Hyppää pääsisältöön

"Koskettava hyvänmielen dokumentaarinen teos" – Raine Huvilan teos Papan tabletti voitti audiokilpailu Shortdoxin

Vanhan ryppyisen ja kumaran miehen sivuprofiili
Raine Huvilan teos Papan tabletti voitti Shortdoxin finaalin Vanhan ryppyisen ja kumaran miehen sivuprofiili Kuva: Raine Huvila radio-ohjelmat

Vuoden 2021 kansallisen Shortdox-finaalin voitti Raine Huvila teoksellaan Papan tabletti. Huvila käsittelee teoksessaan leskeksi jääneen isoisänsä suhdetta maailmaan ja sen digitalisoitumiseen iPadin kautta.

Tuomaristo myönsi myös kaksi kunniamainintaa, joista ensimmäisen sai Riikka Pajunen teoksellaan Vieraannuttaminen. Toinen kunniamaininta meni Lassi Mäkisen teokselle Palvelemme teitä hetken kuluttua.

Raine Huvilan teos edustaa Suomea Shortdoxin pohjoismaisessa finaalissa syyskuussa.

Papan tabletti (Raine Huvila)

Vanhan ryppyisen ja kumaran miehen sivuprofiili
Vanhan ryppyisen ja kumaran miehen sivuprofiili Kuva: Raine Huvila radio-ohjelmat

Audiokilpailu Shortdoxin vuoden 2021 voittaja on Raine Huvila teoksellaan Papan tabletti. Huvila käsittelee teoksessaan leskeksi jääneen isoisänsä suhdetta maailmaan ja sen digitalisoitumiseen iPadin kautta.

Tuomariston kommentit:
Koskettava hyvänmielen dokumentaarinen teos. Tabletin kautta kerrottiin Papan elämästä, leskeydestä, metsästä ja uudesta elämästä digi-aikakaudella. Selkeä ja rajattu näkökulma! Sukupolvikokemus. Aito, sympaattinen, samaistuttava. Äänisuunnittelu tosi simppeli, haastattelumaisuus hieman häiritsi. Tästä olisi voinut rakentaa tarinamaisemman pelkän Papan äänellä. Ajankohtainen myös koronan takia – yhteys ihmisiin etänä. Hienosti valittu kertomus vanhusten yksinäisyydestä positiivisen näkökulman kautta.

"Onnea just heräsin"

Voitostaan ilahtunut Raine Huvila kertoo ilmoittaneensa voitosta heti myös Papalle. Pappa vastasi Huvilan viestiin Messengerillä: "Onnea just heräsin."

Huvila on ollut Papan kanssa läheinen koko elämänsä ajan.

– 59 vuoden ikäeromme ei ole rasite. Vietin lapsena kesiä Kuhmoisten mökillä, jossa Pappa opetti minua muun muassa perkaamaan ahvenia. Sormet sisään ja suolet lokeille. Nykyään Pappa lähettelee minulle Facebookin Messengeriin erilaisia aforismeja, linkkejä, kuvia ja kuulumisia harva se päivä.

– Papan verbaaliset kyvyt ovat melko rajattomat, ja olen aina yrittänyt tallentaa hänen hauskoja sanomisiaan tekstimuotoon, Huvila kertoo.

Tänä keväänä Huvila kuitenkin huomasi, että audio sopii Papan verbaliikan taltioimiseen kirjoitettua tekstiä paremmin.

– Olen myös valokuvannut tätä komeaa hyvinkääläistä ahkerasti.

Aion tehdä audiokamaa myös jatkossa

Raine Huvila on opiskellut radion ja podcastien tekemistä sekä äänisuunnittelua Panu Hietanevan, Teemu Korhosen ja Esko Hatusen johdolla Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

– Innostuin podcasteista hyvin nopeasti saatuani ensimmäisen iPodini vuonna 2004. Pidän keskustelevasta lähestymistavasta. Suosikkini on yhdysvaltalainen koomikko Marc Maron, jonka tunnustuksellista podcastia kuuntelen viikoittain.

– Teen freelance-töitä journalismin ja viestinnän aloilla. Aion tehdä audiokamaa myös jatkossa, mutta en ole ainakaan vielä aloittanut omaa show’tani — toisin kuin noin joka toinen maailman ihminen.

– Tärkeintähän tässä on olla hyvä kuuntelija, joka ei vain mieti omaa kekseliästä vastaustaan toisen sanomisiin, Huvila toteaa.

Kunniamaininnat

Vieraannuttaminen (Riikka Pajunen)

Pehmonalle
Pehmonalle Kuva: Riikka Pajunen radio-ohjelmat

Tuomariston kommentit:
Todella koskettava ja raastava teos, joka kertoo isän näkökulman lasten menettämisestä "huoltajuuskiistassa". Ehyt kokonaisuus. Erittäin tärkeä aihe ja teos. Ihan sattui, kun kuunteli ja suru tuli läpi. Isän näkökulma jää usein kuulematta. Tuli halu mennä selvittämään asiasta lisää. Ehkä musiikin tilalla olisi voinut käyttää ääntä luovemmin.

Tuomaristo haluaa kiinnittää huomiota teosten otsikointiin, tämän teoksen ja muidenkin kohdalla. Otsikon pitää houkutella kuuntelemaan, kertoa jotakin teoksesta. Liiallinen “taiteellisuus” ei toimi.

Palvelemme teitä hetken kuluttua (Lassi Mäkinen)

vanhanaikainen numerokiekollinen pöytäpuhelin
vanhanaikainen numerokiekollinen pöytäpuhelin Kuva: Mike Meyers / Unsplash radio-ohjelmat

Tuomariston kommentit:
Ironinen, kriittinen, hauska ja samaistuttava teos. Oivaltava idea (puhelinpalvelun odotusautomaatti) olisi tarjonnut mahdollisuuden oivaltavaan yhteiskuntakritiikkiin. Äänisuunnittelu oli toimiva. Rytmi on eteenpäinmenevä ja kaari toimiva. Pituus täydellinen. Tässä jäi vähän epäselväksi mille kaikille naurettiin tai mitä kaikkea ironisoitiin. Valinta esim. mielenterveyspalvelujen, soteuudistuksen tai jonkun muun rajatun palvelun äärelle olisi tuonut terävyyttä, mutta ideana tosiaan hyvä.

Onnea palkituille! Voit kuunnella kaikki kymmenen finaaliin yltänyttä teosta täältä!