Hyppää pääsisältöön

Hannu Linnun ylikapellimestarikauden päätös erikoispitkänä ohjelmana Yle Teemalla

RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu
RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu Kuva: Veikko Kähkönen Hannu Lintu

Hannu Lintu johtaa viimeisen konserttinsa Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 28.5. klo 20 Musiikkitalossa.

Yle Teemalla, Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä lähetettävän yli kaksituntisen konsertin ohjelmassa on Ravelin Couperinin hauta, Samuel Barberin Knoxville, Summer 1915, Sebastian Hillin orkesteriteoksen kantaesitys ja Beethovenin 2. sinfonia. Solistina esiintyy ennakkotiedoista poiketen sopraano Helena Juntunen.
Musiikin lisäksi illan aikana nähdään Linnun kanssa työskennelleiden solistien, säveltäjien ja orkesterimuusikoiden haastatteluja. Heidän joukossaan ovat mm. Olli Mustonen, Magnus Lindberg ja alttoviulisti Ritva Kaukola.
Suomen kansallisoopperan ja baletin ylikapellimestariksi siirtyvä Lintu muistelee RSO-kauttaan tyytyväisenä. “Vuodet RSO:n kanssa ovat olleet työntäyteisiä ja inspiroivia. Orkesterista on tullut kansainvälinen työyhteisö, jonka energia, heittäytyminen ja ammattitaito tekevät siitä kapellimestarille poikkeuksellisen palkitsevan. Jään kaipaamaan ystäviäni Musiikkitalossa, niin lavalla kuin katsomossakin.”

Loppuunmyytyjä saleja ja merkittäviä kiertueita

Hannu Linnun ja RSO:n vuonna 2013 alkanut yhteistyö on ollut hyvin menestyksekäs. Yleisömäärät Musiikkitalossa ovat kasvaneet koko Linnun kauden ajan ja orkesteri on saanut myös merkittäviä esiintymiskutsuja niin Berliiniin, Wieniin kuin Tokioonkin.
Linnun ideoima säännöllinen RSO-festivaali saavutti heti suuren menestyksen ja Mahlerin sinfonioiden sarjaa soitettiin kaudella 2018‒2019 loppuunmyydyille saleille. Niin ikään Linnun ja RSO:n yhteiset levytykset ovat olleet menestyksiä ja saavuttaneet useita klassisen musiikin äänitealan tärkeimpiä palkintoja.
“Hannun kausi on täyttynyt monipuolisista ohjelmista, tarkasta ja tinkimättömästä työstä, hauskasta sarkastisesta huumorista ja unohtumattomista konserteista. Hän on erinomaisella tavalla tuonut orkesterin suuren yleisön tietoisuuteen ja avannut keskustelun niin muiden kulttuurialojen edustajien kuin tieteen ja taloudenkin ammattilaisten kesken”, kiittää RSO:n 1. konserttimestari Petri Aarnio.
Yleisradion Luovat sisällöt ja media -osaston johtaja Ville Vilénin mukaan RSO:n rooli Yleisradion sisällöissä on monipuolistunut Hannu Linnun kaudella. “RSO:sta on tullut yhä merkittävämpi osa Ylen sisältöjä lisääntyneiden TV-lähetysten ja erityisprojektien, kuten Teeman Sibeliuksen sinfonioita esittelevän sarjan myötä.”

“Hannu Lintu on vahvistanut nykymusiikin asemaa Suomessa”

RSO on Linnun kaudella tiivistänyt yhteistyötään merkittävien suomalaisten säveltäjien, kuten Magnus Lindbergin, Sebastian Fagerlundin sekä Kaija Saariahon kanssa.
Intendentti Tuula Sarotien mielestä uuden musiikin asema onkin Hannu Linnun myötävaikutuksella entisestään vahvistunut Suomessa. “Kansainväliset taiteilijavieraamme ovat usein ällistyneet huomatessaan, että Hannun väkevät tulkinnat niin uusista suomalaisista sävellyksistä kuin vaikkapa Lutoslawskin sekä Zimmermannin kulttiteoksista ovat olleet hittejä loppuunmyydyssä salissa.”

 • Avoin kirje STM:n johdolle: Päästäkää kulttuuri kuristusotteesta

  RSO, HKO ja SKOB vetoavat STM:n johtoon.

  "Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittämässä koronapandemian hybridistrategiansa elokuun aikana. Edellytämme, että tuleva strategia näkee kulttuurin välttämättömänä hyvinvoinnin lähteenä, eikä alan toimintaedellytyksiä tuhota. Ammattimaisten kulttuuritoimijoiden kyky järjestää tilaisuuksia turvallisesti ja vastuullisesti korona-aikana on moneen kertaan osoitettu."

 • Ylikapellimestari Nicholas Collon

  Nicholas Collon aloittaa RSO:n 9. ylikapellimestarina.

  Nuoremman polven kysytyimpiin kapellimestareihin kuuluva brittiläinen Nicholas Collon aloittaa syksyllä 2021 kautensa Radion sinfoniaorkesterin 9. ylikapellimestarina ensimmäisenä ei-suomalaisena orkesterinjohtajana.

 • Hannu Lintu: "En ole fanfaari-ihminen"

  Hannu Linnun kausi RSO:n ylikapellimestarina päättyy.

  Hannu Linnun mukaan ylikapellimestarikauden päätös tuntuu samalta kuin sopuisa avioero - "rakastan sinua edelleen, mutta meidän on muutettava erillemme".

 • On aika kiittää!

  Intendentti Tuula Sarotie kiittää Hannu Lintua.

  RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan Hannu Linnun toimintaa ohjaa draaman taju ja rohkeus.