Hyppää pääsisältöön

Oscar-voittajan uutuussarja, Samuel L. Jackson ja orjuuden historia – elokuvia, dokumentteja, kulttuuria Teeman Mustassa kesässä

Kollaasi Teeman Mustan kesän 2021 ohjelmista.
Kollaasi Teeman Mustan kesän 2021 ohjelmista. Yle Teema

Draamaa, historiaa, musiikkia ja taistelua ihmisarvosta. Musta kesä on Black Lives Matter -liikkeen inspiroima kokonaisuus, joka tuo yhteen mustan elämän kokemuksia Pohjois-Amerikasta, Britanniasta ja Euroopasta 1.6.2021 alkaen.

Kruununjalokivenä kokonaisuudessa on Oscar-voittaja, ohjaaja Steve McQueenin uusi viisiosainen draamasarja Small Axe, joka kertoo tositarinoita Britannian mustien elämästä 1960–80-luvuilla. Odotettu dokumenttisarjauutuus on Samuel L. Jacksonin juontama Orjakaupan synkkä menneisyys. Se on kaunistelematon katsaus siihen, miten 12 miljoonaa ihmistä revittiin kotiseuduiltaan ja vietiin Atlantin yli uuteen maailmaan.

Lisäksi ohjelmistossa nähdään monia muita teemaa käsitteleviä historiadokumenttisarjoja ja musiikkidokkareita sekä kuullaan mustaa musiikkia.

Franklyn (Micheal Ward) ja Martha (Amarah-Jae St. Aubyn) elokuvassa Lovers Rock
Small Axe: Lovers Rock Franklyn (Micheal Ward) ja Martha (Amarah-Jae St. Aubyn) elokuvassa Lovers Rock Kuva: Parisa Taghizadeh/BBC Small Axe (miniseries),musta kesä

Small Axe

Yle Teema uusintana lauantaisin 17.7. alkaen, koko sarja Yle Areenassa 5.6. alkaen 6 kk
Oscar- ja BAFTA-palkitun ohjaajan Steve McQueenin (12 Years a Slave) ensimmäinen tv-sarja on kriitikoiden ylistämä kokoelma tv-elokuvia, jotka kuvaavat tummaihoisten ihmisten historiaa ja kokemuksia Britanniassa. 1960–1980-luvuille sijoittuvat tarinat ennakkoluuloja murtaneista uranuurtajista perustuvat tositapahtumiin ja todellisiin ihmisiin.

"Olin miettinyt asiaa jo 11 vuotta, mutta en ollut tarpeeksi kypsä kertomaan näitä tarinoita aiemmin. Tarvitsin perspektiiviä. Nyt ympyrä jollain tapaa sulkeutuu, omat ja vanhempieni taustat ja kokemukset tulevat kerrotuksi. Nyt aika oli kypsä", Steve McQueen on todennut.

Ensimmäinen elokuva, yli kaksituntinen Mangrove kertoo Notting Hillissä sijainneesta Mangrove-ravintolasta, joka oli vuosikausia paikallispoliisin silmätikkuna. Sen puolustamiseksi syntynyt mielenosoitus vuonna 1970 johti historialliseen oikeudenkäyntiin, jossa Lontoon poliisin ensi kertaa todettiin harjoittavan rotusyrjintää. Ravintolan omistajaa Frank Crichlowta näyttelee moninkertaisesti roolistaan palkittu Shaun Parkes.

Jopa vuoden parhaaksi elokuvaksi kehuttu Lovers Rock on 1980-luvulle sijoittuva rakkaustarina. Pääosissa nähdään Micheal Ward ja Amarah-Jae St. Aubyn.

Kolmannen tarinan Red, White and Blue keskiössä on poliisi Leroy Logan, joka yritti muuttaa järjestelmää sisältä käsin. John Boyega palkittiin roolistaan Golden Globella.

Leroy Logan (John Boyega) bobbyn uniformussa. Taustalla rikottu ikkuna, etualalla muita poliiseja.
Small Axe: Red, White and Blue Leroy Logan (John Boyega) bobbyn uniformussa. Taustalla rikottu ikkuna, etualalla muita poliiseja. Kuva: Will Robson-Scott/BBC Small Axe (miniseries),John Boyega,teeman sarjat

Alex Wheatle kertoo tarinan samannimisestä 18-vuotiaasta pojasta, joka yhtenä kymmenien tuhansien muiden joukossa osallistui vuoden 1981 Brixtonin kapinaksi kutsuttuihin mellakoihin. Saamaansa vankeustuomiota istuessaan Alex löysi kirjallisuuden ja oman äänensä. Nykyään Wheatle on itse palkittu kirjailija.

Viides elokuva Education kertoo opetuksen epäoikeudenmukaisuudesta 1970-luvulla, kun suhteettoman suuri määrä lontoolaisia mustia lapsia siirrettiin tavallisen opetuksen piiristä ns. heikkolahjaisten kouluihin.

Elokuvat ovat käsikirjoittaneet Steve McQueen yhdessä Courttia Newlandin (Lovers Rock ja Red, White and Blue) ja Alastair Siddonsin (Mangrove, Alex Wheatle ja Education) kanssa.

Nimensä sarja on ottanut Bob Marleyn lyriikasta: "If you are the big tree, we are the small axe" – Jos te olette suuri puu, me olemme pieni kirves. Suuria voittoja otetaan tässä sarjassa pienillä teoilla, joiden takana on kokonaisen yhteisön voima.

Historia: Orjakaupan synkkä menneisyys

Yle Teema tiistaisin 1.–22.6. klo 21, koko sarja Yle Areenassa 31.5. alkaen 2 vuotta
(Enslaved, Kanada 2020) Näyttelijä Samuel L. Jackson johdattelee läpi orjakaupan 400 vuotta kestäneen synkän historian ja samalla jäljittää myös omaa sukuhistoriaansa. Yli 12 miljoonaa afrikkalaista kuljetettiin epäinhimillisissä oloissa Atlantin yli Amerikkaan, ja jo matkalla kuoli arviolta noin 2 miljoonaa ihmistä. Ohjelmassa sukelletaan uponneiden orjalaivojen hylkyihin, perehdytään orjakaupan taloudellisiin hyötyihin ja kuullaan henkilökohtaisia tarinoita orjakaupan uhreista.

Jos tämä katu osaisi puhua

Yle Teema 2.6. klo 22.00. Areenassa 14 päivää
(If Beale Street Could Talk, Yhdysvallat 2018) New Yorkin Harlemissa rakastavaiset revitään eroon toisistaan, kun poliisi junailee syyttömän mustan miehen syytteeseen raiskauksesta. James Baldwinin romaaniklassikkoon perustuvassa elokuvassa lasta odottava nuori nainen taistelee saadakseen miehensä vapaaksi.

Historia: KKK – amerikkalainen tarina (16) 1–2

Yle Teema 3. ja 10.6. n. klo 22.30. Areenassa joulukuuhun 2022 asti
(Ku Klux Klan – An American Story, Ranska 2020) Kaksiosainen dokumentti väkivaltaisen organisaation vaiheista. Ku Klux Klan on Amerikan vanhin terroristijärjestö. Black Lives Matter -protestiliike on nostanut rotuväkivallan USA:ssa jälleen yhä ajankohtaisemmaksi kysymykseksi. (Uusinta)

Minä ja afroni: mutkikas historia 1–2

Yle Teema 4.6. klo 20.00. Areenassa 90 päivää
(Mitt afro och jag, Ruotsi 2020) Naisen afrotukka on latautunut aihe. Afro ei merkitse vain hiuksia: se symboloi identiteettiä, sortoa, yhteenkuuluvuutta ja ennen muuta ylpeyttä. Ruotsin television dokumentissa neljä naista kertoo omista kokemuksistaan ja suhteestaan omaan tukkaansa.

Pianisti Herbie Hancock pianon ääressä kuulokkeet kaulallaan
Blue Note Recordsin tarina: Herbie Hancock Pianisti Herbie Hancock pianon ääressä kuulokkeet kaulallaan Herbie Hancock,teeman dokumentit

Blue Note Recordsin tarina

Yle Teema 5.6. klo 20.00. Areenassa 60 päivää
(Blue Note Records – Beyond the Notes, Sveitsi 2018) Tyylikäs dokumenttielokuva maailmankuulusta levy-yhtiöstä, jonka pelkässä nimessäkin jo soi maailman paras jazz: Blue Note. Ohjaus Sophie Huber. (Uusinta)

Teeman Elävä arkisto esittää

Yle Teema 12.6. klo 12.00. Areenassa pysyvästi
Ajassa liikkuu (1971)
Toimittajat Tuulikki Islander ja Seppo Toivonen esittelevät amerikkalaisten George Jacksonin, H. Rap Brownin sekä Bobby Sealen kirjoja.
Olen lapsi: Abadir 8 vuotta (1995)
Dokumentti lapsesta, joka pakeni sotaa Somaliasta Suomeen.
Toinen nimeni on Wambui (1996)
10-vuotiaan suomalaisen Maya Sanan päiväkirja matkastaan Keniaan tapaamaan isäänsä ensimmäisen kerran.

The Defiant Ones

Yle Teema lauantaisin 12.6.–3.7. klo 20.00. Koko sarja Areenassa 12.6. alkaen 60 päivää
Vuonna 2018 Grammyllä palkittu neliosainen dokumentti kertoo kahden erilaisen amerikkalaisen musiikillisen voimanpesän noususta vaikeuksien kautta voittoon ja huipputasoisesta yhteistyöstä musiikkialan tuottajina. Äänitysteknikkona aloittanut Iovine (s.1953) nousi menestykseen tuottamalla mm. Bruce Springsteenin, Patti Smithin, Dire Straitsin ja U2:n levyjä USA:n itärannikolla. Mantereen toisella puolella Andre Romelle Young (s. 1965), hiphop-artistina tunnettu Dr. Dre löi itsensä läpi 1980-luvulla gangsta-rapin uranuurtajassa N.W.A:ssa. Iovinen ja Dr. Dren tiet kohtasivat 1990-luvulla, kun Iovinen perustama levy-yhtiö alkoi julkaista mm. Dren levyjä. Miesten yhteisiin löytöihin kuuluu mm. Eminem. Yhtenä parivaljakon menestyksen konkreettisista mittareista voidaan pitää sitä, kun he vuonna 2014 myivät perustamansa kuulokefirman sievoisella summalla, kolmella miljardilla dollarilla Apple-yhtiölle. Dokumentin on ohjannut Allen Hughes. Sen leikkauksesta vastasi suomalainen Lasse Järvi. (USA 2017)

Porgy (Eric Owens) ja Bess (Angel Owens) Metropolitan-oopperan esityksessä teoksesta Porgy ja Bess
Porgy ja Bess Porgy (Eric Owens) ja Bess (Angel Owens) Metropolitan-oopperan esityksessä teoksesta Porgy ja Bess Kuva: Ken Howard Porgy ja Bess,teeman klassinen

Metropolitan: Porgy ja Bess

Yle Teema 13.6. klo 12.45. Areenassa 30 päivää
(Yhdysvallat 2020) George Gershwinin oopperaklassikko (1935) sijoittuu Charlestonin afroamerikkalaisten slummikortteliin ja kertoo invalidikerjäläisen Porgyn ja vaikeuksissa olevan Bessin rakkaudesta. Sen tunnetuin aaria on Summertime (Kesäyö). Metropolitan-oopperan vuoden 2020 tuotannossa päärooleissa esiintyvät bassobaritoni Eric Owens ja sopraano Angel Blue. Ohjaus: James Robinson.

Lippalakkipäinen mies istuu amerikanraudan kyydissä ja pitää kättä auton oveen nojaavan naisen vyötäröllä.
Musta Amerikka ratissa Lippalakkipäinen mies istuu amerikanraudan kyydissä ja pitää kättä auton oveen nojaavan naisen vyötäröllä. Kuva: Steeplechase Films/PBS Yle Teema,musta amerikka ratissa

Historia: Musta Amerikka ratissa 1–2

Yle Teema 29.6. ja 6.7. klo 21.00. Molemmat osat Areenassa 31.5. alkaen 2 vuotta
(Driving While Black, Yhdysvallat 2020) Amerikan talous kääntyi 1930-luvun lopulla nousuun, jolloin myös mustalla keskiluokalla oli varaa himoittuun statuksen ja vapauden symboliin: autoon. Mustien vaurastuminen herätti kuitenkin paheksuntaa valkoisessa väestössä ja siksi autoilu oli värillisille monella tapaa vaarallista. Sarjassa kerrotaan, millaista oli olla tummaihoinen autonomistaja 1930–60-lukujen rotusyrjinnän Yhdysvalloissa ja millaisen yhteiskunnallisen muutoksen lisääntynyt liikkuvuus toi mukanaan. Mustat autoilijat kokevat edelleenkin syrjintää ja poliisi pysäyttää heitä vieläkin pelkän ihonvärin tähden.

Kelet – Ole mitä haluat, honey!

Yle Teema 29.6. klo 23.35. Areenassa 90 päivää
Parikymppinen transnainen Kelet tavoittelee mallin uraa. Haaveissa siintää pääsy Voguen kanteen. Ystäviä ja itsevarmuutta tuo helsinkiläinen ballroom-skene, jonka tapahtumissa Kelet esiintyy vogue-kollektiivinsa kanssa. O: Susani Mahadura.

Miltä tuntuu olla vapaa1–2

Yle Teema 10. ja 17.7. klo 20.00
Kaksiosainen dokumentti kertoo kuuden ikonisen artistin tarinan. Lena Horne, Abbey Lincoln, Nina Simone, Diahann Carroll, Cicely Tyson ja Pam Grier haastoivat koko rotustereotyyppejä ylläpitäneen viihdeteollisuuden ja samalla muuttivat sekä itsensä että yleisönsä. Dokumentti on PBS:n arvostettua American Masters -sarjaa ja perustuu historioitsija Ruth Feldmanin palkittuun kirjaan. (How It Feels to Be Free, USA 2020)

Laulaja Abbey Lincoln eläytyy lavalla.
Miltä tuntuu olla vapaa: Abbey Lincoln Laulaja Abbey Lincoln eläytyy lavalla. Kuva: Philippe Gras Abbey Lincoln,musta kesä

Blindspotting

Yle Teema 10.7. klo 21.00. Areenassa 30 päivää.
(Yhdysvallat 2018) Komedia muuttuu hiljalleen painajaiseksi pääosia esittävien kahden – mustan ja valkoisen – ystävän omista kokemuksista syntyneessä elokuvassa, joka pureutuu Black Lives Matter -tematiikan ytimeen.

The Changin’ Times of Ike White

Yle Teema 24.7. klo 20.00. Areenassa 19.7. alkaen 90 päivää
(Britannia 2019) 18-vuotias Ike White istui murhasta tuomittuna elinkautista San Quentinissa. Tulevaisuus ei totisesti näyttänyt valoisalta. Sitten hän pääsi levyttämään vankilassa funk-albumin Changin’ Times, jota muun muassa Stevie Wonder ylisti. Siinä on vasta alku uskomattomalle tositarinalle, joka kerrotaan tässä jännittävässä dokumenttielokuvassa. Ohjaus Daniel Vernon. (Uusinta)

Miles Davis: Birth of the Cool

Yle Teema 31.7. klo 20.00. Areenassa 14 päivää
"Musiikki on aina mukanani kuin kirous". Stanley Nelsonin dokumenttielokuva alkaa trumpetisti Miles Davisin sanoin ja piirtää kokonaiskuvan jazzin mestarista, alati liikkeessä olleesta suunnannäyttäjästä. Myytistä, miehestä, maineesta, muutoksista ja ennen kaikkea fantastisesta musiikista. (USA 2019) (Uusinta)

Miles Electric

Yle Teema 7.8. klo 23.30. Areenassa 60 päivää
(USA 2004) Miles Davisin yhtyeen sähköisen kauden tarunhohtoinen keikka Isle of Wightin festivaalilta 1970 kokonaisuudessaan. Dokumentissa kuullaan maestron itsensä kommentteja 1980-luvulta sekä 2000-luvulla tehtyjä muusikkohaastatteluja. Miles Davisin merkityksestä, fuusiojazzista ja Bitches Brew’sta puhuvat muun muassa Herbie Hancock, festivaalikeikalla soittaneet Chick Corea, Keith Jarrett, Dave Holland, Jack DeJohnette, Gary Bartz ja Airto Moreira sekä mm. Carlos Santana ja Joni Mitchell. Ohjaus Murray Lerner. (Uusinta)

American Tap

Yle Teema 14.8. klo 20.00. Areenassa 30 päivää
(USA 2018) Dokumenttielokuva stepistä sekä tämän amerikkalaisista amerikkalaisimman tanssityylin juurista, historiasta ja elävästä nykypäivästä. Ohjaus Mark Wilkinson. (Uusinta)

Chuck Berryn parhaat

Yle Teema 21.8. klo 20.00. Areenassa 60 päivää
(Chuck Berry: Brown Eyed Handsome Man, USA 2020) Kokoelma Chuck Berryn parhaita biisejä vuosikymmenten varrelta, esittäjinä legendan itsensä lisäksi rockin aatelia Beatlesistä Bruce Springsteeniin. Kertojana Danny Glover. (Uusinta)

Lisäksi kokonaisuudessa kuullaan mustien artistien musiikkia perjantai-iltojen Yle Live -konserteissa:

11.6. Prince, Rave Un2 the Year 2000
18.6. Body Count
25.6. Crystal Murray, De La Soul
2.7. Quincy Jones ja ystävät esittävät Michael Jacksonin musiikkia
16.7. Skunk Anansie

Teemalla nähdään myös Runon aika -sarjasta Yeboyahin esityksiä. Kaikki Runon aika -jaksot Areenassa!

Artikkelia päivitetty 31.5.2021: Lisätty mm. arkisto-ohjelmia.
Artikkelia päivitetty 2.6.2021: Lisätty Yle Live -konserttien otsikot ja päivämäärät
Artikkelia päivitetty 2.7.2021: Lisätty tieto Small Axe -sarjan uusinnasta 17.7. alkaen

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa