Hyppää pääsisältöön

Komsi ja Värri tiivistävät Saariahon osaamisen

Anu Komsi on kuulunut Kaija Saariahon luottolaulajiin 80-luvun lopusta asti ja sekä laulullaan että tilauksillaan vaikuttanut Saariahon kehitykseen maailmanluokan laulusäveltäjäksi. Yhteisiä levytyksiä on paljon, mutta Komsin ja pianisti Pia Värrin uusi Saariaho-levy tiivistää saavutukset - ohjelmisto yltää Saariahon opiskeluajoista koronakevääseen asti, ja sekä tekstien että sävelkielen moninaisuudessa kulkee punaisena lankana Saariahon varma herkkyys.

Sumun läpi - Anu Komsi - Kaija Saariho - Pia Värri
Sumun läpi - Anu Komsi - Kaija Saariho - Pia Värri Uudet levyt

Levy alkaa 80-luvun Saariahon sointivetoisella modernismilla, jota Värrin värikäs pianismi ja Komsin tarkka dynaamisuus kannattelevat. Myöhempien Leinolaulujen linjakkaat vokaaliherkuttelut ja sointuisat pianotekstuurit kertovat luonnollisemman ja tekstinmyötäisemmän ilmaisun löytymisestä, mutta niin kertovat myös tuoreet Saarikoski-laulut, joiden suora, harmaasävyinen ja puhutteleva tyyli päivittää 60-luvun vetoavasti nykyaikaan. Saariaholla on taito kuunnella, miten teksti haluaa muuttua musiikiksi.

Toisaalta Saariaho fokusoi välillä pois runoista: yhteistä levyn hyvinkin erilaisille lauluille on lauluäänen ajoittain soittimellinen ja abstrakti käyttö. Siksi Anu Komsi sopii Saariahon tulkiksi niin hyvin. Hänen tarkka ja itsevarma äänenkäyttönsä ei pureudu ylettömän syvälle sanoihin, vaan leijuu välillä niiden liepeillä. Merkitystiheässä musiikissa tämä on oiva, kuulijaa miellyttävä ratkaisu. Joissakin yhteyksissä Komsin ääni on tuntunut yksiulotteiselta, mutta tällä levyllä syvyyttä tulee Saariahon moninaisista esitysmerkinnöistä ja Komsin taidosta totetuttaa ne, olipa kyse vibratosta, liukumista tai puheesta.

Kiitos kuuluu myös Pia Värrille, jonka luomat kimmellykset, kuminat ja kentät tiivistävät Saariahon orkestraalisen sointiymmärryksen pianolle. Saariaho ei siis vaadi välittäjäkseen ison kokoonpanon oopperaa - laulaja ja pianisti riittävät, kunhan taustalla on riittävästi taitoa ja kolmekymmentä vuotta perehtymistä.

Levy on Komsin oman yhtiön ColoraMaestron esikoisjulkaisu, ja osuu heti maaliin sekä äänityksen, tekstien että graafisen suunnittelun osalta.

"Sumun läpi". Kaija Saariaho: Preludi-Tunnustus-Postludi; Leinolaulut; Saarikoski-laulut ym. - Anu Komsi, sopraano, ja Pia Värri, piano. (ColoraMaestro, CM01)

Kuuntele Uudet levyt 20.5.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua