Hyppää pääsisältöön

Vladigerov hurmaa

Vuonna 1978 kuollut Pancho Vladigerov oli merkittävin bulgarialainen säveltäjä, vaikka Suomessa häntä ei juuri tunneta saati soiteta. Mutta kun kuuntelee Nadejda Vlaevan uutta levytystä Vladigerovin pianomusiikista, naama vetää hymyyn ja tekee mieli lisää - iloinen pianistisuus, lämpimän salonkijatsilliset harmoniat ja pakoton kansainvälisyys ovat vastustamaton yhdistelmä.

Pancho Vladigerov / Nadejda Vlaeva
Pancho Vladigerov / Nadejda Vlaeva Uudet levyt

Bulgarialainen Vlaeva on valinnut levylle Vladigerovin musiikkia 1920-luvulta, kun tämä opintojen jälkeen asui vielä Keski-Euroopassa ja kuunteli tarkalla korvalla kaikkea, mitä ajan kiihkeässä musiikkielämässä tapahtui. Kuusi eksoottista preludia ja Kymmenen impressiota sisältävät aineksia Ravelin ja Debussyn impressionismista ja Rahmaninovin tuhdista virtuositeetista, mutta myös Gershwinin täyteläisistä jazz-harmonioista. Myöhemmin urallaan Vladigerov palasi Bulgariaan rakentamaan omaa, myöhäistä versiotaan kansallisromantiikasta, mutta levyn teoksissa kuuluu lähinnä valikoiva kansainvälisyys, ilo musiikkityylien moninaisuudesta ja pidäkkeetön sointinautiskelu.

Nadejda Vlaevan soitossa salonkiviihde yhdistyy mainiosti myöhäisromanttiseen pianoherkutteluun, ja rehevät harmoniat saavat kruunukseen ihastuttavaa kimmellystä. Naurun, hyväilyn, eleganssin ja muut Impressiot Vlaeva karakterisoi hyväntuulisesti mutta alleviivaamatta, ja Eksoottisten preludien salaperäisyys toteutuu mainiosti.

Pancho Vladigerovin nuoruudenteokset eivät ehkä ole syvällisiä tai laajamuotoisia, mutta ne ovat hauskaa kuunneltavaa, ja ryydittäisivät parahultaisesti myös suomalaisten kesäfestivaalien pianoresitaaleja.

Pancho Vladigerov: Ekzotichni prelyudii; Impresii. - Nadejda Vlaeva, piano. (Hyperion, CDA68327)

Kuuntele Uudet levyt 20.5.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Tähden kirkkautta ja paimenten ihmetystä keskiajalta

  Levyarvostelu

  Joululevyvalikoiman ajallisesti etäisin uusi joululevy tuo joulun ihmeen kaikista lähimmäksi, ainakin minulle. Boston Camerata ja kokenut keskiaikatyylittelijä Anne Azema ovat rakentaneet pelkistetyistä soittimista, muinaisista lauluista ja latinankielisistä teksteistä levyn, jolla soi tähden kirkkaus, paimenten ihmetys ja vähän myös itämaiden tietäjien eksotiikka.

 • Gambojen pehmeä särinä tuo joulun 1600-luvulta

  Levyarvostelu

  1600-luvun vaihteessa kuningatar Elisabeth I:n Englannissa joulua odotettiin hartaammin kuin nykyään, eikä joulupäivästä alkanut juhlakausikaan ollut rajua riekkumista, etenkään hovissa. Tässä hengessä loistava gambayhtye Fretwork ja mezzosopraano Helen Charlston ovat koonneet uuden joululevynsä, jota kuunnellessa musiikin harras kauneus valtaa tilan kulutusjuhlalta.

 • Lauluyhtyejoulu on jo perinne

  Levyarvostelu

  Lauluyhtye Rajattoman suosittu joulutuplalevy julkaistiin liki kaksikymmentä vuotta sitten. Se on kestänyt aikaa yllättävän hyvin ja lisäksi synnyttänyt Suomeen uuden joulumusiikkiperinteen, kevyesti vahvistettujen lauluyhtyeiden kirkkokelpoisen jouluviihteen. Siitä perinteestä ammentaa myös lauluyhtye Kuvaja uudella joululevyllään Tästä alkaa joulu.

 • Miltä joulu kuulostaa nykysaameksi?

  Levyarvostelu

  Norjan saamelainen Kajsa Balto joikaa ja laulaa nykysaamelaiseen maailmanmusiikkityyliin, joka löytää varsin erikoisen sovelluksen Balton uuden joululevyn musiikista. Yhtyeensä ja välillä orkesterin kanssa Balto tyylittelee saameksi Erkki Melartinin Lapin joulun, Adolphe Adamin Joululaulun ja pari keskieurooppalaista jouluvirttä, ja kun seassa on Balton omaakin musiikkia, kokonaisuus palauttaa mieleen, että monet joulun perinteet ovat kulttuurienvälisiä sulautumia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua