähentää kykyä harkita, mitä oikeasti haluaa tehdä tai mihin suostuu.

MOT:n haastattelemien tosi-tv-osallistujien mukaan henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on ollut heikkoa kaikissa kolmessa ohjelmassa.

Au paireissa yhdellekään MOT:n haastattelemalle osallistujalle ei tarjottu mahdollisuutta puhua mielenterveyden ammattilaiselle missään vaiheessa tuotantoa, vaikka tuotantoyhtiön mukaan tällaista apua on ollut tarjolla.

MOT: Kysyttiinks teiltä ennen ohjelmaan osallistumista esimerkiks mielenterveyshistoriasta?
Neea Autio: Ei.
MOT: Teillä ei ollu mitään tän alan ammattilaista mukana?
Neea Autio: Jep, ei ollu.
MOT: Oliks sitte ohjelman jälkeen minkäännäköistä jälkihoitoo? Tarjottiinko mitään?
Neea Autio: Ei kyllä ollu mitään.

Kaikkia kolmea ohjelmaa yhdistää se, että osallistujien mielenterveyshistoriaa selvitettiin korkeintaan pintapuolisesti, usein ei ollenkaan.

Ohjelmiin on osallistunut useita henkilöitä, jotka ovat aiemmin kärsineet mielenterveyden ongelmista tai joilla on taustallaan traumaattisia kokemuksia, kuten parisuhdeväkivaltaa, seksuaalista hyväksikäyttöä ja itsemurha-aikeita.

Anne Suokas: Musta se on erittäin huolestuttavaa, koska eettisesti mun mielestä täytyy ottaa huomioon, mikä on ihmisen sen hetkinen kyky toimia tommoisissa äärimmäisen vaativissa olosuhteissa

Kuvausten aikana ja niiden jälkeen useilla haastateltavilla puhkesi erilaisia henkisiä oireita. Eniten oireita oli haastateltavilla, jotka olivat osallistuneet Big Brother ja Temptation Island -formaatteihin.

Mira Ahola: Mun nimi on Mira Ahola ja mä osallistuin noihin seiskakauden Temppareihin. Koen, että mä olin tosi tasapainoinen ihminen niin kuin ihan kokonaisuudessaan ja elämä hymyile ennen kuin menin siihen Temppareihin.

Temptation Island -ohjelmassa neljä pariskuntaa lennätetään lomakohteeseen, jossa heidät erotaan toisistaan. Varatut viettävät kolme viikkoa sinkkujen vieteltävänä. Tavoitteena on testata, kestääkö parisuhde vieraan houkutuksen.

Joka toinen päivä varatuille näytetään videokooste puolison teoista toisessa lomakohteessa.

Mira Ahola oli itsekin pitkään fanittanut sarjaa.

Mira Ahola: Halus vaan päästä mukaan osaksi sitä sellaista oma lemppariohjelmaa.

Mira Aholan henkinen vointi alkoi kuitenkin heikentyä puolivälissä ohjelman kuvauksia. Ahola alkoi juoda suruunsa ja hänestä tuli alakuloinen, etäinen ja sulkeutunut.

Mira Ahola: Mä koen ite et mut jätettiin aika yksin ton mun romahdukseni kanssa. Kukaan ei niin kuin ikinä reagoinut siihen mitenkään, vaikka vaikka kaikki näki ja kuuli niistä kameroista, että miten mulla niin kuin menee. Se oli siinä pisteessä, että mä niin kuin menin rannalle ja sit mä niin kuin huusin yksin siellä, että niin kuin ihan vaan että aaaaaargh, ja sitten mä haluun pois täältä ja niin kuin oli sellaisessa kyykkyasennossa sillai rannalla yksin ja pitelin päätäni ja itkin siihen ja näin ja ei niin kuin mitään. Kukaan ei tullut sanoon, että tarviiks sä apuu, tuutsä vähän sivummalle ottaa happee, että taas jälkeenpäin mä mietin, että miten kukaan ei tullut siinäkään vaiheessa, kun mä oon aivan niin kuin sekaisin.

Aholan kuvausreissu päättyi lopulta parisuhteen rikkoutumiseen.

Mira Ahola: Niin häpeällisiä ja moraalittomia tekoja päädyin siellä sitten tekeen, että tosi tosi huonosti meni niin kuin loppupeleissä koko reissu.

Jussi Kettunen osallistui Big Brother -formaattiin vuonna 2014.

Jussi Kettunen: Jollakin tavalla vaan alko aatteleen ett vitsit sitähän vois itellekin olla kiva pieni breikki. Mä ajattelin et tää olis ilmanen loma et siellä saa ruoat ja vähän niin kun inttiin menis takasin et ei tarvi miettiä mitään et isoveli sanoo ettmitä mitä pitää tehä.

Kettusesta tehtiin ohjelmaan hahmo, jota katsojat rakastivat vihata.

Jussi Kettunen: Mä luulen et jos ohjaaja ois osannu omin sanoin kuvata niin se ois ehkä kuvannu että kemiläinen mulkku. Ja tuota mä ite taas pidän sitä loukkauksena en mua kohtaan vaan Kemiä kohtaan koska mä oon Kemissä asunu muutaman vuojen vaan elämästäni että. Kyllä mä oon enemmän oululainen mulkku jos joku.

Big Brother on provokatiivisen tosi tv-perheen suurin ja kaunein. Suomessa ohjelmaa esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005.

Formaatin ajatuksena on alistaa rahapalkintoa tavoittelevat kilpailijat Big Brotherin eli isoveljen käskyjen armoille. Katsojat päättävät viikoittain, kuka talosta lähetetään pois.

Kilpailu on henkisesti raskas ja voi kestää kuukausia. Kaikki osallistujat käyvät ennen taloon menoa psykologin juttusilla. Niin myös Kettunen.

Jussi Kettunen: Näin sen psykologin haastattelun tämmösenä tietynlaisena aitana, joka piti ylittää että tuota ikään kun ite sit aattelin et no tähän aitaan tähän tää ei nyt kyllä tyssää. Että tuota toki en välttämättä ollut tunnistanu muutenkaan itessä mitään masennuksen tai burn outin oireita siinä vaiheessa.

Big Brother erottuu MOT:n tutkimista formaateista siinä, että tuotannossa on käytännössä aina mukana psykologi.

Joinain vuosina psykologin tapaamisia on ollut myös ohjelman jälkeen. Kettuselle sellaista ei tarjottu, vaikka kokemus oli raskas.

Jussi Kettunen: Ehkä se on sitä käsien pesua. Että tota on psykologit ja muut siinä casting-vaiheessa. Mut jos ois aidosti oltas välitettäs ihmisistä niin ku humanistina tai tällä tavalla näin niin kyllä ne psykologit ois jälkihoidossa myös mukana.

Osa MOT:n haastattelemista osallistujista kritisoi annettua apua kovin sanoin. Niin sanottujen tukihenkilöiden toimintaa on pidetty jopa epäeettisenä.

Traumaterapiakeskuksen johtajan Anne Suokkaan mukaan tuotannossa mukana olevan terveydenhuollon ammattilaisen tulisi reagoida, jos osallistuja oireilee.

Anne Suokas: Kyllä mun mielestä siihen pitäisi puuttua välittömästi. Tietysti, jos ajatellaan niin, jos ihmisen elämäntilanne ei ole vakaa ja on jotenkin vähän eksyksissä, niin semmoisia ihmisiä ei tietenkään saisi ottaa tämmöisiin ohjelmiin. Pitäisi tehdä semmoinen arvio, että tuota huolehditaan siitä, että ihmiset on riittävässä tasapainossa. Mä en ole ollenkaan varma, että onko se tämmöisen formaatin pyrkimyskään tehdä sitä.

MOT:n tietojen mukaan Psykologiliitto selvittää parhaillaan erään Big Brotherissa toimineen psykologin toimia. Psykologiliitto ei vahvista tietoa. Kyseinen henkilö ei halunnut kommentoida asiaa MOT:lle.

Temptation Islandin osallistujille ei alkukausina tarjottu lainkaan ammattiapua kuvauksissa tai niiden jälkeen.

Mira Aholan osallistuessa reilu vuosi sitten paikalla oli henkilö, joka osallistujien käsityksen mukaan oli psykologi tai terapeutti.

Mira Ahola: No siinä tuli ihan hyviä pointteja, mutta myös tavallaan sellainen niin kuin keskustelun lopuksi hän muistutti vielä, että no muistathan sinä, että nämä meidän sinkkumiehet on täällä sitä varten, että he kuuntelee ja auttaa.

Sen jälkeen Ahola ei hakeutunut puhumaan tälle henkilölle eikä sitä tarjottu hänelle. MOT:n tietojen mukaan kyseisellä henkilöllä ei ole psykologin pätevyyttä. Tuotantoyhtiö kiistää, että kyseiseen henkilöön olisi koskaan viitattu psykologina.

Osa MOT:n haastattelemista tosi-tv-osallistujista on saanut kuvausten jälkeen mielenterveysdiagnoosin esimerkiksi traumaperäisestä stressihäiriöstä, ahdistuneisuushäiriöstä, tai masennuksesta kuten Mira Ahola.

Ahola joutui vääntämään luvatuista terapiakerroista tuotantoyhtiön kanssa. Lisäkertoja tarjottiin lopulta vasta, kun Ahola oli saanut tappouhkauksia sosiaalisessa mediassa.

Mira Ahola: Tarjosivat sitä sitten jatkoa vasta siinä vaiheessa, kun paska oli jo osunut tuulettimeen. Voiks näin sanoa?

Jussi Kettunen: Ku halutaan tehä hyvää viihdettä niin kyllä siihen monesti kuuluu se että koitetaan saaha ihmiset ihan suoraan sanottuna hajoamaan henkisesti. Mutta totta kai ne ihmiset pitäs parsia sitte kasaan myös sen jäläkeen kun niistä on saatu se materiaali irti.

Jussi Kettusen tuore työsuhde jalkapalloseuran toiminnanjohtajana päättyi Big Brother -pestin jälkeen.

Jussi Kettunen: Et totta kait se oli vähän niin kun en mä tiedä ikävä mutta siis mää ymmärsin kyllä heitä ihan täysin että. Pieni seura ja iso julkisuus ja ja Seiskan lööpit ja muut. Totta kai he ois voinu sanoo että tää ei ollu hyvä tää Big Brother. Mutta taas sitte se ei oo taas ehkä irtisanomisperuste.

Nimestään huolimatta tosi-tv on käsikirjoitettua viihdettä. Osallistujien tekemisistä esitetään vain valitut palat.

Pauliina Tuomi, tutkijatohtori, Tampereen yliopisto: Puhutaan, että tosi-tv on totta, niin on se kuitenkin aina on niin sanottua manipulaatioon niin kun manipulaatioon perustuvaa totuutta. Elikkä ainahan se on jonkun rakentamaa.

Sekä mediatutkija että MOT:n haastateltavat kertovat siitä, että sovittuja pelisääntöjä rikotaan.

Pauliina Tuomi: Kuitenkin se, että osallistujille valehdellaan ja se tietty kuva, mikä osallistujista luodaan ja tavallaan osallistujat lähtevät ohjelmaan niillä tietyillä pelisäännöillä ja uskoo ja luottaa siihen, että se menee näin ja sitten he tulee vaikka ulos BB-talosta ja huomaavatkin, että sitä on manipuloitu, siellä on valehdeltu.

Monille osallistujille paljastui vasta jälkikäteen, etteivät tuotannon antamat lupaukset pitäneet paikkaansa.

Jaakko Mäntymaa: Kaks haastateltavaa kertoi, että ohjelmissa annettiin ymmärtää heidän harrastaneen seksiä, vaikka todellisuudessa näin ei tapahtunu. Lisäksi haastaltavat on kertonut esimerkiksi siitä, että vastoin tuotannon lupauksia heistä on näytetty alastonkuvaa ja kuvia siitä ku he on harrastanu seksiä.

Johanna Mattinen: Meillähän on myös tiedossa tällainen tilanne Temptation Island -kuvauksissa, jossa yks tuotannon jäsen on kehottanut humalaista sinkkua harrastamaan seksiä humalaisen varatun kanssa.

Jaakko Mäntymaa: Niin eli ei ole tyydytty vaan siihen et leikataan parhaat palat, vaan on myös aktiivisesti yritetty luoda tilanteita.

Mira Ahola kertoo, että hänelle oli ennen kuvausten alkua vakuutettu, ettei häntä kuvata ilman, että hän siitä tietää.

Mira Ahola: Just se lupaus siellä niin kuin takaraivossa, että kyl sä tiedät milloin sua kuvataan, niin se oli niin kuin ihan vihoviimeinen hetki, kun mä olin siinä aatellut, että mua kuvataan, koska se oli niin sen kuvausten loppu jo periaatteessa, mut silti se olikin niin kuin ollut päällä se yks ainoo kamera vielä siellä.

Tuossa tilanteessa Aholasta kuvattiin video, jossa hän harrasti seksiä sinkkumiehen kanssa. Video näytettiin ohjelmassa.

Mira Ahola: Ajatus siitä on todella todella musertava, että se video on tuolla oikeasti, se on kuvattu ja sitä ei saa varmaan ikinä netistä pois.

MOT:n selvityksessä ohjelmien kulisseista paljastui myös muunlaisia epäkohtia.

Au pairit Miamissa -ohjelmassa rikottiin paikallista lakia. Floridassa alkoholin nauttimisen ja ostamisen ikäraja on 21 vuotta. Suurin osa ohjelman osallistujista oli alle paikallisen ikärajan.

MOT on vahvistanut useasta lähteestä, että alaikäisten juoman alkoholin on hankkinut tuotantoyhtiö Aito Media.

Yhtiö perustelee asiaa sillä, että kaikki olivat Suomen lakien mukaan täysi-ikäisiä.

MOT: Niin periaatteessa jos sitä ajattelee niin sehän olis voinu olla sulle jatkossa este maahanpääsyyn. Eiks se oo aika iso juttu?

Neea Autio: On. Se on tosi iso juttu.

Lisäksi formaattiin osallistuneita nuoria on sijoitettu perheisiin, joissa kohdellaan väkivaltaisesti lapsia. Näin kävi myös Neea Autiolle.

Neea Autio: Sen päivän päätteeksi hän sai selkäsaunan siellä vanhempien makkarissa. Hänet niinku vaan retuutettiin sinne. Sit hänet talutettiin mun huoneeseen. Hän hysteerisesti sitte itki ja hänet komennettiin et pyydä multa anteeks, ku se oli käyttäytyny niin huonosti sinä päivänä. Ja sit mä olin niinku silleen et ei se mitään, et me sovittiin jo ja tyyliin pidättelin itekki itkua ja halasin vaan sitä lasta.

MOT:n tietojen mukaan vastaavaa on tapahtunut myös Au pairien Havaijin tuotantokaudella.

Neea Autio lähti perheestä vajaan viikon kuluttua saapumisesta.

Neea Autio: Must tuntu tosi itsekkäältä lähtee. Mulle tuli semmonen ihan hirvee ajatus siitä että entä jos sitte ku ovi menee kiinni, ni ne vanhemmat oikein raivostuu siitä, että no kattokaa nyt että Neeakin lähti täältä. Silleen alkaa vaan kelaa et mitä kamalaa täst voi tapahtua.

Lasten fyysinen ja henkinen kurittaminen on laitonta Floridan osavaltiossa.

Autio kertoi tapahtuneesta tuotantoyhtiölle, mutta hän ei tiedä vietiinkö asiaa koskaan paikallisten lastensuojeluviranomaisten tietoon.

Tuotantoyhtiö kertoo ettei kommentoi yksittäisten perheiden asioita. Yhtiön mukaan ketään ei sijoiteta perheeseen, jossa tiedetään olevan ongelmia.

MOT kysyi kommentteja osallistujien kertomuksiin ohjelmien tuotantoyhtiöiltä sekä kanavilta.

Jaakko Mäntymaa: Meidän haastateltavat esittää aika kovaakin kritiikkiä näitä tosi-tv:tä tekeviä tahoja kohtaan. Tietysti haluttiin kuulla myös heidän näkemyksiään. Yksikään tuotantoyhtiöistä ei suostunut haastatteluun. Kaikki vastasivat kirjallisesti.

Johanna Mattinen: Nämä kaikki kertoo täällä, että mukaan pyritään saamaan henkilöitä, jotka soveltuu just kyseisen ohjelman tekoon.

Graffiikkateksti:
Selvitämme hakijoiden soveltuvuutta ohjelmaan huolellisesti.
Banijay Finland

Graffiikkateksti:
Selvitämme ennen jokaista tuotantoa ohjelmaan pyrkivien kilpailijoiden motivaatioita ja arvioimme heidän soveltuvuutensa tuotantoon osallistumiseen.
Endemol Shine Finland

Johanna Mattinen: Täällä painotetaan sitä, että osallistujien hyvinvointi ja turvallisuus on tärkeää ja siitä pidetään huolta.

Graffiikkateksti:
Verrattuna tavallisten au pairien kokemuksiin, ohjelmaan osallistuvilla au paireilla on mukanaan poikkeuksellinen tuki, johon turvautua.
Aito Media

Jaakko Mäntymaa: Big Brotherin ja Temptation Islandin tuotantoyhtiöt kommentoi, että osallistujille tehdään myös selväksi kuvaustilanteiden ja formaatin reaalitetit ihan alusta lähtien.

Graffiikkateksti:
Me käymme ohjelmantekoprosessin ja osallistumissopimuksen tarkasti ja henkilökohtaisesti läpi jokaisen osallistujan kanssa.
Banijay Finland

Graffiikkateksti:
Käymme kilpailijaehdokkaiden kanssa avoimesti läpi ohjelman konseptin ja jatkuvan suoran lähetyksen kuvaustilanteen realiteetit.
Endemol Shine Finland

Lappeenrantalainen Tia Rauhamäki muutti pois Suomesta vain puoli vuotta Temptation Island -kuvausten jälkeen.

Rauhamäki poistui kuvauksista jo alkuvaiheessa, sillä hänen henkinen vointinsa romahti. Oireet jatkuivat kuvausten jälkeenkin.

Tia Rauhamäki: Sairastuin masennukseen tän ohjelman myötä ja aloin syömään masennuslääkitystä. Uniongelmia. Kärsin omasta kehonkuvan muutoksesta. En nähnyt omaa kehoani enää realistisesti ja sen myötä sairastuin sitten syömishäiriöön.

Rauhamäki kertoo, ettei poispääsy kuvauksista ollut helppoa. Hänen mukaansa tuotanto vähätteli aluksi asiaa ja kesti kolme päivää ennen kuin hän pääsi pois.

Tia Rauhamäki: Miettii, että mitä käy, kun palaa kotiin. Onko edes kotia, kun asuttiin yhdessä? Minne muutan? En valehtele, kyllä kävi itsemurha mielessä.

Tuotanto muistutti Rauhamäkeä myös kymmenien tuhansien eurojen sopimussakosta.

Tia Rauhamäki:Sanoin, että kyllä, kyllä muistan ja ei ole mitään väliä, että jos päätätte, että tästä tulee sakko, kun haluan oman mielenterveyteni takia pois saarelta, niin antaa tulla.

Tosi-tv-osallistujat pyritään vaientamaan tiukoilla sopimuksilla, joita MOT on saanut käsiinsä. Epäkohdista tai tuotannon yksityiskohdista kertominen on kielletty – jopa koko loppuelämän ajan.

Sakot vaihtelevat 15 tuhannesta aina 30 tuhanteen euroon. Ristiriita osallistujien saaman korvauksen kanssa on räikeä: Esimerkiksi Big Brotherissa viikkokorvaus osallistujille on vaivaiset 155 euroa.

Sakon suuruus ei ole kuitenkaan vakavin epäkohta. MOT kävi sopimusten sisältöä läpi Helsingin yliopiston sopimusoikeuden professoreiden Olli Norroksen, Niklas Bruunin ja Heikki Halilan kanssa.

Jaakko Mäntymaa: Meidän asiantuntijoilta tuli aikamoinen täystyrmäys näille sopimuksilla. Ne on kohtuuttomia ja ne sisältävät jopa laittomia kohtia. Niissä puututaan jopa ihan perusoikeuksiin.

Johanna Mattinen: Joo, siis aika radikaaleja liikkumisen vapauteen ja sananvapauteen puututaan. Esimerkiks Tempparit-sopimuksessa oli tämmöinen pykälä että ei saa puhua mitään negatiivista tuotannosta tai sen työntekijöistä.

Jaakko Mäntymaa: Big Brother taitaa näistä kuitenkin olla pahin. Ainakin asiantuntijat on sitä mieltä. Yksi asiantuntija puhui, että se on jopa niinku ihan orjuuttava sopimus.

Au Pairien tuotantoyhtiö Aito Media kertoo salassapitovelvoitteensa ja sakkojensa olevan kohtuullisia. Temptation Islandia tekevä Banijay kertoo yhtiön olevan tarkka sopimustensa lainmukaisuudesta. Big Brotherin tuotantoyhtiö Endemol Shine Finland ei kommentoinut asiaa.

Verkkosivuiltamme voit lukea lisää asiantuntijoiden näkemyksistä ja siitä miksi juuri Big Brotherin sopimusta pidettiin erityisen kohtuuttomana.

Big Brotheria kuvattiin aikanaan täällä, keskellä espoolaista teollisuusaluetta.

Jussi Kettunen on yksi heistä, joita on jälkikäteen muistutettu uhkasakosta. Tapaus liittyi Kettusen kirjoittamaan blogitekstiin.

Jussi Kettunen: Hyvin nopiaan sitte alko puhelimet soimaan että mä ai jaa mä en oo ite kuullu vielä mitään ja katoin kännykkääni niin siel olikin sähköposti oottamassa että.

Sähköpostin sävy oli tiukka.

Grafiikkateksti:
...olette kertoneet muun muassa valintahaastattelun sisällöstä ja valintaprosessin tapahtumista. Näin ollen olette toimineet salassapitovelvollisuuden vastaisesti...

Tulemme myös vaatimaan salassapitovelvollisuuden rikkomisesta korvauksia ja sopimussakkoa.
Lähde: Tuotantoyhtiö Endelmol Finlandin lähettämä sähköposti

Kettunen: Ett sulta on finaali, finaalilähetys on nyt peruttu. Ja tullaan vaatimaan sopimussakkoa. Sulta. Elikkä olin kohtuu ihmeissään Kemin K-Citymarketissa lasten kans oltiin siinä viikonlopun ruokaostoksilla ja olin vaan että hetkinen että mitäs täällä nyt tapahtuu?

Kettunen kiisti rikkoneensa sopimusta, eikä tuotantoyhtiö koskaan palannut tapaukseen.

Kaikilla MOT:n haastattelemilla osallistujilla ei ollut huonoja kokemuksia ohjelmista. Suurimmalle osalle osallistumisessa oli sekä hyviä että huonoja puolia.

Mira Aholalle kulunut vuosi oli hänen elämänsä kamalin. Nyt pahin ahdistus on kuitenkin jo hellittänyt.

Mira Ahola: Pystyn tällä hetkellä elättämään itseni yrittäjänä, joka on totta kai positiivinen asia kanssa. Että ilman ehkä sitä tuomaa... ohjelman tuomaa näkyvyyttä, mä en sitä välttämättä pystyisi tekee.

Ahola: On löytynyt semmoinen kumppani vierelle, josta niin kun saa tosi paljon voimaa ja rakkautta. Mutta edelleen mä kamppailen sen äh… No ei ehkä identiteetinkään kanssa, mutta sen häpeän ja niiden kokemusten kaa ja… Edelleen mä käyn säännöllisesti terapiassa.

Neea Autio opiskelee nyt yliopistossa. Hänelle Au Pairit oli raskaasta alusta huolimatta hieno kokemus, mutta ensimmäisen perheen lapset käyvät välillä mielessä.

Neea Autio: Mä oon joskus yrittäny vähän ettii netistä tai somesta heitä ja löytäny heidän facebook-tilejä mut en kyl tiedä. Toivon vaan et kaikki olis niin hyvin ku voi olla.

Jussi Kettuselle Big Brotherin jälkeen tullut julkisuus oli kuin huumetta. Pelastukseksi koitui asuminen kaukana pääkaupunkiseudun humusta.

Jussi Kettunen: Kyllähän se oli kuitenki perhe ja ystävät, sukulaiset tiesi et mää oon edelleen sama tyyppi. Ei ne pitäny sitä mitenkään ihmeellisenä juttuna. Silti oltiin että no mennään tekeen lumilinnaa ja pelataan lautapelejä ja tehtiin normaaleja juttuja niin itekin oli hyvin nopeesti taas normaali. Se BB-Jussi jäi sinne ja tuota olin nopiasti taas sitte taas Jussi. Ja se on ihan mukava olla vaan Jussi.