Hyppää pääsisältöön

Mikä on paras multacocktail? Näin valitset sopivan mullan kasveillesi

Multaa isossa kasassa.
Multaa tuotetaan muun muassa HSY Metsäpirtin kentillä Espoossa. Multaa isossa kasassa. Kuva: Yle / Tommi Lipponen multa

Olit sitten ikkunalauta-, parveke-, palsta- tai kasvimaaviljelijä, tarvitsevat kasvisi juuri niille sopivan kasvualustan. Lue tästä, mitä kaikkea kannattaa multavalinnasta tietää.

Multaa valmistetaan muun muassa kompostoimalla puutarhajätteitä tai esiprosessoitua jätevedenpuhdistamon lietettä. Tähän puhdistettuun maa-ainekseen lisätään käyttötarkoituksen mukaan eri määriä hiekkaa, kalkkia, kivennäisaineita ja esimerkiksi turvetta. Eri käyttöön tarkoitettuja multia tehdään niille räätälöidyillä multaresepteillä, jotka eroavat sen mukaan käytetäänkö multaa viherrakentamiseen vai esimerkiksi kuluttajille pussissa myytävänä kukkamultana.

Monesti laitetaan liian vähän multaa. Siitä saa helposti ongelmia.― Sami Halonen tuotannon aluepäällikkö / Kekkilä

Vaikutusta on myös sillä, millaisille kasveille ja alustoille multaa käytetään. Taimille kannattaa valita ilmavaa multaa ja istuttaa ne myöhemmin lannoitetumpaan multaan. Tietyt lajit kuten pensasmustikka tarvitsevat happamamman kasvualustan. Siksi sen kasvualustaan ei kannatta lisätä kalkkia. Kovaa kulutusta vaativille nurmikentille suositellaan viherrakentamiseen tarkoitettua multaa, jossa on korkea hiekkapitoisuus.

Valittujen kasvien lisäksi tulee selvittää oman kasvimaan nykytilanne: kuinka savinen se on ja mikä on maan happamuus. Palstalla aloittelijan kannattaa kysyä vinkkejä samaa maata kauemmin viljelleeltä naapurilta.

Mies neonkeltaisessa työasussa ison multakasan edessä.
HSY:n mullan tuotantoyksikön päällikkö Janne Nipuli​. Mies neonkeltaisessa työasussa ison multakasan edessä. Kuva: Yle / Tommi Lipponen HSY,multa

Tärkeää on, että multaa on tarpeeksi paljon, etteivät kasvit kuivu liian nopeasti ja että ravinteita on riittävästi. Hyväkään multa ei silti auta, jos sitä käyttää väärin. Kekkilän viherrakentamisen tuotannon aluepäällikkö Sami Halonen on nähnyt sitä paljon.

– Monesti laitetaan liian vähän multaa. Siitä saa helposti ongelmia.

Multaa voi ostaa pieninä määrinä puutarhaliikkeistä tai ruokakaupoista. Suurempia määriä peräkärryllisistä kuorma-autolasteihin voi ostaa suoraan mullan tuottajilta tai suuremmista rautakaupoista.

Nainen ja mies neonkeltaisissa työasuissa ison multakasan edessä.
Kekkilän viherrakentamisen tuotepäällikkö Paulina Nyberg ja viherrakentamisen tuotannon aluepäällikkö Sami Halonen Vantaan multa-asemalla. Nainen ja mies neonkeltaisissa työasuissa ison multakasan edessä. Kuva: Yle / Tommi Lipponen multa

Multa ostetaan yleensä käyttötarkoituksen mukaan valmiina sekoituksena, mutta ainakin HSY:n mullan tuotantoyksikön päällikkö Janne Nipuli​ kertoo tekevänsä omia sekoituksia.

– Itsellä kasvaa muun muassa chilejä mullassa, johon vähän laitan potkuksi myös tätä Metsäpirtin multaa, teen vähän cocktaileja.

Multaa voi myös tehdä itse kompostoimalla, mutta se on kompostorista riippuen useamman kuukauden tai jopa vuoden prosessi. Kompostihumus on kuitenkin liian vahvaa yksistään käytettynä. Siihen kannattaa sekoittaa esimerkiksi hiekkaa ja turvetta. Mökkihuussin jätöksien tulee muhia kompostissa ainakin yli vuoden vuotta ja senkään jälkeen sitä ei suositella syötäville kasveille. Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori muistuttaa myös, kuinka huussikomposti tulee rakentaa turvalliseksi.

– Komposti pitää olla tiiviisti verkotettu ja pohjastakin suojattu, ettei taudinlevittäjät kuten rotat ja linnut pääse jätettä levittämään.

Matka pytystä mullaksi kestää lähes vuoden

Suomen suurin puhdistamolietteen jatkojalostuskeskus sijaitsee Sipoossa HSY:n kompostikentällä. Vessanpytystä ulosteen matka mullaksi on pitkä.

Laitokselle tulevassa kiintoaineessa mikrobit tekevät biologista työtä, jonka lopputuloksena syntyy lietettä.

Lietettä mädätetään 20 päivää, ja muhimisen jälkeen se kuivataan ja ajetaan Sipoon jatkojalostuskeskukseen jatkokäsittelyyn. Kompostointiprosessi kestää jopa yhdeksän kuukautta. Sen jälkeen ulosteesta on muodostunut säädökset täyttävää maanparannuskompostimateriaalia, josta voi tehdä multatuotteen. Prosessoitua lietettä ei kuitenkaan ole kuluttajille myytävässä pussimullassa.

Matka pytystä penkkiin kestää siis lähes vuoden. Nipulin mukaan lopputulos on hyvää kompostimultaa.

Kompostimullassa on paljon hyviä ominaisuuksia: veden pidätyskyky ja hitaasti vapautuvat ravinteet.― Janne Nipuli / HSY
Auton peräkärryyn lastataan multaa.
HSY:n Metsäpirtin yksiköstä multaa ostetaan vähintään peräkärryllinen. Auton peräkärryyn lastataan multaa. Kuva: Yle / Tommi Lipponen HSY,multa

HSY:n mullanjalostamolla tuotetaan kahta eri multalaatua. Toinen on puutarhamultaa, johon lisätään hevosenlantaa ja toinen nurmikkomultaa, johon lisätään turvetta ja hiekkaa. HSY:n yhdyskuntalietteestä jalostettua multaa myydään vuodessa asiakkaille jopa 100 000 tonnia. Nipuli on ylpeä tuotteistaan.

– Kyllä, tämä on hyvää kompostimultaa. Ja kompostimullassa on paljon hyviä ominaisuuksia: veden pidätyskyky ja hitaasti vapautuvat ravinteet.

Suomessa on useita jätteenkäsittelylaitoksia, jotka tuottavat biojäte- tai lietepohjasia kompostimultatuotteita. Yhdyskuntajätteen jatkojalostus on ekoteko, mutta Nipuli ymmärtää myös jos se luo ennakkoluuloja.

– Osa on sitä mieltä, että ei halua käyttää, etenkään hyötykasveilla. Mutta tällä mullalla on sertifikaatit, että tuotetta voi käyttää myös hyötykasveille.

Välillä kotiin jää ruukkuihin vanhaa multaa, mutta senkin voi käyttää. Vanha multa on kuivaa ja siinä voi olla kuivuneita juuria. Siinä ei myöskään ole enää ravinteita, mutta sen voi silti sekoittaa ravinteikkaamman mullan joukkoon.

Korjattu 24.5.2021 artikkeliin, että HSY:n jatkojalostuskeskus sijaitsee Sipoossa, eikä Espoossa, kuten jutussa aiemmin luki.
Täsmennetty 24.5.2021 artikkeliin lietteen jatkojalostamista.