Hyppää pääsisältöön

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Roskien kerääjät

Tellustajien roskien kerääjät
Tellustajien roskien kerääjät Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Roskien kerääminen on hauskaa, helppoa ja ilmaista. Sitä voi harrastaa yksin tai porukalla niin, että kerää yhden roskan päivässä tai järjestää vaikka roskankeruukisat!

Roskien keräämisessä yhdistyy monta hyvää asiaa: se kasvattaa kuntoa, siistii luontoa, pelastaa eläimiä ja niiden tassuja, antaa hyvän mielen – ja samalla saa raitista ilmaa. Roskia keräämällä näyttää myös hyvää mallia muille: me välitämme luonnosta ja yhteisestä ympäristöstämme!


Ohjeet keräilijöille
Antakaa jokaiselle roskien kerääjälle oma muovipussi, suojahanskat ja pihdit tai vanhoja hedelmä- tai leipäpusseja. Kerätkää roskat turvallisuusohjeita noudattaen. Tyhjentäkää roskat roskikseen tai kierrättäkää ne oikeisiin kierrätysastioihin. On olemassa myös pelillisiä ohjeita ja erilaisia oppaita kierrättämiseen.


Turvallisuus ensin – ohjeita tassujen ja käpälien sankareille
– Pukeutukaa asianmukaisesti. Teräviä ja sottaisia roskia varten kannattaa pukea suojakäsineet ja tukevapohjaiset kengät. Jos keräätte roskia tienvarrella, sujauttakaa päällenne varoitusliivit tai muuta näkyvää vaatetusta.
– Muistakaa turvallisuus teitä ylittäessä! Pysykää kaukana liikenteestä, sillä kun katse on roskissa, ei autoja aina huomaa.
– Käyttäkää roskapihtejä tai vaikka leipäpusseja apunanne, kun keräätte tupakantumppeja.
– Jättäkää lasinsirujen ja ruiskujen kerääminen aikuisille. Ne ovat vaarallisia tassuille ja käpälille, mutta myös pienille käsille. Aikuinen voi käyttää apunaan roskapihtejä tai viillon kestäviä hanskoja.
– Muistakaa olla varovaisia, kun tyhjennätte roskat kierrätykseen!

Peskää kädet roskien keräämisen jälkeen!Lisää hauskaa puuhaa roskienkeruun parissa
– Ottakaa ennen ja jälkeen -kuvia paikoista, joissa olette siivonneet. Voitte jakaa kuvat somekanavissa ja innostaa muitakin roskatalkoisiin!
– Kantakaa aina mukananne pientä pussia. Yksi roska päivässä pitää mielen virkeänä, vai miten se meni? Tutustukaa Roska päivässä -liikkeeseen.
– Järjestäkää roskankeräyskisoja. Kuka kerää eniten roskia 15 minuutissa?
– Yhdistäkää roskien kerääminen ja lenkkeily. Plogging (jogging=lenkkeily ja plocka upp=poimia) kohottaa kuntoa ja siistii luontoa. Plogging on monipuolinen treeni, jossa kyykätään, kurotellaan ja tassutellaan eteenpäin. Sitä voi tehdä myös kävellen tai pyöräilyn ohessa.
– Kun lähtee siivoamaan rantoja, voi samalla osallistua Siisti Biitsi -haasteeseen! Pidetään saaristo siistinä ry:n haasteessa merkitään oma ranta karttaan, vietetään ulkoilupäivä roskia siivoten, raportoidaan löydetyt roskat ja bongaillaan, millä rannoilla muut ovat siivoilleet.


Yhdessä pohdittavaa
– Mistä löytyi eniten roskia?
– Millaisia roskia näkyi eniten?
– Mitä voisi tehdä, ettei roskia olisi niin paljon luonnossa?
– Miksi on tärkeää kerätä roskia?
– Mitkä roskat maatuvat, mitkä eivät?
– Kenen vastuulla on kerätä roskia?
– Miltä luonnossa näyttäisi, jos kukaan ei roskaisi?
– Millä muilla tavoin voimme pitää huolta luonnosta?
Kun keräätte roskia, suojelette eläimiä!

Labyrinttitehtävä: Auta Susi Hukkaa löytämään reitti kierrätysastialle. Väritettävä printti aukeaa klikkaamalla kuvaa.

Tellustajat: tehtävä
Tellustajat: tehtävä Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Tellustajat: Roskien kerääjät tv:ssä ja Areenassa: