Hyppää pääsisältöön

Pertsa ja Kilu – uudet seikkailut, nuoret sankarit rosvojen jäljillä

Pertsa (Joona Mielonen) ja Kilu (Ville Turtiainen)
Pertsa (Joona Mielonen) ja Kilu (Ville Turtiainen). Pertsa (Joona Mielonen) ja Kilu (Ville Turtiainen) Kuva: Juha-Petteri Rokka Pertsa ja Kilu

Vuonna 1906 syntynyt Väinö Riikkilä nousi suomalaisen nuortenkirjallisuuden klassikoksi 1950-luvulla Pertsan ja Kilun seikkailuista kertoneilla nuortenkirjoilla. Kirjoja syntyi kaikkiaan kuusi. Niiden pohjalta tehtiin 1970-luvulla neljä tv-sarjaa, jotka ovat toistaiseksi nähtävissä Yle Areenassa.

Vuonna 2000 Taavi Vartia palasi aiheen pariin 12-osaisella sarjalla Pertsa ja Kilu – uudet seikkailut. Kuten nimikin kertoo, Vartia ei kuvannut uusiksi 1970-luvun sarjaa, vaan nyt pojat seikkailevat aivan uusien mysteerien parissa. Ympäristö ja aikakausi on vanha tuttu, 1950-luvun Kotka satamineen.

Pertsa (Joona Mielonen) ja Kilu (Ville Turtiainen) ovat alun toisella kymmenellä olevia pojankoltiaisia. Sen sijaan, että suorittaisivat vanhempien määräämiä työ- ja koulutehtäviä, he viettävät aikansa mieluummin kalassa ja kaikenlaisessa vähän kielletyssäkin puuhailussa. Nokkelat pojat ovat myös perustaneet salaseuran, Kaanit, jonka tehtävänä on tutkia ja paljastaa kaikenlaista hämäräperäistä toimintaa. Poikien salaseuraan on päästetty ulkojäseniksi pari tyttöäkin.

Liisa (Meri Nenonen), konstaapeli Hietanen (Santeri Kinnunen) ja Pertsa (Joona Mielonen) ja kaverit tutkivat salaperäistä viestiä.
Liisa (Meri Nenonen), konstaapeli Hietanen (Santeri Kinnunen) Kilu (Ville Turtiainen) ja Pertsa (Joona Mielonen). Liisa (Meri Nenonen), konstaapeli Hietanen (Santeri Kinnunen) ja Pertsa (Joona Mielonen) ja kaverit tutkivat salaperäistä viestiä. Kuva: Rinna Härkönen Pertsa ja Kilu

Seikkailukirjoista innostuksensa saavalla Pertsalla on varsin vilkas mielikuvitus. Hän näkee joka puolella kaikenlaisia hämärämiehiä ja vakoojia. Pertsa ja Kilu ovat nokkelia, kekseliäitä ja aikaansaavia, joten heillä on kyky selviytyä kiperistäkin tilanteista.

Uudet seikkailut alkavat, kun pojat huomaavat myrskyn yllättäessä kalareissulla hätään joutuneen huviveneen. He pelastavat veneestä nuoren miehen ja naisen. Pertsan epäilyt heräävät, kun mies kieltää poikia kertomasta tapahtumasta kellekään. Miehen täytyy olla vakooja.

Epäilyt vain pahenevat, kun pojat kuulevat Haminassa tapahtuneesta koruryöstöstä ja kauppaneuvoksen kadonneesta veneestä ja tyttärestä. Kaanien pitää selvittää asia.

Etsivä Paavola (Ismo Apell) ja konstaapeli Hietanen (Santeri Kinnunen).
Rikosetsivä Paavola (Ismo Apell) ja konstaapeli Hietanen (Santeri Kinnunen). Etsivä Paavola (Ismo Apell) ja konstaapeli Hietanen (Santeri Kinnunen). Kuva: Rinna Härkönen Pertsa ja Kilu

Ensin pitää selvittää, mitä siellä uponneessa veneessä oli. Siihen tarvitaan sukellusvene, joka on muutenkin hyödyllinen vakoojien paljastamisessa. Vakoojia ei löydy, mutta rikosketjun jäljille kyllä päästään. Hieman apua toki Kaanit saavat poliisiltakin.

Kilu (ville Turtiainen), Pertsa (Joona Mielonen) ja sukellusvene.
Kilu (Ville Turtiainen), Pertsa (Joona Mielonen) ja sukellusvene. Kilu (ville Turtiainen), Pertsa (Joona Mielonen) ja sukellusvene. Kuva: Virpi Kukkonen Pertsa ja Kilu

Ja kuten tapoihin kuuluu, seikkailu seuraa toistaan. Ja kulkuvälineet muuttuvat aina vain hurjemmiksi.

Sarjan muissa rooleissa nähdään mm. Jarmo Tulonen (Pertsan isä), Eija Vilpas (Pertsan äiti), Tapio Liinoja (Kilun isä), Jaana Saarinen (Kilun äiti), Kari Kukkonen (Eino Suokko), Meri Nenonen (Liisa Jokinen) Lassi Hostikka (Ilkka), Jarno Suomi (Väinö), Sampsa Tuomala (Repa), Jyri Piensalo (Lasse), Hanna Sipilä (Kerttu), Emmi Sipilä (Vappu), Ismo Apell (rikosetsivä Paavola), Santeri Kinnunen (konstaapeli Hietanen) ja Vesa Vierikko (paroni Rahkola).

Kaanit ja etsivä Paavola (Ismo Apell).
Kaanit ja rikosetsivä Paavola: Kaanit ja etsivä Paavola (Ismo Apell). Kuva: Rinna Härkönen Pertsa ja Kilu