Hyppää pääsisältöön

Kansallinen liiga rohkaisee myös muslimitytöt mukaan lahjoittamalla jokaiselle urheiluhijabin

Jalkapalloa pelaava tyttö.
Urheiluhijabien lahjoituksella halutaan osoittaa, että jalkapallo ja urheilu kuuluvat kaikille. Jalkapalloa pelaava tyttö. Kuva: Suomen Palloliitto hijab

Kun suomalainen lapsi tai nuori aloittaa jalkapallon pelaamisen, joukkue lahjoittaa heille pelipaidat, shortsit ja sukat. Tästä keväästä eteenpäin valikoimaan kuuluu myös urheiluhijab.

– Maahanmuuttajataustaisia tyttöjä on ollut haastavampaa saada mukaan harrastusten pariin kuin poikia. Viimeisen parin vuoden aikana olemme halunneet entisestään madaltaa kynnystä harrastaa huolimatta erilaisista lähtökohdista, eli riippumatta sukupuolesta, uskonnosta, ihonväristä tai muista tekijöistä, kertoo Suomen Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja.

Hijabien lahjoittaminen on osa Kansallisen liigan 50-vuotisjuhlavuotta. Lahjoituksella halutaan osoittaa, että jalkapallo ja urheilu kuuluvat kaikille sekä kannustaa uusia pelaajia lajin pariin.

– Suomi on yhä monimuotoisempi ja haluamme paremmin huomioida erilaiset tarpeet tyttöjen tullessa osaksi jalkapalloperhettä, Pihlaja kertoo.

Hankkeen suunnitteluvaiheessa mukana olleen monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden asiantuntijan Sara Salmanin mielestä urheiluhijabien lahjoittaminen on osoitus siitä, että Kansallinen liiga todella seisoo arvomaailmansa takana ja jatkaa aktiivista rasismin vastaista työtään.

– Tavallinen hijab ei ole aina kovin käytännöllinen urheillessa. Urheiluhijabin lahjoittaminen on todella merkittävä kannanotto sen puolesta, että jokainen pelaaja on tervetullut ja häntä arvostetaan. Suomi toimii suunnannäyttäjänä osoittaen, että monimuotoisuus kuuluu paitsi urheiluun myös jokapäiväiseen elämään, Salmani sanoo.

Esimerkiksi Ranskassa on keskusteltu viime viikkoina huivikiellon laajentamisesta myös alle 18-vuotiaisiin. Laki vaatii vielä parlamentin alahuoneen hyväksynnän mennäkseen läpi. Aikuisilta ranskalaisilta on jo kielletty burkan ja niqabin käyttäminen julkisilla paikoilla vuodesta 2011 lähtien. Niqabissa on vain pieni aukko silmiä varten, ja burkassa kasvoja peittää verkko.

– Hijabista keskustellaan Suomessakin usein negatiivisesti, vaikka tärkeintä on, että nainen saa itse valita, mihin pukeutuu, Salmani painottaa.

Suomen Palloliitto haluaa haastaa muitakin lajiliittoja huomioimaan urheilijoiden erilaiset tarpeet.

– Peli on avattu kaikille, Pihlaja sanoo.

Suomen Palloliitto on mukana Hyvin sanottu -hankkeessa.