Hyppää pääsisältöön

Miten lisätä huonekasveja ja pakkomielteeni kuningasbegonioihin

Minusta upea osa puutarhurin työtä on jakaminen, niin neuvojen, kokemusten kuin taimienkin, ja olen ilokseni nähnyt sen säilyneen nuoren polven trendinä.

Kasvit saattavat ihmisiä yhteen, ja ilahduttaa nähdä huonekasvipajoja ilmestyvän vähän sinne sun tänne.

Mies keittiössä.
Olen kasviholisti. Mies keittiössä. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Begonia rex,ruukkukasvit,kukkivat ruukkukasvit,kasvien lisäys (kohdistuva toiminta)

Some on kiihdyttänyt trendiä

Törmäsin pari viikkoa sitten ällistyttävään, silmät avaavan artikkeliin Wall Street Journalissa otsikolla, “Unohda osakemarkkinat. Harvinaisten kasvien kauppa käy hulluna.”

Artikkelin ydin selittää, miten huonekasvimarkkinat kukoistavat ja ovat yksi kasvimyynnin eniten kasvavista sektoreista milleniaalien kasvaneen kiinnostuksen ansiosta.

Hulluudesta voidaan puhua, koska pelkän yhden lehden pistokkaan hinta harvinaisemmasta kirjavasta aarnipeikonlehti ‘Archipelago’ -kasvista on kohonnut 2 800 dollariin. Jos haluaa nelilehtisen yksilön, saa varautua maksamaan siitä jopa 5 000 dollaria!

Instagram ja muut some-kanavat ovat paikkoja, jotka ovat kiihdyttäneet tätä trendiä, kun taas viktoriaanisen ajan hortonomi William Robinson 1850-luvulta alkaen oli yksi monista 1800-luvun puutarhakirjailijoista, jonka ansiota on nykyaikainen huonepuutarhanhoito Euroopassa ja Amerikassa.

Robinson saavutti yleisönsä painetun tekstin kautta, kun nykyajan influensserit antavat vinkkejään TikTokissa, ja löytyvät hashtageillä #indoorjungle ja #monsteramonday.

Huolimatta kaikista lavastetuista Instagram-postauksista, joissa ylpeä omistaja poseeraa silmäteränsä kanssa, kanssakäyminen kasvotusten ihmisten kanssa on minusta tärkeämpää.
Some-ammattilaisista huolimatta me tarvitsemme fyysistä kontaktia voidaksemme muodostaa yhteisön, pelkkä ruudun taakse eristäytyminen ei siihen riitä.

Voin kuitenkin varoittaa, että jokaista grammaa hyviä neuvoja kohden saa kilon verran epäpäteviä neuvoja, joilla tekee kaikki aloittelijan virheet. Olkaa siis varovaisia!

Kasvis.
Kasvis. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Begonia rex,Kultaköynnös,huonekasvit,ruukkukasvit

Kasviholistilla ei ole koskaan tarpeeksi kasveja

Meillä ‘kasviholisteilla’ ei voi koskaan olla tarpeeksi kasveja, ja tapa kasvattaa kasvikantaa ja pystyä jakamaan kasveja myös muille, on lisätä niitä.

Jos haluamme täydellisen kopion hallussamme olevasta kasvista, silloin kasvullinen lisääminen on oikea tapa. Otetaan pala kasvista, joko vartta, juurta tai lehti ja juurrutetaan se.

Toinen tavallinen lisäämistapa on ottaa talteen siemeniä ja kylvää ne maahan. Nykyisin on monia F1-hybridikasveja, jotka on jalostettu kahdesta saman lajin emokasvista. Jos kylvämme siemenen ja odotamme täydellistä kopiota, niin joudumme pettymään, koska siemen ei kanna jommankumman emokasvin ominaisuuksia. Siksi kasvullinen lisääminen takaa täydellisen onnistumisen ja antaa aina tarkan kopion tai kloonin.

Begonia rex.
Kuningasbegonia. Begonia rex. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Begonia rex,kasvit,Kukkaistutus,ruukkukasvit,kukkivat ruukkukasvit

Tee yhdestä kuningasbegonian lehdestä monta uutta kasvia

Viime vuosina yksi huonekasvipakkomielteeni on ollut kuningasbegonia. Jos haluaa uuden, ei tarvitse ottaa kuin lehti, panna se vesilasiin keväällä tai kesällä (kun on kasvukausi) ja se tekee juuret, ja sen voi panna kukkamultaan ja saada uuden kasvin.

Ongelmana on se, etten tyydy yhteen kasviin yhdestä lehdestä, enkä ollut turhaan esimiesharjoittelijana Yhtyneiden kuningaskuntien parhaissa taimitarhoissa, joten käytän eri menetelmää.

Kuningasbegonian lehdessä on keskimäärin viisi lehtisuonta, jotka kulkevat lehden halki kuljettaen vettä ja ravinteita kasvin kasvua varten. Kun irrotetaan emokasvista yksi lehti, leikataan siitä varsi pois, tehdään pieni viilto kuhunkin lehtisuoneen ja pingotetaan lehti multaan purkkiin tai kasvualustalle, jokaiseen viiltoon kasvaa uusi kasvi muutamassa kuukaudessa.

Kivejä vihreän lehden päällä.
Tee pienet viillot jokaiseen lehtisuoneen. Kivejä vihreän lehden päällä. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Begonia rex,kasvit,lisääntyminen,kasvien lisäys (kohdistuva toiminta)

On tärkeää, että lehtisuonet ovat tiiviisti kiinni alustassa, jotta niihin syntyy juuret. Ne saa kiinni alustaan joko pienillä ohuilla rautalangan pätkillä tai toisella tavalla, jonka opin vuosia sitten eräältä rouvalta, joka vannoi sen nimeen, eli panemalla pieniä kiviä painoksi lehtien päälle.

Kasvis.
Jokainen viilto tuottaa uuden taimen. Kasvis. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Begonia rex,kasvit,lisääntyminen,kasvien lisäys (kohdistuva toiminta)

Kaikkia huonekasveja ei voi lisätä tällä tavalla, mutta näiden kasvien, kuten anopinkielen, soilikin ja saintpaulian lisäämiseen lehdistä on toisia menetelmiä. Kirjavalehtisiä kasveja ei saa lisättyä lehdistä, vaan lehdistä on taipumus tulla yksivärisen vihreitä.

Kaksi ruukkua.
Saat begonioita 3–4 kuukaudessa. Kaksi ruukkua. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Begonia rex,Kukkaistutus,ruukut

Kunnon veitsi ja hyvä hygienia on kaikki, mitä tarvitaan

Aiheesta löytyy paljon tietoa, mutta voin suositella hankkimaan kirjan tai pari nimenomaan kasvien lisäämisestä (katso kirjavinkit lopussa) oppiaksesi, mitä menetelmää käytät kunkin kasvin kohdalla.

Kasvien lisäämiseen ei tarvita juurikaan välineitä, mutta suosittelen ostamaan kunnollisen veitsen ja hyvät puutarhasakset ja aina tuoretta huonekasvimultaa.

Muista myös, että hyvällä hygienialla estät tuholaisten ja tautien leviämisen tarttumalla.

Steriloi veitsien ja puutarhasaksien terät joko kuumentamalla tai pyyhkimällä ne spriillä. Käytetyt astiat, kuten ruukut ja alustat, joissa taimia kasvatetaan, pitää puhdistaa laimennetulla desinfiointiaineella.

The Royal Horticultural Society - Propagating plants ISBN 978-1-4053-1525-8
John Cushnie - How to propagate ISBN 978-1-85626-612-3

Adrian Evans on koulutettu puutarhuri Yorkshirestä, Englannista. Hän on asunut Suomessa 18 vuotta ja kirjoittaa Strömsölle artikkeleita omista kokemuksistaan puutarhassaan Maalahdessa, Pohjanmaalla.