Hyppää pääsisältöön

Beethoven-sovituksia wieniläissalongeista

1700-luvun lopussa Ludwig van Beethoven oli nuori säveltäjä, joka yritti pärjätä Wienissä säveltämällä viehättävää musiikkia amatööreille - ja onnistui. Niin voi päätellä aikalaissovituksista, joissa mukaan on otettu kitara, ajan muotisoitin. Kitaristi Jari Tarjasalo ja pari muuta Itä-Helsingin musiikkiopiston opettajaa ovat kaivaneet nämä sovitukset uudelle levylle, joka välittää wieniläissalonkien tunnelman mutta paikoitellen myös amatööriyden.

Serenade / Beethoven
Serenade / Beethoven Uudet levyt

Wenzeslaus Matiegkan sovitus Beethovenin Serenadista D-duuri osoittaa, miksi kitara tuli muotiin. Kun viulun ja alttoviulun kumppaniksi laittaa sellon sijasta kitaran, tunnelma muuttuu entistä suloisemmaksi ja kotoisammaksi, eikä harmonia kuitenkaan täyty liikaa. Musiikkikustantaja Anton Diabellin hassu potpuri Beethoven-hiteistä ja pari laulusovitusta puolestaan kertovat, että sekä kitaran että Beethovenin suosiota osattiin hyödyntää kaupallisesti.

Valitettavasti viulisti Hanna Pesonen ja alttoviulisti Kerttu Tiebout eivät nosta levyn amatöörimusiikkia sille korkealle ammattitasolle, johon kotimaisillakin nykylevyillä olen tottunut. Intonaatio horjuu etenkin pariäänissä, musiikin linjat eivät kanna ja soinnissakin olisi kiillottamista. Veltot tempot ja epävarman kuulostelevasti venyvä yhteissoitto menevät myös kitaristi Jari Tarjasalon piikkiin. Sopraano Päivi Kantola hoitaa tonttinsa kunnialla, mutta valoisan neutraalien liedien tunnelmaa häiritsee epätasainen äänitys, jossa kitara on tuotu lähelle ja sopraano sysätty etäälle.

Arvostan Itä-Helsingin musiikkiopiston opettajien pedagogista osaamista ja sitä, että heidän yhteishenkensä ja kunnianhimonsa mahdollistavat myös levytysprojektit. Mutta hyvästä ohjelmistoideasta huolimatta levy ei aivan pysty luomaan Wienin musiikkisalongeista sitä ihanteellista sointikuvaa, jolla minut voisi viekoitella tällaisen musiikin pariin.

"Serenade - Arrangements of Beethoven's Chamber Music". Sov. Wenzeslaus Matiegka: Serenadi D-duuri op.8. Sov. Anton Diabelli: Adelaide; Andenken; Pot-Pourri. - Jari Tarjasalo, kitara, Hanna Pesonen, viulu, Kerttu Tiebout, alttoviulu, ja Päivi Kantola, sopraano. (Pilfink, JJVCD-227)

Kuuntele Uudet levyt 20.5.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua