Hyppää pääsisältöön

Hannu Linnun ylikapellimestarikauden päätös erikoispitkänä ohjelmana Yle Teemalla

RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu
RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu Kuva: Veikko Kähkönen Hannu Lintu

Hannu Lintu johtaa viimeisen konserttinsa Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 28.5. klo 20 Musiikkitalossa.

Yle Teemalla, Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä lähetettävän yli kaksituntisen konsertin ohjelmassa on Ravelin Couperinin hauta, Samuel Barberin Knoxville, Summer 1915, Sebastian Hillin orkesteriteoksen kantaesitys ja Beethovenin 2. sinfonia. Solistina esiintyy ennakkotiedoista poiketen sopraano Helena Juntunen.
Musiikin lisäksi illan aikana nähdään Linnun kanssa työskennelleiden solistien, säveltäjien ja orkesterimuusikoiden haastatteluja. Heidän joukossaan ovat mm. Olli Mustonen, Magnus Lindberg ja alttoviulisti Ritva Kaukola.
Suomen kansallisoopperan ja baletin ylikapellimestariksi siirtyvä Lintu muistelee RSO-kauttaan tyytyväisenä. “Vuodet RSO:n kanssa ovat olleet työntäyteisiä ja inspiroivia. Orkesterista on tullut kansainvälinen työyhteisö, jonka energia, heittäytyminen ja ammattitaito tekevät siitä kapellimestarille poikkeuksellisen palkitsevan. Jään kaipaamaan ystäviäni Musiikkitalossa, niin lavalla kuin katsomossakin.”

Loppuunmyytyjä saleja ja merkittäviä kiertueita

Hannu Linnun ja RSO:n vuonna 2013 alkanut yhteistyö on ollut hyvin menestyksekäs. Yleisömäärät Musiikkitalossa ovat kasvaneet koko Linnun kauden ajan ja orkesteri on saanut myös merkittäviä esiintymiskutsuja niin Berliiniin, Wieniin kuin Tokioonkin.
Linnun ideoima säännöllinen RSO-festivaali saavutti heti suuren menestyksen ja Mahlerin sinfonioiden sarjaa soitettiin kaudella 2018‒2019 loppuunmyydyille saleille. Niin ikään Linnun ja RSO:n yhteiset levytykset ovat olleet menestyksiä ja saavuttaneet useita klassisen musiikin äänitealan tärkeimpiä palkintoja.
“Hannun kausi on täyttynyt monipuolisista ohjelmista, tarkasta ja tinkimättömästä työstä, hauskasta sarkastisesta huumorista ja unohtumattomista konserteista. Hän on erinomaisella tavalla tuonut orkesterin suuren yleisön tietoisuuteen ja avannut keskustelun niin muiden kulttuurialojen edustajien kuin tieteen ja taloudenkin ammattilaisten kesken”, kiittää RSO:n 1. konserttimestari Petri Aarnio.
Yleisradion Luovat sisällöt ja media -osaston johtaja Ville Vilénin mukaan RSO:n rooli Yleisradion sisällöissä on monipuolistunut Hannu Linnun kaudella. “RSO:sta on tullut yhä merkittävämpi osa Ylen sisältöjä lisääntyneiden TV-lähetysten ja erityisprojektien, kuten Teeman Sibeliuksen sinfonioita esittelevän sarjan myötä.”

“Hannu Lintu on vahvistanut nykymusiikin asemaa Suomessa”

RSO on Linnun kaudella tiivistänyt yhteistyötään merkittävien suomalaisten säveltäjien, kuten Magnus Lindbergin, Sebastian Fagerlundin sekä Kaija Saariahon kanssa.
Intendentti Tuula Sarotien mielestä uuden musiikin asema onkin Hannu Linnun myötävaikutuksella entisestään vahvistunut Suomessa. “Kansainväliset taiteilijavieraamme ovat usein ällistyneet huomatessaan, että Hannun väkevät tulkinnat niin uusista suomalaisista sävellyksistä kuin vaikkapa Lutoslawskin sekä Zimmermannin kulttiteoksista ovat olleet hittejä loppuunmyydyssä salissa.”

 • Nicholas Collon 40 vuotta: "Olen löytänyt RSO:sta orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen"

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon täyttää 40 vuotta.

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä 7.2.2023. "RSO:sta olen löytänyt orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen, ja minusta on aina ihanaa tulla tänne. Se on yksi isoimmista asioista, joita urallani on tapahtunut kolmekymppisenä. Oman orkesterin löytäminen ei ole itsestäänselvää, ja siihen tarvittiin paljon onnea, oikeassa paikassa olemista oikeaan aikaan. Tässä orkesterissa kaikki tuntuu minusta oikealta."

 • Nicholas Collon jatkaa RSO:n ylikapellimestarina 2028 asti

  Uuden sopimuksen myötä turvataan pitkäjänteinen yhteistyö.

  Radion sinfoniaorkesterin (RSO) ylikapellimestarina syksyllä 2021 aloittanut Nicholas Collon jatkaa tehtävässään kesään 2028 asti. Syksyllä 2024 alkavan uuden sopimuksen myötä halutaan turvata pitkäjänteinen yhteistyö.

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.