Hyppää pääsisältöön

“Pelkään, että sanon somessa jotain väärin, ja siitä seuraa kauhea sekamelska”

Kuvassa nainen katsoo kännykältä Instagarmin kuvia
Kuvassa nainen katsoo kännykältä Instagarmin kuvia Kuva: Heini Holopainen / Yle Instagram,Some,valokuvat

Nuoret näkevät tulevaisuuden sosiaalisen median turvallisena paikkana, jossa erilaisia näkemyksiä ymmärretään ja jokainen saa olla oma itsensä. Suurimpana uhkakuvana nuoret näkevät sen, että kiusaamista ja vihapuhetta ei saada somessa kuriin.

Lasten ja nuorten säätiö selvitti yhdessä TietoEVRY:n kanssa ensimmäistä kertaa Suomessa, mitä nuoret toivovat tulevaisuuden sosiaaliselta medialta. Tutkimukseen vastasi noin 730 nuorta iältään 15-18-vuotiasta nuorta.

– Välillä tuntuu, että nuoret nähdään yhtenäisenä ryhmänä, joka haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa sosiaalisessa mediassa ilman suurempia huolenaiheita. Tämä tutkimus rikkoo tätä kuvaa ja osoittaa, että nuoret pystyvät arvioimaan somea ja sen tulevaisuutta analyyttisesti ja kriittisesti, säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen sanoo.

17-vuotias Nuppu Kähkönen käyttää aktiivisesti muun muassa Instagramia ja Youtubea mutta ei halua jakaa niissä omaa elämäänsä.

– En tykkää siitä paineesta julkaista jotain, mistä muut pitäisivät enkä halua sanoa jotain väärin, mistä seuraisi hirveä sekamelska. Esimerkiksi Instagramissa ja Twitterissä on tosi myrkyllinen keskusteluilmapiiri, Kähkönen sanoo.

Tutkimukseen osallistuneet pojat ja nuoremmat vastaajat uskoivat tyttöjä ja vanhempia vastaajia enemmän väärinkäsitysten vähentymiseen. Tytöt myös toivoivat moderointia poikia enemmän.

– Jos moderointia olisi enemmän, vihapuhetta olisi vähemmän, Kähkönen pohtii.

72 prosenttia selvitykseen vastanneista uskoi, että sosiaalinen media vaikuttaa tulevaisuudessa entistä enemmän nuorten identiteetin rakentumiseen, mutta samalla valtaosa nuorista toivoi, että niin ei kävisi.

– Sosiaalinen media vaikuttaa olennaisesti nuorten hyvinvointiin ja identiteetin rakentumiseen. Siksi olisi tärkeää, että nuoret saisivat olla vahvasti mukana määrittämässä, millainen sosiaalisen median tulevaisuus on, Alanen sanoo.

Vastaajat uskoivat, että somessa kuullaan viiden vuoden päästä entistä enemmän vähemmistöjen edustajia.

– Olen huomannut, että monet vähemmistöt, kuten LGTBQ+, joutuu kohtaamaan paljon kritiikkiä seksuaalisuudestaan. Ehkä tämä on utopistista, mutta toivon, että kaikkia kuunneltaisiin tasapuolisesti, eikä ketään syrjittäisi tai haukuttaisi, Kähkönen sanoo.

Sosiaalisen median käytön arveltiin lisääntyvän, mutta valtaosa nuorista toivoi, että kasvokkaisia tapaamisia olisi enemmän. Nuorten vastauksista piirtyy kuva somesta, jossa vaikuttajilla on entistä suurempi vaikutus nuorten elämään.

– Nuoret näkevät somessa uhkakuvien lisäksi paljon yhteiskunnallisesti merkittäviä mahdollisuuksia, joiden toteutumista nuorten parissa työskentelevät ja myös päättäjät voisivat edistää entistä enemmän