Hyppää pääsisältöön

Karvat – eroottinen jännäriharvinaisuus 1970-luvulta

Arja Virtanen on Seppo Huunosen Karvat-elokuvna pääosassa.
Arja Virtanen on Seppo Huunosen Karvat-elokuvna pääosassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Karvat,Seppo Huunonen,arja virtanen

Erotiikkaa, jännitystä, alkoholia ja Espanjan öitä. Mikä tässä yhdistelmässä voisi muka mennä pieleen? Katso Karvat niin tiedät!

Teeman Kino Suomi näyttää koko kansalle elokuvan, jolle Suomi ei ollut valmis lämpenemään vuonna 1974. Joko voisi olla sen aika?

Seppo Huunosen Karvat (1974) on painunut unohduksiin, eikä syyttä: onnistuneimmatkin jännityskohtaukset raukeavat velttoon tyhjyyteen, ja paljon markkinoitu suora erotiikka on outoa ja höllyväistä. Yksi seksikohatus on korvattu perin omituisella huivianimaatiolla, eikä erotiikka ehkä ihan muutenkaan ansaitse K18-ikärajaa, joka elokuvalle ensi-iltavuonna langetettiin.

Elokuvassa on kuitenkin hetkensä, ja kaikkine kummallisuuksineen se voisi hyvin kokea uuden tulemisen camp-festivaalien yönäytöksissä. Ainakin se on hyvin erilainen kuin mikään muu kotimainen tuolta ajalta.

Mikko Majanlahti on Seppo Huunosen Karvat-elokuvan miespääosassa.
Mikko Majanlahti on Karvojen miespääosassa. Mikko Majanlahti on Seppo Huunosen Karvat-elokuvan miespääosassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Karvat,Seppo Huunonen,Mikko Majanlahti

Karvat kertoo elämässä hiukan epäonnistuneesta luuserista: Pekka on työtön wannabe-kirjailija, jota ei oma perhekään arvosta. Hän joutuu seksikkään lapsenvahdin myötä keskelle ruumiita, rahasalkkuja ja kansainvälistä rikollisuutta. Tarinan käänteissä ei ole uskottavuutta, mutta yllätyksiä ja vauhtia sitäkin enemmän. Välillä ohjaajakaan ei ole pysynyt mutkissa mukana.

Seppo Huunonen, joka oli lyönyt katsojaennätyksiä esikoiselokuvallaan Lampaansyöjät, käsikirjoitti Karvat itse Lionell Whiten jännitysromaanista Kohti perikatoa (1963). Mielenkiintoisen kierteen elokuvan katsomiseen tarjoaa se fakta, että samaista romaania käytti myös Jean-Luc Godard elokuvansa Hullu Pierrot (1965) pohjana.

Huunosen elokuvassa nähdään joukko melko tuntemattomia nimiä. Pääosassa Pekkana esiintyy Mikko Majanlahti Tampereen työväenteatterista, mutta naispääosassa lapsenvahti-Mariana nähdään tamperelainen amatööri Arja Virtanen ensimmäisessä ja viimeisessä elokuvaroolissaan. Virtasen replikoinnin dubbasi jälkikäteen Tiia Louste. Muidenkin naisroolien esittäjät olivat melko kokemattomia: Eeva Varjonen oli ensi kertaa kameroiden edessä, Krista Sihvo toista kertaa. Luonnenäyttelijä Pauli Virtanen oli kasvona katsojille tuttu, samoin kuin muusikot Eeki Mantere ja Markku Blomqvist, joilla molemmilla on elokuvassa roiston rooli.

Oman lisäarvonsa elokuvaan tuo musiikki. Tunnuslauluna kuullaan Ritva Oksasen esittämä Karvasamba, jonka on säveltänyt Paroni Paakkunainen. Paakkunaisen avantgardistinen jazz säestää sangen vieraannuttavasti elokuvassa monia tavanomaisiakin kohtauksia. Espanjan teemamusiikkina kuullaan Jorma Panulan säveltämä Musta tango – tuttu saman vuoden Euroviisujen karsinnasta – Ritva Oksasen espanjaksi esittämänä.

Kotimainen elokuvatuotanto oli syvässä lamassa 1970-luvulla, ja syvin alhon vuosi oli juuri 1974. Silloin valmistui vain kaksi kotimaista pitkää elokuvaa, Karvat ja Viu-hah hah-taja. Teattereissa niille vaihtoehdon tarjosi sentään Risto Jarvan Yhden miehen sota, joka oli valmistunut edellisvuoden lopulla. Huunonen teki Karvojen jälkeen vielä kansakomedian Piilopirtti (1978), jossa hän palasi Lampaansyöjien kansansuosikkien pariin: pääosissa olivat Leo Lastumäki ja Erkki Liikanen.

Arja Virtanen ja Mikko Majanlahti Karvat-elokuvan eroottisena parina.
Arja Virtanen ja Mikko Majanlahti Karvat-elokuvan eroottisena parina. Arja Virtanen ja Mikko Majanlahti Karvat-elokuvan eroottisena parina. Kuva: Yle Kuvapalvelu Karvat,Mikko Majanlahti,Seppo Huunonen,arja virtanen
  • Karvat (1974). Rooleissa Mikko Majanlahti, Arja Virtanen, Pauli Virtanen, Eeva Varjonen, Krista Sihvo, Eeki Mantere, Mauno Blomqvist, Ari Määttänen, Pirjo Bergström. Ohjaus ja käsikirjoitus Seppo Huunonen. Tuotanto Eloseppo Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa