Hyppää pääsisältöön

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Lajittelijat

Tellustajien lajittelijat
Tellustajien lajittelijat Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Planeetallamme on luonnonvaroja, joita me käytämme koko ajan. Kun kierrätämme, hyödynnämme omat jätteemme uudestaan ja säästämme näitä arvokkaita luonnonvaroja.

Tiesitkö, että jos saisit käsiisi hämähäkin seitin reseptin, kyseessä olisi äärimmäisen arvokas tieto? Seitti on niin kestävää ja joustavaa, että jos se olisi lyijykynän paksuista, se voisi pysäyttää vaikka suihkukoneen ilmasta! Ei ihme, että tiedemiehet ympäri maailmaa yrittävät ratkoa sen mysteeriä.

Myös hämähäkit ymmärtävät seitin arvon. Siksi ne syövät verkon, kun ne eivät tarvitse sitä enää. Osittain syynä on se, että hämähäkki ei halua vihollisen seuraavan sen perässä seittiä pitkin ja nappaavan sen pyllystä palasta – mutta ennen kaikkea verkko syödään siksi, että se kierrätetään.

Lähes kaikki, eli jopa 90 % verkosta käytetään uuden verkon punomiseen.

Miksi hämähäkit eivät vain tuota uutta materiaalia ja heitä vanhaa verkkoa pois? Koska hyvän raaka-aineen hukkaan heittäminen olisi typerää. Ihan samalla tavalla on typerää heittää hyviä raaka-aineita, kuten peltipurkkeja, laseja tai pahvia, sekajätteeseen.


Miksi kierrättäminen on tärkeää?
Planeetallamme on erilaisia luonnonvaroja, ja kun käytämme niitä, ne vähenevät ja saattavat jopa loppua. Kierrättämällä hyödynnämme jätteet uudestaan ja säästämme näitä arvokkaita luonnonvaroja. Samalla säästämme energiaa.

Jos esimerkiksi laitamme paperin paperinkeräykseen, siitä voidaan tehdä vaikkapa uusia vihkoja ja kirjoja! Jos sen sijaan heitämme sen sekajätteeseen, uusia vihkoja ja kirjoja varten pitää kaataa puita. Jokaisella valinnallamme on vaikutusta luontoon, toisiin ihmisiin ja eläimiin.Mitä kiertotalous tarkoittaa?
Kiertotalous on sitä, että pidetään erilaiset tuotteet ja niiden materiaali käytössä mahdollisimman pitkään. Jätteestä tulee uuden tuotteen raaka-ainetta. Tämä tarkoittaa sitä, että biojätteestä voidaan tehdä biokaasua autoon tai talojen lämmittämiseen, vanhasta jugurttipurkista uusi ämpäri ja entisistä kalsareista pehmusteita auton istuimeen. Ei siis synny jätteitä, vaan uusia tuotteita!

Kiertotalous on myös sitä, että vältetään tuottamasta niin paljon jätettä. Kiertotalous on hyväksi luonnolle ja järkevää ihan meille kaikille.

Voit kierrättää paperia, kartonkia, muovia, lasia, metallia, tekstiiliä, sähkölaitteita ja pattereita sekä vaatteita ja kaikenlaista sellaista, mistä voi olla toisille vielä iloa. Ne voi vaikka myydä kirpputorilla.Kierrättäminen on hauskaa!
Kierrättäminen lähtee pienistä teoista eikä sen tarvitse olla vaikeaa! Se on itse asiassa hauskaa.
- Julistakaa kisa! Laittakaa eteenne kasa jätettä ja etsikää mahdollisimman monelle tavaralle oikea kierrätyskori tai uusi käyttötarkoitus.
- Järjestelkää kierrätyspisteet kullekin jätelajille. Voitte myös koristella kierrätysämpärit tai laittaa kunkin päälle kuvia siitä, mitä niihin kuuluu sujauttaa.
- Yrittäkää viikon ajan tuottaa mahdollisimman vähän jätettä. Pohtikaa yhdessä, miten jätteen määrää voisi vähentää.
- Kerätkää mahdollisimman monia eri jätelajeja ja lähtekää seikkailulle etsimään, missä ne voi kierrättää. Voitte selvitellä etukäteen eri lajittelupisteitä.
- Harjoitelkaa kierrättämistä Pikku Kakkosen sovelluksen Neposen kierrätyspelissä.


Tehtävä: muistipeli. Väritettävä printti aukeaa klikkaamalla kuvaa.
Tellustajat: tehtävä
Tellustajat: tehtävä Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Tellustajat: Lajittelijat tv:ssä ja Areenassa:

Asiantuntijana toimi hyönteistutkija Reima Leinonen.

LISÄTIETOA:
https://rinkiin.fi/
https://www.kierratys.info/
https://www.sitra.fi/artikkelit/kuusi-faktaa-kiertotaloudesta/
https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/