Hyppää pääsisältöön

Muistatko Miran, Jussin, Vanessan, Talvikin ja Isabellan? Lue, mitä aiempien kausien au paireille kuuluu nyt

Kollaasi, jossa ovat Polaroid-tyylisesti esitetyt valokuvat Au pairien Talvikista, Vanessasta, Jussista, Mirasta ja Isabellasta.
Kollaasi, jossa ovat Polaroid-tyylisesti esitetyt valokuvat Au pairien Talvikista, Vanessasta, Jussista, Mirasta ja Isabellasta. Kuva: Yle, Aito Media Au pairit

Lontoo, Los Angeles, Australia, Kanada, Miami, Havaiji, Uusi-Seelanti ja nyt Irlanti. Au pairit ovat seikkailleet jo kahdeksan vuoden ajan ympäri maailmaa. Kysyimme muutamalta edellisten kausien au pairilta, mitä heille kuuluu nyt.

Mira, Jussi, Vanessa, Talvikki ja Isabella ovat reissanneet Au pairit -sarjassa maailman suurissa kaupungeissa ja palanneet host-perheistä kotiin monta muistoa rikkaampana. Osa pitää edelleen yhteyttä perheisiin ja muihin au pair -kavereihin, ja he kaikki ovat tehneet uusia valintoja elämässään.

Mira oppi, että asioilla on tapana järjestyä

Mira on Au pairien konkari. Hän oli mukana kahdella ensimmäisellä kaudella Lontoossa ja Los Angelesissa. Lontooseen lähtiessään hän oli parikymppinen, ja nyt kahdeksan vuoden takaisia tapahtumia katsoessaan hän hämmästelee, millainen hän oli auppariaikana.

– Tuntuu, että silloin kaikki asiat tympi. Sain masennusdiagnoosin vuonna 2015, mikä kyllä viittaa siihen, että jo Lontoossa ollessani minulla oli vaikeuksia, mutta silloin en vain myöntänyt asiaa itselleni. Nykyään voin paljon paremmin, ja olen oppinut reagoimaan asioihin ihan eri tavalla kuin esimerkiksi Lontoossa.

Kollaasi, jossa on Polaroid-tyylisesti esitettyjä valokuvia Au pairien Mirasta muun muassa kotonaan.
Kollaasi, jossa on Polaroid-tyylisesti esitettyjä valokuvia Au pairien Mirasta muun muassa kotonaan. Kuva: Yle, Aito Media, Mira Lepistö Au pairit

Kahdeksan vuotta sitten Mira asui Tampereella ja oli vastikään valmistunut kokiksi. Sen jälkeen hän opiskeli lisää ja sai muutama vuosi sitten merkonomin paperit. Nyt hän on töissä kuntosalivastaavana Helsingissä, ja aika kuluu salilla myös vapaa-aikana.

Los Angelesin ja Lontoon kausia katsoessaan hän uskoo, että olisi aivan eri ihminen, jollei olisi lähtenyt mukaan.

– Opin, että kannattaa ottaa riskejä, ja jos asiat menee vähän niin tai näin, niillä on tapana järjestyä. Jos haluaa lähteä ulkomaille au pairiksi vaikka vain välivuodeksi, aina pääsee takaisin kotiin.

Mira irtisanoutui pari vuotta sitten edellisestä työstään, myi valtaosan omaisuudestaan ja lähti reissaamaan kolmeksi kuukaudeksi. Hänen palatessaan Suomeen korona teki tuloaan ja moni menetti työnsä, myös Mira.

– Olin työttömänä pitkän pätkän mutta sain uuden työn ja pääsin muuttamaan Helsinkiin. Katson jälkeenpäinkin, että oli sen arvoista lähteä, vaikka olikin vähän vaikeaa sen jälkeen.

Oli kiva kuulla, että olen aikuistunut ja muuttunut hyvällä tavalla.

Los Angelesin kauden kohokohtana Mira pitää matkaa Las Vegasiin. Neljän nuoren naisen yhdeksi ohjelmanumeroksi valikoitui vierailu ampumaradalla.

– Las Vegasissa kyllä sattui ja tapahtui. Minulla on kotona taulun kehyksissä maalitaulu ampumaradalta. Elämäni ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun kosken aseeseen.

Ystävyys muutamiin au paireihin jatkui vielä Lontoon- ja Los Angelesin -matkojen jälkeen. Viime ajoilta Mira muistelee lämpimästi etenkin tapaamista sarjan luojan ja ohjaajan Kati Kanervan kanssa.

– Kävin Katin luona, kun olin reissaamassa Los Angelesissa toissa vuonna. Kati oli meille kuin äiti Au pairien kuvausten aikana. Hän auttoi ihan aina kaikessa, mitä tahansa tulikaan eteen. Oli myös kiva kuulla, että hänen mielestään olen aikuistunut ja muuttunut hyvällä tavalla.

Jussin tuplasuunnitelma: töihin lääkealalle ja puolet vuodesta lautailua

Jussin au pair -matkasta Uudessa-Seelannissa on vasta alle kaksi vuotta. Vauhdikkaalla matkallaan Jussi ehti kokea autokolarin, nauttia surfauksesta ja tehdä omin päin kierto- ja vaellusmatkan saarivaltiossa lastenhoidon lomassa. Reissun jälkeen Jussi ei jäänyt lepäämään laakereilleen vaan on jatkanut rakasta lautailuharrastusta.

Kollaasi, jossa on Polaroid-tyylisesti esitettyjä valokuvia Au pairien Jussista muun muassa lumilautailemassa.
Kollaasi, jossa on Polaroid-tyylisesti esitettyjä valokuvia Au pairien Jussista muun muassa lumilautailemassa. Kuva: Yle, Aito Media, Jussi Sokkanen Au pairit

Tulevaisuudensuunnitelmatkin ovat hahmottuneet, kun opintopaikka järjestyi. Hän oli hakenut todistuksella farmaseutin tutkimusohjelmaan Helsingin yliopistoon.

– Olin luullut, etten pääse sisään, mutta loppukesästä huomasin shokikseni päässeeni opiskelemaan. Tätä on tässä vuosi sulateltu. Suunnitelmissa on valmistua farmaseutiksi ja miettiä sitten maisterivaiheen jatko-opintoja. Uravalintoina voisi kiinnostaa työ lääkemarkkinoinnissa ja lääketeollisuudessa.

Jussi on pysynyt koronavuoden aikana liikkeessä koti-Suomessa.

– Lumilautailu on ollut kuluneen vuoden aikana järjissä pitävä voima. Tultiin justiinsa poikien kanssa Rukalta laskemasta. Olisi unelmaa tehdä vaikka seitsemän kuukautta vuodesta töitä ja laskea aina talvet, vaikkapa Alpeilla.

Uravalintoina voisi kiinnostaa työ lääkemarkkinoinnissa ja lääketeollisuudessa.

Uuden-Seelannin au pair -reissu tiesi Jussille muutaman kuukauden eroa parisuhteessa, kun tyttöystävä Edit jäi koti-Suomeen. Matka toiselle puolelle maailmaa oli testi suhteelle, ja suhde kesti eron.

– Olemme edelleen yhdessä. Editilläkin opinnot graafiseksi muotoilijaksi ovat edenneet mukavasti.

Jussi on muistellut Uuden-Seelannin-matkan suurimpina kohokohtina surfausta sekä benji-hyppyä rotkoon Aucklandissa. Hän sanoo, että koko matkan kannalta arvokas kokemus oli se, että hän pystyi tekemään au pair -työnsä lasten kanssa kunniallisesti ja hyvin.

Jussin joviaalius vakuutti hänen host-perheensä, jossa lapset alkoivat jo suhtautua häneen kuin isoveljeen. “Opettelin frontflipiä kolme vuotta, mutta sinä opetit alastulon”, au pair -perheen poika Ollie kiitteli Jussia.

– Luulen että minulla oli positiivinen vaikutus Henryyn, Ollieen ja Millieen, ja toivottavasti myös vanhempiin.

Vanessa muutti Maltalle

Vanessa osallistui Kanadan-kaudelle yli neljä vuotta sitten. Määrätietoinen au pair ei tyytynyt ensimmäiseen perheeseen vaan vaihtoi perhettä kerran kauden aikana.

Kollaasi, jossa on Polaroid-tyylisesti esitettyjä valokuvia Au pairien Vanessasta.
Kollaasi, jossa on Polaroid-tyylisesti esitettyjä valokuvia Au pairien Vanessasta. Kuva: Yle, Aito Media, Vanessa Pauloff Au pairit

Vanessa kertoo kokeneensa vuosi sitten, että hän haluaa suuren muutoksen elämäänsä. Hän muutti Maltalle viime syksynä.

– Aloin pohtimaan vaihtoehtoja, ja ulkomaille muutto tuntui oikealta seuraavalta askeleelta. Voin todeta, että olen todella onnellinen elämääni Maltalla tällä hetkellä.

Vanessa kertoo haaveilleensa jo vuosia sitten osallistumisesta reality-ohjelmaan, ja Au pairit oli hänelle silloin toiveiden täyttymys.

Kanada-kausi on toistaiseksi ainoa, jossa au pairit joutuvat lumen keskelle. Vanessa ja muut aupparit juhlistivat vapaata viikonloppua ja suuntasivat Kanadan lumihuipuille.

– Meidän Whistlerin-laskettelureissu on yksi Kanadan parhaimmista kokemuksista. Näimme Kanadan upeaa luontoa, ja viikonlopun aikana pääsimme viettämään kunnolla aikaa muiden au pairien kanssa.

Pysyvimpänä muistona Kanadan-ajoista Vanessalle on jäänyt hänen sarjan aikainen “minänsä”.

– Vaikka Kanadassa viettämäni kolme kuukautta olikin lyhyt aika, se muovasi minua. Voin reflektoida sen aikaista minääni siihen, kuka olen tänä päivänä.

Vanessa pitää ristiriitaisena sitä, millaisena tosielämän henkilöt näyttäytyvät sarjassa katsojille.

– En koe, että katsojat olisivat missään vaiheessa päässeet tutustumaan minuun, vaan he näkivät sen reality-minän, joka syntyi sen aikaisen oman habitukseni sekä tuotannon myötä.

Talvikki opiskelee terveysalalla ja pitää yhä yhteyttä host-perheeseensä

Au pairien Havaijin-kaudesta on kulunut jo kaksi vuotta. Tuolloin 19-vuotias Talvikki lähti reissuun saadakseen ideoita siihen, mitä voisi tehdä tulevaisuudessa. Se tiesi samalla tilapäistä irtiottoa parisuhteesta poikaystävän Juhon kanssa.

Kollaasi, jossa on Polaroid-tyylisesti esitettyjä valokuvia Au pairien Talvikista muun muassa poikaystävänsä kanssa.
Kollaasi, jossa on Polaroid-tyylisesti esitettyjä valokuvia Au pairien Talvikista muun muassa poikaystävänsä kanssa. Kuva: Yle, Aito Media, Talvikki Eskola Au pairit

Au pair -ajan jälkeen urasuunnitelmat ovat jo loksahtaneet paikalleen, ja suhde Juhon kanssa on vakiintunut. Nyt ajan täyttää opiskelu ja lastenhoito.

– Asun Juhon sekä kahden kissan kanssa Vantaalla. Opiskelen terveydenhoitajaksi toista vuotta, ja opinnot ovat noin puolessavälissä. Koulun ohella käyn töissä päiväkodeissa niin usein kuin mahdollista.

Havaijin-matkalta muistetaan Talvikin tunnollinen ote au pair -työhön ja positiivinen elämänasenne. Hän toivoo, että pystyisi suhtautumaan optimistisesti elämään jatkossakin.

– Haaveilen myös perheenlisäyksestä, mutta sen aika ei ole ihan vielä. Toivon myös, että tulevaisuudessa voisin matkustella, sillä olisi ihana tehdä paluureissu Havaijille.

Harva pääsee ihastelemaan Tyyntämerta ja Havaijin vuoristoja pilvien raosta. Talvikki pääsi, ja vielä vapaassa pudotuksessa. Talvikin ja Emman laskuvarjohyppy on kenties huimapäisin tapahtuma, joka on nähty sarjassa. Talvikki pitää sitä yhä Havaijin-reissun kohokohtana.

Koin ihania asioita, joita voin muistella kiikkutuolissa.

Laskuvarjohyppyä suurempana kokemuksena hän pitää silti isäntäperhettään. Jo kesken Havaijin-reissun Talvikki uskoi, että ikävöi vielä takaisin.

– Paras muisto oli mun ihana host-perhe! Koin ihania asioita, joita voin muistella kiikkutuolissa. En usko, että olisin nähnyt sellaista maailmaa ilman Au pairit -sarjaa. Tietenkin uusien ihanien ihmisten tapaaminen ja niiden saaminen elämääni oli myös huippua.

Talvikki pitää edelleen yhteyttä host-perheeseensä.

– Aikaero on vähän ikävä, mutta kyllä se onnistuu. Lähetämme heille aina joululahjan täältä Suomesta.

Isabella: “Ystävällisyys ei ole muiden miellyttämistä”

Viisi vuotta sitten helsinkiläinen Isabella valmistautui lähtemään toiselle puolelle maapalloa Australiaan. Hän tunnustautui jo sarjan alussa suureksi Jeesus-faniksi ja odotti, että matka tarjoaa hyvän tilaisuuden kasvaa uskossa.

Kollaasi, jossa on Polaroid-tyylisesti esitettyjä valokuvia Au pairien Isabellasta muun muassa kotona kirjoituspöydän ääressä.
Kollaasi, jossa on Polaroid-tyylisesti esitettyjä valokuvia Au pairien Isabellasta muun muassa kotona kirjoituspöydän ääressä. Kuva: Yle, Aito Media, Isabella Huotelin Au pairit

Isabella jos kuka muistetaan aurinkoisesta ja ystävällisestä olemuksestaan. Riitojen ja ihmissuhdesotkujen keskelläkin hän pyrki sivullisena saamaan aikaan sovinnon.

Vaikka ensimmäiseltä host-äidiltä Australiassa ei liiemmin hellinnyt kiitosta, Isabella halusi hoitaa au pair -työnsä loppuun asti kunniallisesti. Hän sanoo, että tekisi niin edelleenkin, mutta nyt viisi vuotta vanhempana hän ajattelee ystävällisyydestä hieman eri tavalla.

– Olen edelleen luonteeltani iloinen ja positiivinen, mutta nykyään ymmärrän sen, että ystävällisyys ei tarkoita sitä, että tarvitsisi yrittää miellyttää muita.

Isabella lähti ensimäisestä au pair -perheestä ja päätyi eronneen viikonloppuisän Scottin au pairiksi. Pian au pair -kaveri Henrietta kiinnostui vakavasti Scottista, mikä johti lopulta sydänsuruihin. Isabella tuki Henriettaa Australiassa tämän vaikeina hetkinä, ja hän kertoo pitäneensä Henriettaan yhteyttä kuvausten jälkeenkin.

Kielten opiskelu on kiehtovaa!

Isabella vaihtoi vielä kerran perhettä ja päätyi aivan toisenlaiseen ympäristöön, luonnon ääreen Sydneyn maaseudulle. Eräs sattumus huvittaa häntä edelleen.

– Viimeisessä isäntäperheessä oli paljon eläimiä. Kerran heidän poninsa tuli sisään keittiöön syömään ja viettämään aikaa kanssamme.

Koti-Suomessa viime ajat ovat kuluneet opiskellessa.

– Opiskelen Helsingin yliopistossa kielten kandiohjelmassa. Kielten opiskelu on kiehtovaa! Siksi aion jatkaa kielten maisteriohjelmassa ja suorittaa myös viestinnän opintoja.

Lue lisää:

Kuka legendaarisista Au paireista kuvastaa sinua parhaiten? Tee testi!

Kuka kaikkien aikojen Au paireista kuvastaa sinua parhaiten? Oletko kenties itsevarma Jane, rento Roni vai aurinkoinen Isabella? Tee leikkimielinen testi, niin tiedät itsestäsi enemmän!