Hyppää pääsisältöön

Mikä on yleisin vaakunaeläin? Mitä tarkoittaa puhuva vaakuna? Tutustu heraldiikkaan ja testaa tietosi kuntavaakunoista

Kuvituskuva, jossa suomen vaakunoita.
Kuvituskuva, jossa suomen vaakunoita. Kuva: Mikko Lehtola / Yle vaakunat,Kunnanvaakuna

Kuntavaakunoihin törmää esimerkiksi kuntien rajoilla tai kunnan- ja kaupungintalojen seinillä, mutta niiden kuva-aiheisiin harvoin kiinnittää huomiota. Vaakunat kertovat kunnasta ja niiden suunnittelua ohjaavat heraldiset käskyt. Testaa tietosi vaakunoista!

Heraldiikan eli vaakunaopin perusperiaatteet ovat lähtöisin keskiaikaisilta taistelukentiltä ja turnajaisista. Eri ryhmien tunnusten piti olla selkeitä ja nopeasti erottuvia: vaakunan piti olla tunnistettavissa yhden nuolenkantaman päästä. Sittemmin sodankäynnin luonne muuttui, vaakunoita kantaneet ritarit katosivat ja vaakunoiden merkitys väheni. 1900-luvulla heraldiikka taas elpyi, kun kansallisvaltiot suunnittelivat omia vaakunoitaan. Tässä testissä mitataan suomalaisten kuntavaakunoiden tuntemusta.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.