Hyppää pääsisältöön

Kansanedustaja eduskunnan keskusteluilmapiiristä: Monesti kyselytunnilla olevat debatit päättyvät yhteiseen kahvihetkeen kuppilassa

Joakim Strand (r.) ja Mika Niikko (ps.).
Kansanedustajat Joakim Strand (r.) ja Mika Niikko (ps.). Joakim Strand (r.) ja Mika Niikko (ps.). Kuva: Ville Viitamäki / Yle, Pekka Tynell / Yle Hyvin sanottu

Politiikkaradion kolmannessa Hyvin sanottu -debatissa keskustelua kirvoitti etenkin EU:n elvytyspaketti. Vieraina olivat kansanedustajat Mika Niikko (ps.) ja Joakim Strand (r.) eduskunnan puhemiesneuvostosta.

Eduskunta keskusteli EU:n elvytyspaketista koko viime yön ajan. Keskustelu jatkuu yhä keskiviikkona, ja äänestystä paketista on siirretty.

Mika Niikko piti keskustelua paketista asiallisena, vaikkakin värikkäänä. Hän kuitenkin pohtii, että eduskunnassa käytetty retoriikka on keskustelun arvoinen asia.

– Tällaiset teemat, jotka joitakin edustajia koskettavat syvästi, niin kirvoittavat kielet värikkääseen keskusteluun, Niikko sanoi Politiikkaradiossa keskiviikkona.

Joakim Strand puolestaan sanoi itse vedonneensa viime yönä siihen, että turhat huudot “petturuudesta ja epäisänmaallisuudesta” jätettäisiin pois.

– Itse kunnioitan myös heitä, jotka äänestävät pakettia vastaan. Olen täysin varma, että jokainen salissa on isänmaallinen ja miettii Suomen etua, Strand sanoo.

Kaksikon erimielisyys EU:n elvytyspaketista tuli esille myös Politiikkaradion keskustelussa. Perussuomalaisten Niikon mukaan “tällaisia kiristyspaketteja ei voida hyväksyä”, kun taas RKP:n Strand korosti yhteistyön merkitystä, vaikkei paketti olekaan täydellinen.

Kiivaasta keskustelusta huolimatta he eivät koe käyttävänsä kovaa retoriikkaa. Aiemmin tänä keväänä tehdyn selvityksen mukaan keskustelukulttuuri eduskunnassa on kärjistynyt, ja aihetta on käsitelty myös Politiikkaradion jaksoissa.

– Me tunnemme toisemme, ja arvostan Niikkoa. Viime kaudella olimme yhteisissä valiokunnissa, sanoo Strand.

Hänen mukaansa etenkin valiokunnissa käydään laadukkaita ja hyviä keskusteluja, jotka harvoin nousevat julkisuuteen. Myös Niikon mukaan valiokunnissa pystytään hyvin työskentelemään yhdessä yli puoluerajojen.

Muutenkin eduskunnassa on hänen näkemyksensä mukaan pääasiassa hyvät suhteet.

– Monesti kyselytunnilla olevat debatit päättyvät yhteiseen kahvihetkeen kuppilassa niiden samojen henkilöiden kesken, jotka kuittailevat toisille. Pääosin. Ainakin viime kaudella oli huomattavasti enemmän tätä ilmassa, sanoo Niikko.

Saako median seuraamista eduskunnan salikeskusteluista sitten oikean vai väärän kuvan politiikan ja eduskuntatyön todellisuudesta? Voit kuunnella lisää keskustelua aiheesta Politiikkaradiossa tästä linkistä.

Hyvin sanottu -debatteja kuullaan Politiikkaradiossa kerran kuussa. Niihin kutsutaan eduskunnan puhemiehistöä ja puhemiesneuvoston jäseniä käymään julkista keskustelua eduskunnan ja politiikan keskusteluilmapiiristä.