Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Flinkkilä & Kellomäki pääkuva

Miten oppia käymään vaikeita keskusteluja? Tee kuten biisoni hiekkamyrskyssä – kulje rohkeasti kohti, niin tilanne ratkeaa nopeammin

Suurlähettiläistä tuttu laulaja, lauluntekijä Jussu Pöyhönen ja työpsykologian tohtori Helena Åhman kuvatttuna Mediapoliksen studiolla, istuvat vierekkäin, Jussulla hattu päässä.
Jussu Pöyhönen ja Helena Åhman. Suurlähettiläistä tuttu laulaja, lauluntekijä Jussu Pöyhönen ja työpsykologian tohtori Helena Åhman kuvatttuna Mediapoliksen studiolla, istuvat vierekkäin, Jussulla hattu päässä. Kuva: Harri Hinkka, Yle Flinkkilä & Kellomäki,Helena Åhman,Jussu Pöyhönen

Rohkeus, myötätunto ja kyky kuunnella auttavat selviämään hankalista kohtaamisista. Joskus keskittyminen hengitykseenkin tasaa tunteita.

Työpsykologian tohtori ja johdon sparraaja Helena Åhman on opiskellut keskustelu- ja neuvottelutaitoja maailman parhaiden sovittelijoiden ja panttivankineuvottelijoiden johdolla esimerkiksi Harvardin yliopistossa. Taitavimpia heistä yhdistävät samat taidot.

– Toisin kuin amerikkalaisissa elokuvissa, tositilanteessa tiukoissa neuvotteluissa ei paineta kovaa, vaan käytetään taitoa avata keskustelua. Taitava neuvottelija ymmärtää, milloin täytyy nopeuttaa päätöksentekoa ja milloin hidastaa sitä. Se onnistuu luomalla tunneside keskustelukumppaniin. Myös panttivankitilanteessa on osattava mennä samalle puolelle ja osoittaa halu auttaa, Helena kertoo.

Harva meistä joutuu arjessaan panttivankitilanteita avaamaan, mutta tiukkoja keskusteluja on aika ajoin edessä kaikilla. Samat opit pätevät silloinkin.

Helena kannustaa suhtautumaan hankaliin tilanteisiin kuin biisoni hiekkamyrskyn edessä: ne kulkevat suoraan myrskyn läpi, eivätkä käy kiertämään sitä kaukaa. Silloin ikävä hetki on nopeammin ohi.

– Arkielämässä tunteet ovat usein se hiekkamyrsky, jota juoksemme karkuun. Saatamme pelätä omia ja toisen tunteita, kuten loukkaantumista. Voimme pelätä myös sitä, että joudumme tuottamaan toiselle pettymyksen. Alamme varoa, mitä sitten tapahtuu, jos tilanne pahenee.

Helena uskoo, että mikäli pystymme kohtaamaan itsessämme ja toisessa kaikki tunteet, niin pystymme myös käymään kaikki ne keskustelut, jotka täytyy käydä.

– Tässä maailmassa ja tässä ajassa on paljon keskusteluita, joita ei koskaan käydä, vaikka pitäisi, Helena toteaa.

Ota ja anna tilaa

Suurlähettiläät-yhtyeestä tuttu laulaja-lauluntekijä Jussu Pöyhönen kiertää Helenan kanssa kouluttamassa ihmisiä älykkäämmiksi keskustelijoiksi. Hän on pohtinut kohtaamistaitoja niin kahdeksanhenkisen bändin keulahahmona kuin laulunopettajan työssään.

Tärkein viime vuosien oppi on liittynyt juuri omien tunteiden tunnistamiseen.

– Joskus meinaan hankalassa keskustelussa mennä uhritilaan, josta en löydä tietä ulos enkä näe mitään luovaa ratkaisua. Olen yrittänyt tulla siitä aiempaa paremmin tietoiseksi, Jussu toteaa.

Parhaiten paineiseksi äityneessä tilanteessa toimii Jussulla pienen aikalisän ottaminen.

– Olen luonnostani aika hidas, en mikään verbaaliakrobaatti. Tarvitsen keskusteluissa aikaa sulatella ja miettiä asiaa.

Myös rauhallinen kuunteleminen ilman oman asian raivokasta esiin tuuttaamista on tärkeää.

– Läsnäoloahan se on. Varsinkin silloin, jos ollaan eri mieltä asioista, saattaa oma agenda olla niin vahvasti mielessä, että jää kokonaan kuuntelematta, mitä toisella on sanottavana. Minun työssäni sitä tapahtuu helposti, kun ollaan tekemisissä makuasioiden kanssa, Jussu miettii.

Helena toteaa, että myös sovittelu perustuu kuuntelemiseen.

– Kuulluksi tulemisen tunnetta puuttuu tästä maailmasta ja yhteiskunnasta paljon.

Hyvässä keskustelussa ei tarvita voittajaa

Palkkaneuvottelu töissä, tiukka kasvatustilanne kotona tai kaveripiirissä koettu vääryys voivat nostaa pulssia ja saada kädet hikoamaan.

Jos tunteet uhkaavat kuumeta, kannattaa Helenan mukaan kiinnittää huomiota siihen, että on yhtä aikaa sekä suora, että myötätuntoinen.

– Liialla suoruudella kohdattu juttukumppani voi tuntea itsensä jyrätyksi. Liiallisella myötätunnolla toimittaessa taas vaikeat asiat jäävät käsittelemättä.

Toimiva keino on myös pitää painetilanteissa omat puheenvuorot lyhyinä. Kääntäminen ja vääntäminen vain pahentavat solmuja.

– Voittajia ja häviäjiä ei kannata etsiä. Kun paine kasvaa, puheenvuorojen kannattaa lyhentyä. Paino siis yhdyssanan loppupuolelle, sanaan vuoro, Helena vinkkaa.

Jos jokin vaikea keskustelu jännittää jo etukäteen, kannattaa Helenan mukaan etsiä asioita, jotka yhdistävät.

– Mielessämme oleva ajatus heijastuu meistä, kun tulemme vaikeisiin tilanteisiin. Emme pysty tietoisesti ohjaamaan mikroilmeitämme. Siksi kannattaa vaikeissa kohtaamisissa keskittyä erimielisyyksien sijasta ajattelemaan ihmisiä yhdistäviä tekijöitä. Silloin aivojen empatiakeskus aktivoituu.

Työpsykologian tohtori Helena Åhman.
Helena Åhman. Työpsykologian tohtori Helena Åhman. Kuva: Harri Hinkka, Yle Helena Åhman,Flinkkilä & Kellomäki

Etätyön aikana virhetulkintojen vaara kasvaa

Iso osa ihmisistä on viimeisen vuoden aikana viettänyt tietokoneen ruudun edessä valtavasti aikaa. Onko etätyössä edes mahdollista kohdata rakentavalla tavalla? Kuinka vivahteet välittyvät ruudun takaa, pelkän äänen avulla tai sähköpostiviestinnässä?

Helenan mielestä meidän pitäisi puhua paljon enemmän siitä, miten etäaikana kannattaa keskustella: miten haluamme toimia ja miten emme, ja huomaammeko esimerkiksi sen, jos toisella ei ole kaikki hyvin.

Moni pitää etäneuvotteluissa kameran kiinni. Silloin ilmeet ja eleet jäävät huomaamattomiin. Pelkkä ääni välittää kuitenkin myös paljon informaatiota. Väärin tulkitsemisen vaara on silti kasvokkaista kanssakäymistä suurempi.

– Etäaikana korostuu omien aistihavaintojen tarkistamisen tärkeys. Kannattaa tarkistaa, tulkitsinko toisen tarkoitusta oikein. Niin voi tehdä yksinkertaisesti kysymällä, ymmärsinkö sinua oikein, kun minusta tuntuu, että sanoit näin. Omat havainnot ja oma tulkinta on tärkeää osata erottaa toisistaan.

Jos asiat täytyy yrittää saada hoidettua tekstimuodossa, tekstiviestein tai sähköpostilla, on Helenan mukaan syytä keskittyä ilmaisuun vieläkin tarkemmin.

– Näppisääntönä voi pitää, että kannattaa kirjoittaa kaksi astetta ystävällisemmin, kuin luontaisesti tekisi. Kirjoitetut viestit tulkitaan usein negatiivisemmin kuin miten ne on tarkoitettu tulkittaviksi. Tässäkin on hyvä muistaa erottaa havainto ja oma tulkinta toisistaan. Jos viesti tuntuu tylyltä, on hyvä miettiä hetki, millä kaikilla muilla tavoilla sitä on mahdollista tulkita.

Et välttämättä näe takapenkin koiraa

Tulkintaa tapahtuu jatkuvasti myös huomaamattamme. Helena kannustaa muistamaan, että jokainen konflikti ja kohtaaminen on aina tarina, josta näemme vain osan. Esimerkiksi sopii tilanne kauppareissulta, jonka ajaksi hän jätti koiransa autoon odottamaan.

– Kun palasin kaupasta, istahdin autoon ja höpöttelin koiralle, miten kivasti tämä oli minua odottanut ja että nyt lähdettäisiin kotiin. Ohitseni käveli mies, joka tuijotti minua kuin avaruusolentoa, Helena nauraa.

Kävi ilmi, että auton ikkuna oli auki, ja mies kuuli vain Helenan sanat näkemättä matalana makaavaa koiraa.

– Hän luuli minun keskustelevan autolleni! Meidän kannattaa tiedostaa etenkin nyt etäaikana, että näemme tilanteista vain pienen osan. Jos muistamme tämän, vääriä tulkintoja syntyy paljon vähemmän.

Laulaja, lauluntekijä Jussu Pöyhönen.
Jussu Pöyhönen. Laulaja, lauluntekijä Jussu Pöyhönen. Kuva: Harri Hinkka, Yle Jussu Pöyhönen,Flinkkilä & Kellomäki

Hengitä sydämen kautta

Kun tiedossa on mahdollisesti kipakaksi äityvä keskusteluhetki, kannattaa valmistautua ennalta.

Nopeimmin oma olo rauhoittuu Helenan mukaan hengittämisen kautta. Se on myös Jussulle tärkein keino hallita stressiä. Omia oloja tasaavia hengitysharjoituksia voi tehdä vaikka liikennevalojen vaihtumista odottaessa.

– Keskityn pidentämään uloshengitystä vähän sisäänhengitystä pidemmäksi ja mielikuvittelen hengittäväni sydämen kohdalta. Siinä on jotakin rauhoittavaa. Olen kuullut, että ainakin Amerikassa palomiehille opetetaan hengitysharjoituksia stressinhallintakeinona, Jussu kertoo.

Hengitykseen ehtii keskittyä hetken vaikka kiireisemmänkin keskustelun tuoksinassa.

– Rauhallinen hengitys lähettää myös aivoille viestiä siitä, että kaikki on hyvin. Sieltä viesti kulkee kehoon. Samalla rauhallisempi olo antaa tilaa myös havaita pieniä, intuitiivisia viestejä, jotka jäävät helposti hälyn ja kiireen alle, Helena tuumaa.