Oletko ajatellut istuttaa tänä vuonna omenapuun? On päätettävä omenalajikkeesta, paikasta ja vieläpä kuopastakin. Tässä on Strömsön täydellinen opas omenapuun istuttamiseen.
Omenapuita on monenlaisia ja kaikilla on erilaiset ominaisuudet. On puita, jotka eivät kasva suuriksi, on tilaa vaativia puita ja varhaista satoa antavia puita. Toiset lajit alkavat kantaa hedelmää hitaasti, kun taas toiset lajikkeet voi kiinnittää säleikköön tai kasvattaa parvekkeella.
Lue erilaisista omenalajikkeista
Ennen kuin valitsee omenapuun, on hyvä ajatella, mitä puulta odottaa. Miten korkeaksi se saa kasvaa, haluaako syödä hedelmät suoraan puusta vai pitääkö omenoita pystyä säilyttämään?
Valitse lajike, joka sopii juuri sinulle ja sinun puutarhaasi ja tutustu myös mielellään eri lajikkeiden kestävyyteen.
Valitse istutuspaikka huolella
Sijainti on puulle tärkeä. Mitä enemmän aurinkoa hedelmät saavat, sitä paremmin ne kypsyvät ja sitä paremmilta ne maistuvat. Tuuli saa mielellään kuivattaa latvuksen sateen jälkeen. Leikkaamalla voi myös auttaa pitämään latvuksen ilmavana.
Kun puuta istuttaa, täytyy pitää mielessä täysikasvuisen puun koko, koska varjosta voi olla sekä hyötyä että haittaa.
Juuret ulottuvat yhtä pitkälle kuin latvus, siksi puu pitäisi istuttaa riittävän kauas rakennuksista ja mahdollisista salaojaputkista.
Älä istuta myöhään syksyllä
Omenapuita voi istuttaa keväästä syksyyn. Jos ostetussa puussa ei vielä ole lehtiä tai kukkia, sen voi istuttaa ulos, vaikka on vielä pakkasta.
Nyrkkisääntö on, että jos puut ovat taimitarhalla suojaamattomina, ne voi istuttaa.
Puun täytyy ehtiä asettua kasvupaikalleen ennen syyskylmien tuloa, niin se selviää talvesta paremmin.
Jos puun istuttaa keväällä tai kesällä, puulla on paljon aikaa asettua ennen talvea, mutta kuivalla kaudella sitä pitää myös kastella paljon.
Valitse puu huolella
Kun on päättänyt, minkä lajikkeen haluaa, on aika valita paras puu. Yritä löytää puu, jossa ei ole ulkoisia vaurioita, ja mielellään sellainen, jossa on oksia moneen suuntaan.
Ennen istuttamista juuripaakun on oltava kunnolla kostutettu. Mikäli puussa on jo lehtiä, juuripaakun voi panna vesisankoon siksi aikaa, kun kaivaa kuopan. Puu, jossa ei ole vielä lehtiä, ei tarvitse yhtä paljon vettä, mutta senkin pitää olla kostea.

Puu tarvitsee tarpeeksi ison kuopan
Kuopan leveyden pitää olla noin neljä kertaa juuripaakun leveys ja kaksi kertaa niin syvä kuin juuripaakku.
Jos tietää, että maaperä istutuspaikassa on hyvä eikä liian tiivis, voi selvitä pienemmällä kuopalla.
Sekä savimaata että hiekkamaata parannetaan kompostimullalla. Jos maa kuopan ympärillä on hyvin tiivis, sitä voi parantaa orgaanisella aineksella esimerkiksi joka kevät ja syksy.
Jos maa on liian tiivis, juuret eivät jaksa työntyä sen läpi ja kiertyvät kerälle pieneen istutuskuoppaan. Se johtaa siihen, että puu on täysikasvuisena vaarassa kaatua tuulessa.
Jos on epävarma siitä, miten tiivis maa on, voi tehdä testin täyttämällä istutuskuopan vedellä ja ottamalla ajan, kauanko kestää, ennen kuin vesi on virrannut pois.
Jos vesi on kadonnut puolessa tunnissa, ojitus on hyvä. Jos se vie kaksi tuntia tai kauemmin, maata pitää ojittaa ja parantaa. Jos vesi katoaa liian nopeasti, paikka voi olla haastava, koska se kuivuu helposti.
Sekoita vanhaa ja uutta multaa

Sekoita mielellään kuopasta kaivettuun maahan uutta, tuoretta istutus- tai kompostimultaa. Käyttämällä osittain vanhaa, kuopassa ollutta maata, saa maasta sellaisen, että se muistuttaa rakenteeltaan ympäristöään.
Maaperän laatu on ratkaiseva. Kalkki ja lannoite kuuluvat omenapuun perustarpeisiin. Ostomultaan on usein lisätty ravinteita ja kalkkia alkuaikaa varten.
Älä pane lannoitetta kuopan pohjalle, koska siellä se joutuu suoraan kosketuksiin juurten kanssa ja polttaa ne.
Sekoita sen sijaan lannoite maahan tai kastele lannoitevedellä.
Irrottele juuria välttääksesi niiden kiertyminen kerälle

Kun omenapuun ottaa astiasta tai pussista, voi tarkistaa, kasvavatko juuret astian ympäri. Siinä tapauksessa voi leikata vähän juuria, jotta saa juurikerän avattua ja auttaa näin uusia juuria kasvamaan ulospäin.
Kuopan reunoista tehdään epätasaiset, jotta juuret pääsevät helpommin ympäröivään maahan, eivätkä käperry kerälle niin kuin astiassa.
Istuta tarpeeksi korkealle

Sijoita puu maanpinnan korkeudelle suunnilleen niin, kuin se on ollut astiassa, ehkä muutaman sentin korkeammalle. Varrennuskohdan pitää olla maanpinnan yläpuolella aivan kuin astiassa.
Muotoile maa niin, että ylimääräinen vesi valuu pois varsinkin syksyllä.
Rinteessä valumavedet poistuvat automaattisesti. Jos istutuspaikka on tasainen, voi istutuksen muotoilla matalaksi kumpareeksi niin, ettei vesi jää seisomaan rungon ja juurten ympärille.
Kastele aina istutuksen jälkeen
Istutuksen jälkeen maata pidetään jonkin aikaa kosteana. Maa ei saa olla liian märkä, koska juuret tarvitsevat happea. Puu voi hukkua, jos se on liian märässä.
Tue vastaistutettuja puita

Nuoria puita pitää tukea, ettei tuuli vahingoita niitä. Puita voi tukea monella tavalla, mutta tärkeintä on panna nauha niin löyhästi paikoilleen, että puulla on tilaa kasvaa ja niin ettei runko hankaa tukikeppiä tai nauhaa vasten.
Paina tai hakkaa tukikepit maahan molemmin puolin puuta. Sijoita ne mielellään siihen suuntaan, mistä tuuli osuu paikkaan useimmin.
Leikkaa pala tervanauhaa tai vastaavaa. Taita nauha kaksin kerroin ja tee silmukka ensimmäisen tukikepin ympäri, niin että molemmat päät kulkevat runkoa kohti.
Kieputa nauhaa, kunnes tulet rungon luo ja kierrä toisella nauhalla rungon toiselta ja toisella toiselta puolelta. Jätä noin kahden sormen leveys tilaa kierretyn nauhan ja rungon väliin molemmin puolin.
Jatka kieputtamista, kunnes tulet toisen kepin luo. Sido tukeva solmu. Varmista lopuksi, ettei nauha ole liian kireällä.
Kaikki kasvuvoima tulee maasta
Huolehdi, että maa voi hyvin niin, että se voi antaa puulle kaiken tarvittavan. Ravinteet saavat puun voimaan paremmin ja kasvamaan vastustuskykyiseksi ja antamaan parempia hedelmiä.
Hedelmäviljelmille on olemassa monenlaisia lannoitteita. Esimerkiksi hevosenlantapelletit toimivat aivan erinomaisesti levitettäviksi ennen sadetta ja liuotettaviksi kastelukannuun.
Maa puutarhoissamme happamoituu vuosi vuodelta, minkä vuoksi omenapuiden on vaikeampi ottaa ravinteita maasta. Siksi on tärkeää lisätä kalkkia, joka kohottaa maan pH-arvoa ja lisää kasvien ravinteidensaantikykyä.
Juuristo on yhtä laaja kuin latvus. Siksi lannoitetta ja kalkkia levitetään yhtä kauas rungosta kuin minne oksat ulottuvat.
Ravinteita terveelle ja vastustuskykyiselle puulle
Toukokuu on hyvä ajankohta lannoittamiselle. Jos maa on hyvin ravinneköyhä, voi lannoittaa uudelleen kesäkuussa.
Kypsyminen alkaa juhannukselta. Se tarkoittaa, että oksat puutuvat. Silloin ei saa enää lannoittaa typpipitoisella lannoitteella, koska typpi stimuloi kasvua ja syntyvät uudet versot eivät ehdi kypsyä talveksi.
Oksien pakkasvaurioista voi tulla sairauksille ja tuholaisille väylä puuhun.
Valmistaudu talveen hevosenlannalla
Loppukesästä voi lannoittaa hevosenlannalla, joka ei sisällä typpeä (N), mutta sen sijaan fosforia (P) ja kaliumia (K). Nämä mineraalit stimuloivat juurien ja silmujen muodostumista sekä parantavat talvenkestävyyttä.
Hevosenlantaa annetaan jo elokuussa niin, että kasvi ehtii ottaa ravinteet ennen talvea. Jos lannoitteita antaa liian myöhään, ne voivat huuhtoutua pois tai jäädä maahan kevääseen, kun puu haluaa typpipitoisempaa lannoitetta.

Huolellista hoitoa ensimmäisinä vuosina
Istutuksen yhteydessä ei tarvita leikkauksia. Puiden voi antaa asettua kunnolla paikoilleen seuraavaan kevääseen ennen kuin aloittaa rakenneleikkaukset.
Jos oksat hankaavat toisiaan vasten tai ovat katkenneet, niitä voi siistiä.
Myös selkeät kilpalatvat voi leikata jo ensimmäisenä vuonna. Jos puulla on kaksi vahvaa latvaa, niiden keskinäinen kilpailu vie energiaa. Valitse kumman haluat latvaksi ja leikkaa toinen latva heti tai viimeistään seuraavana vuonna.
Istutuksen jälkeisenä keväänä on leikkauksen aika
Omenapuiden leikkaus on tärkeintä ensimmäisinä vuosina.
Lyhennä latvaa hiukan ja katkaise kilpalatva vielä alempaa.
Poista oksat, jotka kasvavat suoraan ylöspäin tai hyvin tiukassa kulmassa.
Poista aina toisiinsa hankaavat oksat ja vahingoittuneet oksat.
Oksat, jotka kasvavat ulospäin rungosta samasta kohdasta, voivat olla potentiaalinen heikko kohta myöhemmin, mutta leikkaamalla voi auttaa puuta niin, ettei oksista tule liian painavat.
Leikkaus tehdään aina heti ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta, josta tulee uusi oksa.
Leikkaa saadaksesi hyviä hedelmiä ja terveen puun
Ensimmäisinä vuosina leikkaukset sujuvat mukavasti, koska oksat ovat suhteellisen pieniä. Jos on tarve poistaa isompia oksia, on parasta käyttää terävää sahaa.
On vaarana, että kuori repeää oksan painon vuoksi, jos sahaa suoraan siitä kohdasta, josta haluaa oksan leikata. Suurempien vaurioiden välttämiseksi, leikkaa oksat kolmessa vaiheessa
Ilmava latvus kuivuu nopeammin kuin tiivis. Säännöllinen leikkaus voi ehkäistä kosteutta, joka on syynä sienitauteihin ja muihin tuhoihin puissa ja hedelmissä.
Ilmavassa latvuksessa aurinko pääsee paistamaan hedelmiin, mikä kypsyttää ne nopeammin ja tekee niistä paremman makuisia.