Hyppää pääsisältöön

Hannu Karpon journalismin keskiössä olivat ihmiskohtalot – tuore dokumentti ja viisi uutta lyhytelokuvaa nyt Areenassa

Toimittaja Hannu Karpon tv-ura hakee vertaistaan Suomessa. Ennen suosittua Karpolla on asiaa -sarjaansa mies teki pitkän pestin myös Yleisradion palveluksessa. Ajankohtais- ja uutistyön ohessa Karpo valisti ja myös shokeerasi tarkoituksellisesti.

MTV:n Karpolla on asiaa -sarja tahkoi parhaimmillaan miljoonayleisöjä. Sarjan luoja Hannu Karpo teki ohjelmaa vuosina 1983–2007. Välillä nimillä Karporaattori tai Kyllä kansa tietää tunnettu ajankohtaissarja esitteli suomalaisille epäoikeudenmukaisesti kohdeltuja kansalaisia, mutta myös originelleja hahmoja maan joka kolkasta.

Jo ennen "karvalakkivuosiaan" Karpo oli tehnyt pitkän uutis- ja ajankohtaistoimittajan uran Ylellä. Tv-ura alkoi jo vuonna 1958 nuortenohjelmissa ja täysi-ikäistyttyään hän työskenteli Yleisradion toimittajana vuoteen 1981 asti.

Palkitun toimittajan uraa käsittelevä Karpo-dokumenttielokuva on nyt katsottavissa Yle Areenassa viiden vuoden ajan. Dokumentissa Karpo päästelee suoria mielipiteitään menneistä työnantajistaan, suomalaisesta yhteiskunnasta sekä toimittaja-Karposta itsestään ja valitsemistaan työtavoista.

Dokumentin kyljessä Areenaan julkaistiin viisi uutta lyhytelokuvaa, joissa pureudutaan Karpon kiinnostuksen kohteisiin, muistoihin sekä työmetodeihin. Tähän artikkeliin on koottu lyhytelokuvien rinnalle niiden teemoihin sopivia ohjelmia Ylen arkistoista.

Reilut rikolliset, pimeää viinaa ja Malmin erikoisryhmä

Jo 1970-luvulla Hannu Karpo teki monia ohjelmia suomalaisesta alkoholikulttuurista. Ylikonstaapeli Hannu Pasasen "Malmin erikoisryhmän" kanssa toteutettiin yhteistyössä reportaaseja, joissa valotettiin salaviinan myyntiin liittyvää rikollisuutta ja poliisin toimia sen torjumiseksi.

Trokareista tehtiin ohjelmia vielä 1990-luvulla, jolloin viinan salakauppa oli siirtynyt yksityisasuntojen kellareista keskelle Helsingin Hietalahden toria.

Vaikka pimeään bisnekseen liittyi tuolloinkin paljon väkivaltaa, muisteli Karpo itse näitä aikakausien "konnia" varsin reiluina ja "peliä ymmärtävinä" ihmisinä.

Sorateiden kuningas valisti mutta myös kaahaili

Alkoholin lisäksi Hannu Karpon suosikkiaiheita jo Yleisradion vuosina oli suomalainen liikennekulttuuri. Hän teki myös autoiluun liittyviä tietoiskuja ja valisti suomalaisia lyhyemmissä ohjelmainserteissä.

Karpo oli itsekin innokas automies ja ralli oli kuulunut miehen harrastuksiin jo nuoruudesta. Toimittajalla oli myös varsin raskas kaasujalka. Hän on kertonut ajaneensa urallaan miljoonia kilometrejä ja tarvittaessa vaikka kahtasataa, mikäli kiire oli riittävän kova.

Haastattelun salat eli miten syntyy hyvä tarina

Viiden vuosikymmenen ajalle venynyt toimittajanura muovasi Hannu Karposta taitavan ohjelmantekijän. Tarkka hoksnokka päivänpolttaviin aiheisiin ja ennen kaikkea kiinnostaviin haastateltaviin vaati runsaasti aikaa, mutta näiden pohjalta syntyi myös pitkäaikaisia yhteistyökuvioita. Karpolla oli asiaa, mutta Karpon luottoasiantuntijoilta löytyi usein myös perusteet asian pohjaksi.

Karpon haastattelumetodi oli valmista ohjelmaa palveleva "puhkihaastattelu". Ensin asiat selvitettiin haastateltavan kanssa pohjamutia myöten. Tämän jälkeen ohjelmaosuudet käsikirjoitettiin ja haastateltavat kertoivat tarinansa tv-katsojille ilman liikoja rönsyjä. Yleisradiossa Karpo teki uutis- ja ajankohtaisraporttien ohessa myös pidempiä henkilökuvia.

Tarinoita marginaalista löytyi etsimällä ja niitä myös tarjottiin

Hannu Karpon ohjelmakoneisto alkoi suosion kasvettua pyörimään myös kotiinpäin. Epäoikeudenmukaisuutta kohdanneet kansalaiset ottivat toimittajaan itse hanakasti yhteyttä. Unohdetut ihmiset halusivat tarinansa kuulluksi ja valtakunnallinen televisio oli näinä aikoina paras foorumi sille.

Yleisradion vuosina toteutettu Hyvä Suomi -sarja oli kirjava sillisalaatti suomalaisesta yhteiskunnasta 1970-luvun lopussa. Ohjelman jaksot saattoivat koostua lyhyistä ja varsin yksittäisiksi jääneistä haastattelutuokioista "jossain päin Suomea". Mukaan mahtui myös koko jakson mittaisia ajankohtaisaiheita, joista merkittävimmät herättivät huomiota eduskuntaa myöten.

Näissä varhaisemmissa ohjelmissa on havaittavissa temaattisesti samoja sosiaalipornoksikin tuomittuja piirteitä, mistä Karpolla on asiaa -sarja ammensi vuosikymmenten ajan.

Mommilan mänty ja kamppailu virkamieskoneistoa vastaan

Hannu Karpon maine kansanmiehenä ammensi paitsi toimittajan karismasta myös hänen populistisesti tarjoilemastaan maalaisjärjestä. Kritiikin kohteeksi valikoituivat vanhentuneet lait ja byrokratian ylimääräiset rattaat, joiden takia moni kansalainen kärsi syyttä suotta. Karpo nosti nämä epäkohdat kiertelemättä esille sekä tarjosi niihin myös kansanomaiset ratkaisut.

Oli kyseessä sitten satamakaupungin kaavoitussotkut taikka lainvalvojien voimattomuus röyhkeiden murtovarkaiden edessä, löytyi toimittajalta keino saattaa ongelmat televisioruutuihin tavalla, jonka kuka tahansa pystyi ymmärtämään.

Aina asiat eivät jääneet ohjelman tasolle ja Karpo oli uransa aikana oikeudessakin syytettynä lukuisia kertoja.

Näin ikään usein ongelmien esittely myös johti muutokseen. "Lex-Karpoja", Hannu Karpon ohjelmista alkunsa saaneita lakeja, on eduskunnassa säädetty useampiakin – ainakin Karpon omien sanojen mukaan.