Hyppää pääsisältöön

Komsi ja Värri tiivistävät Saariahon osaamisen

Anu Komsi on kuulunut Kaija Saariahon luottolaulajiin 80-luvun lopusta asti ja sekä laulullaan että tilauksillaan vaikuttanut Saariahon kehitykseen maailmanluokan laulusäveltäjäksi. Yhteisiä levytyksiä on paljon, mutta Komsin ja pianisti Pia Värrin uusi Saariaho-levy tiivistää saavutukset - ohjelmisto yltää Saariahon opiskeluajoista koronakevääseen asti, ja sekä tekstien että sävelkielen moninaisuudessa kulkee punaisena lankana Saariahon varma herkkyys.

Sumun läpi - Anu Komsi - Kaija Saariho - Pia Värri
Sumun läpi - Anu Komsi - Kaija Saariho - Pia Värri Uudet levyt

Levy alkaa 80-luvun Saariahon sointivetoisella modernismilla, jota Värrin värikäs pianismi ja Komsin tarkka dynaamisuus kannattelevat. Myöhempien Leinolaulujen linjakkaat vokaaliherkuttelut ja sointuisat pianotekstuurit kertovat luonnollisemman ja tekstinmyötäisemmän ilmaisun löytymisestä, mutta niin kertovat myös tuoreet Saarikoski-laulut, joiden suora, harmaasävyinen ja puhutteleva tyyli päivittää 60-luvun vetoavasti nykyaikaan. Saariaholla on taito kuunnella, miten teksti haluaa muuttua musiikiksi.

Toisaalta Saariaho fokusoi välillä pois runoista: yhteistä levyn hyvinkin erilaisille lauluille on lauluäänen ajoittain soittimellinen ja abstrakti käyttö. Siksi Anu Komsi sopii Saariahon tulkiksi niin hyvin. Hänen tarkka ja itsevarma äänenkäyttönsä ei pureudu ylettömän syvälle sanoihin, vaan leijuu välillä niiden liepeillä. Merkitystiheässä musiikissa tämä on oiva, kuulijaa miellyttävä ratkaisu. Joissakin yhteyksissä Komsin ääni on tuntunut yksiulotteiselta, mutta tällä levyllä syvyyttä tulee Saariahon moninaisista esitysmerkinnöistä ja Komsin taidosta totetuttaa ne, olipa kyse vibratosta, liukumista tai puheesta.

Kiitos kuuluu myös Pia Värrille, jonka luomat kimmellykset, kuminat ja kentät tiivistävät Saariahon orkestraalisen sointiymmärryksen pianolle. Saariaho ei siis vaadi välittäjäkseen ison kokoonpanon oopperaa - laulaja ja pianisti riittävät, kunhan taustalla on riittävästi taitoa ja kolmekymmentä vuotta perehtymistä.

Levy on Komsin oman yhtiön ColoraMaestron esikoisjulkaisu, ja osuu heti maaliin sekä äänityksen, tekstien että graafisen suunnittelun osalta.

"Sumun läpi". Kaija Saariaho: Preludi-Tunnustus-Postludi; Leinolaulut; Saarikoski-laulut ym. - Anu Komsi, sopraano, ja Pia Värri, piano. (ColoraMaestro, CM01)

Kuuntele Uudet levyt 20.5.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua