Hyppää pääsisältöön

Mikä on yleisin vaakunaeläin? Mitä tarkoittaa puhuva vaakuna? Tutustu heraldiikkaan ja testaa tietosi kuntavaakunoista

Kuvituskuva, jossa suomen vaakunoita.
Kuvituskuva, jossa suomen vaakunoita. Kuva: Mikko Lehtola / Yle vaakunat,Kunnanvaakuna

Kuntavaakunoihin törmää esimerkiksi kuntien rajoilla tai kunnan- ja kaupungintalojen seinillä, mutta niiden kuva-aiheisiin harvoin kiinnittää huomiota. Vaakunat kertovat kunnasta ja niiden suunnittelua ohjaavat heraldiset käskyt. Testaa tietosi vaakunoista!

Heraldiikan eli vaakunaopin perusperiaatteet ovat lähtöisin keskiaikaisilta taistelukentiltä ja turnajaisista. Eri ryhmien tunnusten piti olla selkeitä ja nopeasti erottuvia: vaakunan piti olla tunnistettavissa yhden nuolenkantaman päästä. Sittemmin sodankäynnin luonne muuttui, vaakunoita kantaneet ritarit katosivat ja vaakunoiden merkitys väheni. 1900-luvulla heraldiikka taas elpyi, kun kansallisvaltiot suunnittelivat omia vaakunoitaan. Tässä testissä mitataan suomalaisten kuntavaakunoiden tuntemusta.