Hyppää pääsisältöön

Suomi oli Euroviisuissa ennätyksellisen hienosti kuudentena – Katso miten pisteet jakautuivat maittain

Blind Channel finaalim jälkeen
Blind Channel finaalim jälkeen Kuva: Berislav Jurišić / Yle Rotterdam,Blind Channel,Euroviisut 2021

Euroviisujen finaali käytiin lauantaina 22.5. Alankomaiden Rotterdamissa. Italialainen rock-yhtye Måneskin voitti kilpailun kappaleellaan Zitti E Buon 524 pisteellä. Suomi sijoittui kilpailussa sijalle 6 saaden yhteensä 301 pistettä. Katso alta, miten pisteet jakautuivat maittain.

Blind Channelin Dark Side on Suomen viisuhistorian toiseksi menestyksekkäin euroviisu.

– Huippufiilis. Saatiin kaikki mitä lähdettiin hakemaan, ja vielä helvetisti enemmän: maailmanlaajuinen major-levydiili, listaykkönen ja ryyppäyskavereita Italiasta. Sovittiin jätkien kanssa, että kun päästään Suomeen, niin puhalletaan pari viikkoa. Sen jälkeen meidän täytyy kuitenkin tehdä maailman paras rock-albumi, bändi kertoo.

– Upeaa, että kovan tiimityön tuloksena on sijoitus, joka jää Suomen viisuhistoriaan muistuttamaan periksiantamattomuudesta ja tinkimättömyydestä, Ylen tuottaja Anssi Autio toteaa.

Lopputulostaulukko
Lopputulostaulukko Kuva: Yle Euroviisut 2021

Suomelle annetut pisteet

Eurooppalaiset ammattilaisraadit antoivat Suomelle yhteensä 83 pistettä. Avokätisimpiä olivat Serbia ja Italia, jotka molemmat antoivat Suomelle 10 pistettä. Belgia, Romania ja Tanska antoivat 8 ja Viro 7 pistettä.

Serbia10 pistettä
Italia10 pistettä
Belgia8 pistettä
Romania8 pistettä
Tanska8 pistettä
Viro7 pistettä
Islanti5 pistettä
Slovenia4 pistettä
Iso-Britannia4 pistettä
Latvia4 pistettä
Albania3 pistettä
Kypros3 pistettä
Malta2 pistettä
Puola2 pistettä
San Marino1 piste
Bulgaria1 piste
Tšekki1 piste
Sveitsi1 piste
Itävalta1 piste

Eurooppalainen yleisö suhtautui Suomeen ammattilaisraateja suopeammin antaen yhteensä 218 pistettä. Maittain pisteitä tuli Ruotsilta, Virolta ja Islannilta 12, Latvialta, Saksalta, Italialta, Bulgarialta, Venäjältä ja Ukrainalta 8, Maltalta, Tanskalta, Serbialta, Iso-Britannialta ja Liettualta 7, Belgialta, Kreikalta, Norjalta, Kroatialta, Romanialta ja Puolalta 6, Portugalilta, Azerbaidžanilta, Irlannilta ja Moldovalta 5, Slovenialta, Itävallalta, Sveitsiltä, Kyprokselta, Alankomailta, Israelilta, Tšekiltä ja San Marinolta 4, Australialta ja Albanialta 3, Espanjalta ja Pohjois-Makedonialta 2 ja Ranskalta 1 piste.

Ruotsi12 pistettä
Viro
Islanti
Latvia8 pistettä
Saksa
Italia
Bulgaria
Ukraina
Malta7 pistettä
Tanska
Serbia
Iso-Britannia
Liettua
Belgia6 pistettä
Kreikka
Norja
Kroatia
Romania
Puola
Portugali5 pistettä
Azerbaidžan
Irlanti
Moldova
Slovenia4 pistettä
Itävalta
Sveitsi
Kypros
Alankomaat
Israel
Tšekki
San Marino
Australia3 pistettä
Albania
Espanja2 pistettä
Pohjois-Makedonia
Ranska 1 piste

Suomen raati antoi 12 pistettä Sveitsille

Suomen ammattilaisraati antoi kilpailussa kolmanneksi sijoittuneelle Sveitsille täydet 12 pistettä.Toiseksi eniten eli 10 pistettä raadilta sai Bulgaria, 8 pistettä sai Islannin hurmaava Daði og Gagnamagnið.

Muut pisteet ammattilaisraati jakoi seuraavasti: Ranska 7, Italia 6, Ruotsi 5, Venäjä 4, Liettua 3, Kreikka 2, Malta 1.

Sveitsi12 pistettä
Bulgaria10 pistettä
Islanti8 pistettä
Ranska7 pistettä
Espanja6 pistettä
Ruotsi5 pistettä
Venäjä4 pistettä
Liettua3 pistettä
Kreikka2 pistettä
Malta1 piste

Suomalaisyleisö puolestaan antoi 12 pistettä Islannille, 10 Ukrainalle, 8 Italialle, 7 Sveitsille, 6 Ranskalle, 5 Liettualle, 4 Norjalle, 3 Ruotsille, 2 Moldovalle ja 1 pisteen Venäjälle.

Islanti 12 pistettä
Ukraina10 pistettä
Italia8 pistettä
Sveitsi7 pistettä
Ranska6 pistettä
Liettua 5 pistettä
Norja4 pistettä
Ruotsi3 pistettä
Moldova2 pistettä
Venäjä 1 piste

Suomen raadissa musiikkialan ammatilaisia

Suomen 5-henkiseen raatiin kuului Amie Borgar, Jussi Mäntysaari, Samuli Väänänen, Mirva Merimaa ja Tommy Tuomainen.

Amie Borgar on Svenska Ylen musiikkipäällikkö ja julkaisuvastaava. Hänen vastuualueenaan ovat Yle X3M:in ja Yle Vegan musiikkiohjelmat sekä Svenska Ylen podcastit ja audiotuotteet. Amiellä on pitkä kokemus radiotuotannoista, tapahtuma- ja festivaalituotannoista sekä verkkovideotuotannoista.

Jussi Mäntysaarella on 15 vuoden kokemus musiikkimedian parissa. Jussi on työskennellyt musiikin parissa printtimediassa, radiossa ja tv:ssä sekä toiminut useamman radiokanavan musiikkipäällikkönä ja Suomen Spotifyn soittolistavastaavana.

Samuli Väänänen on Suomen Spotifyn soittolistavastaava. Samulilla on pitkä musiikkitoimittajatausta, ja hän on työskennellyt juontajana ja ohjelmantekijänä monilla suomalaisilla radioasemilla sekä äänitetuottajana levy-yhtiö Capitol Records Finlandilla.

Mirva Merimaa on toiminut musiikkialan eri rooleissa vuodesta 1991 lähtien. Mirva on tehnyt mm. musiikifestivaaleja, toiminut Tavastia-klubilla sekä Tiketti-lipunmyyntitoimistossa, jonka suurin osakkeenomistaja hän on ollut vuodesta 2008 lähtien. Mirva on myös Music & Media Industryn hallituksen jäsen sekä Tapahtumateollisuuden yksi perustajajäsen.

Tommi Tuomainen on Elements Music -kustannusyhtiön perustaja ja toimitusjohtaja. Tommi on TEOSTO:n hallituksen jäsen ja Suomen Musiikkikustantajat ry:n puheenjohtaja. Pitkän uransa aikana hän on työskennellyt mm. Daruden, Bomfunk MC:n ja Lordin kanssa.

Lisää eri maiden pisteistä osoitteessa eurovision.tv