Hyppää pääsisältöön

Puhutko pahoja huomaamattasi? – paha esiintyy usein sananlaskuissa ja sanavalinnoissa

Pieni tyttö ob pukeutunut paholaiseksi, päässä on sarvet ja kädessä leikkihiilihanko.
Pieni tyttö ob pukeutunut paholaiseksi, päässä on sarvet ja kädessä leikkihiilihanko. Kuva: Traimak Ivan / Alamy Piru,naamiaispuvut

Hyvän ja pahan välinen taistelu on jatkuvasti käynnissä myös kielessämme. Erään sanonnan mukaan piru asuu yksityiskohdissa, ja pahan voikin kuulla puheessamme. Tätä artikkelia ei muuten kannata lukea kuin piru Raamattua eli tulkita tekstiä tahallaan väärin. Kirjoittajalla on paha tapa huumorimielessä piruilla eli irvailla ja tehdä pilaa.

“Ei paha ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista”, kirjoitti Eino Leino aikoinaan. Paha on mukana monessa sananlaskussa. Paha saa palkkansa eikä parta pahalla kasva. Hitto soikoon ja paha periköön!

Suomalaisessa kansanperinteessä piru on itse paholainen, paholaista palveleva tai muutoin paha olento. Kun asiat ovat huonosti, on piru merrassa. Joukkoon huonosti sopeutuva henkilö on kuin orpo piru vieraassa helvetissä.

Lihaksikas mies on pukeutunut paholaiseksi.
Lihaksikas mies on pukeutunut paholaiseksi. Kuva: Stefano Cavoretto / Alamy Piru,naamiaispuvut

Usein meitä varoitetaan joutumasta pirun pauloihin. Kannattaa olla tarkka: ei sitä koskaan tiedä, missä puussa piru istuu. Väitetään myös, että ystävät saa valita itse, sukulaiset valitsee piru.

Kuulemma pirun kanssa on mahdollista tehdä sopimus. Kun antaa pirulle pikkusormen, se ottaa koko käden. Moni unohtaa tämän esimerkiksi sosiaalisen median palveluiden käyttöehtoja hyväksyessään.

Onneksi pahan rinnalla on usein myös hyvää: Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas. Hyvä antaa vähästään, paha ei paljostakaan. Eikä niin pahaa, ettei jotain hyvääkin!

Punaiseksi kasvonsa maalannut ja paholaiseksi pukeutunut mies on pussaavinaan leikkipääkalloa.
Punaiseksi kasvonsa maalannut ja paholaiseksi pukeutunut mies on pussaavinaan leikkipääkalloa. Kuva: EPA/MATTHIAS BEIN Piru,naamiaispuvut

Sanotaan, että on tuhat kertaa helpompi tehdä pahaa kuin hyvää. Välillä on kuitenkin parempi puhua toisen selän takana myös hyvää. Mieli on niin helppo pahoittaa, eikä pahoittelu aina korjaa pahaksi äitynyttä tilannetta.

Pahalta kuulostavan ilmaisun voi yrittää kääntää positiiviseksi tai edes neutraaliksi. Paha tapa on pian rutiininomainen toimintamalli, eikä kiroilu ole noitumista vaan tilanteeseen epäsopivien sanojen käyttämistä.

Kun kieli on lopulta puhdistettu pahasta, työpaikan kahvihuoneessa ei ole koskaan enää pahaa kahvia. Tarjottava kahvi ei vain ole parhainta laatua. Pomokaan ei ole ikinä pirullinen, hän vain piikittelee ja esiintyy ärsyttävästi.

Saunassa ei ole helvetin kuuma, vaikka mittari näyttääkin korkeita lämpöasteita.

Mökille ei välttämättä ole työviikon jälkeen saatanan kova kiire. Tarve päästä mökille on vain merkittävästi voimistunut viikonlopun lähestyessä. Tiellä ei ole perkeleellinen ruuhka, liikenteessä on vain tavallista enemmän autoja.

Saunassa ei ole helvetin kuuma, vaikka mittari näyttääkin korkeita lämpöasteita. Viinapirun ei tarvitse ottaa valtaa saunan jälkeen, sillä pahasta puhdistetussa maailmassa saunoja nauttii janojuomat hyviä tapoja noudattaen.

Railakkaiden juhlien jälkeen ei tarvitse enää sanoa, että on paha olo. Sen sijaan voi mainita, että juuri nyt ei tunnu hyvältä. Kohta kenelläkään ei ole pahanhajuinen hengitys, kun jokaisella on vain persoonallinen tuoksu suussa.

Paholaisen asuun pukeutunut lempeän oloinen mies on kadulla
Paholaisen asuun pukeutunut lempeän oloinen mies on kadulla Kuva: Everett Collection/All Over Press Piru,naamiaispuvut

Sanojen sekaan on pesiytynyt aikojen saatossa paljon pahaa, mutta viitteitä pahuuteen voi löytää myös numeroista ja erilaisista symboleista. Erityisesti yksi luku on herättänyt paljon puhetta.

Aristoteleen kantapäässä on vuorossa ohjelman 666. lähetys. 666 ei ole mikään tasaluku, mutta sillä on maine pedon lukuna. Miten Musta raamattu ja 666 liittyvät toisiinsa? Vieraana on uskontotieteilijä ja vapaa tutkija Tomas Mansikka. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Lasse Nousiainen.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri