Hyppää pääsisältöön

Kuinka paljon pisterajat voivat nousta aikaisempiin verrattuna? Vaikuttavatko kokeen uusijat pisterajoihin? – Näin YTL kommentoi pisterajoja

Kuvituskuva
Pisterajojen määrittämiseen käytetään SYK-menetelmää, joka on tarkoittaa standardoitujen yhteispisteiden keskiarvoa. Kaikkien aineiden pisterajojen määrittämiseen se ei kuitenkaan sovellu. Kuvituskuva Kuva: Yle Abitreenit

Tämän syksyn pisterajat julkaistaan torstaina 16.5. noin kello 9.15. Pääset katsomaan oman aineesi pisterajat Abitreenien verkkosivulta. Sitä ennen lue YTL:n vastaukset kokelaita askarruttaviin kysymyksiin.

Kysyimme keväällä 2021 Abitreenien Instagram-tilillä, mikä pisterajoissa askarruttaa, ja lähetimme niistä yleisimmin kysytyt kysymykset YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkälle.

Voit tarkastella syksyn 2022 pisterajoja täältä.

Miten pisterajat määräytyvät?

– Lautakunta päättää arvosanojen pisterajat kullakin tutkintokerralla erikseen, kun arvostelutyö on saatu päätökseen. Pisterajojen määrittämiseen käytetään suhteelliseen arvosanojen määrittämiseen perustuvaa SYK-menetelmää, josta voit lukea lisää YTL:n sivuilta. Arvosanojen pisterajat asettuvat sen mukaan, kuinka haastavaksi kyseisen tutkintokerran koe osoittautuu kokeeseen osallistuville kokelaille.

Vaikuttavatko kaikkien kokelaiden tulokset pisterajoihin?

– Arvosanojen pisterajat määrittyvät kokeeseen ensimmäistä kertaa osallistuvien perusteella. Uusijoiden arvosanat eivät vaikuta pisterajoihin.

Arvosanojen pisterajat määrittyvät kokeeseen ensimmäistä kertaa osallistuvien perusteella. Uusijoiden arvosanat eivät vaikuta pisterajoihin.

Jos tekee oikaisuvaatimuksen, ehtiikö mahdollinen noussut arvosana todistusvalintaan?

– Oikaisuvaatimuksen käsittelyyn saattaa mennä jopa kuusi viikkoa tai enemmän. Muuttuneet arvosanat ovat suomalaisten korkeakoulujen käytössä oikaisuvaatimuksen tuloksen ilmoittamisen jälkeen, mutta korkeakoulut päättävät miten ja missä vaiheessa tietoja käytetään. Jos arvosanasi muuttuu oikaisuvaatimuksessa, ole yhteydessä oppilaitokseen ja selvitä, miten sinun tulee toimia.

Kuinka paljon pisterajat voivat nousta aikaisempiin verrattuna?

– Jos koe osoittautuu hyvin helpoksi, laudaturin raja voi olla hyvin lähellä kokeen maksimipisteitä. Tällöin kaikki muutkin pisterajat siirtyvät ylöspäin. Näin korkealle sijoittuvat pisterajat ovat kuitenkin harvinaisia. Kokeiden laadinnassa pyritään huolehtimaan siitä, että koe on riittävän vaikea ja se erottelee erinomaisesti ainetta osaavia kokelaita riittävän hyvin.

Miten vaikea koe vaikuttaa pisterajoihin?

– Jos koe osoittautuu hyvin vaikeaksi, pisterajat laskevat. Approbaturin raja ei kuitenkaan voi mennä lähelle nollaa pistettä, sillä hyväksyttyyn arvosanaan edellytetään kuitenkin jonkin verran näyttöä aineen osaamisesta, eikä satunnaisia hajapisteitä pidetä riittävänä näyttönä.

Missä aineessa pisterajat ovat nousseet eniten? Entä missä laskeneet paljon?

– Pisterajat muuttuvat joka tutkintokerralla. Usein pisterajat ovat samankaltaisia kuin edellisinäkin vuosina, mutta välillä tulee ennätysvuosia. Esimerkiksi pitkässä matematiikassa on ollut eri tutkintokerroilla noin 20 pisteen vaihtelu laudaturin rajassa. Edellisten vuosien pisterajoja voi tarkastella YTL:n verkkosivuilta.

Artikkelia päivitetty 9.11.2021 klo 16:45: päivitetty pisterajojen julkaisuun liittyvät aikataulut ajantasaisiksi. Lisäksi muutettu otsikkoa.
Artikkelia päivitetty 16.11.2021 klo 16:15: vaihdettu linkki kevään pisterajoista syksyn pisterajoihin.
Artikkelia päivitetty 27.4.2022 klo 15:29: päivitetty pisterajojen julkaisuun liittyvät aikataulut ajantasaisiksi.
Artikkelia päivitetty 31.10.2022 klo 9:00: päivitetty pisterajojen julkaisuun liittyvät aikataulut ajantasaisiksi.
Artikkelia päivitetty 10.11.2022 klo 9.40: lisätty linkki syksyn pisterajoihin.
Artikkelia päivitetty 25.4.2023 klo 14:40: päivitetty pisterajojen julkaisuun liittyvät aikatauöut ajantasaisiksi.

Artikkelit