Tämän ryhmän teokset sisältävät audiorunoja ja irrottelua.
Shortdox 2021 -kilpailuun osallistui yhteensä 66 teosta. Julkaisemme verkossa kaikki radion julkaisukynnyksen ylittäneet teokset. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.
PUHELINMYYJÄ (Veeti Holopainen)
Audiodokkarini kertoo huumorilla millaista puhelinmyyjän arki voi olla huonoina päivinä.
KUKKA-AUTOMAATTI (Kukka-automaatti)
Tämä radiodokumentti kertoo Tampereen rautatieasemalla toimineesta kukka-automaatista, jonka tarina alkoi elokuussa 2010 ja päättyi keväällä 2019. Äänessä on tamperelainen kukkakauppias Jaana Jyrinki, jonka ideasta kukkia myyvä automaatti syntyi.
SÄNTÄILYÄ (Suvi Kosunen)
Teoksessa kerron erään työpäivän päätteeksi kokemani hetket, millaisia onneksi harvemmin tulee vastaan.
HELLO MY FRIEND (Jukka Nevalainen)
Kosminen matkareportaasi.
PIMEÄÄ TOUHUA (Jukka Nevalainen)
Teokseni “Pimeää touhua” on tähtitieteilijän päivätyöni inspiroima musiikkirunoelma kosmisesta valtataistelusta ja ihmisen paikasta maailmankaikkeudessa. Se liittyy elämäntyöprojektiini “Onko tähtitiede tähdellistä?” jossa temmellän tieteen ja taiteen joustavalla rajapinnalla.
BLOOD METALS (Kihwa-Endale)
There is a Hebrew saying: 'Let there be such oneness between us that when one cries, the other tastes salt'. This spoken word poem talks about the minerals (such as cobalt and lithium) that are mined in African countries for electronics, and ties it to the context of the Black lives Matter movement in 2020.
KUORITUT (Marjo Väkeväinen, Emma Kontiokorpi)
Audiorunoteoksemme kertoo rajoista, joita ei nähty ja kehoista, jotka muistavat ja muistuttavat.
KÖKKÖRUNOUDEN ESTETIIKKAA (Tanja Heinämäki)
Erään ihmisen arkisia havaintoja ja keskinkertaisia oivalluksia kökkörunouden keinoin esitettynä.
FUCKBOY (Venla Kinnunen)
Kuka on fuckboy? Onko olemassa fuckgirliä? Henkilökohtaisuus ja patriarkaalisten sukupuoliroolien purkaminen risteävät äänirunoteoksessa "Fuckboy".
OTTEITA KOIRAN PÄIVÄSTÄ (Paulus Tepsa)
Hikari on minun puolivuotias saksanpaimenkoiranpentu joka vie teidät tutkimaan miltä maailma kuulostaa hänen korvissaan. Teoksessa kuulette erilaisia asioita koiran päivästä koiran korvien kautta.
ANEMONE NEMOROSA (Nanna Warrio, Samuli Welin)

Ääniruno syntyi kävelyistä autiotalojen villiintyneillä pihoilla, radanvierustoilla, joutomailla, ihmisen ja luonnon rajapinnoilla. Vanhoista kotivideoista kerätyt äänet muistuttavat lapsuuden huimausleikeistä salaisissa paikoissa, joihin pääseminen vaatii suunnan ja ajan katoamista. Mitä löytyy, kun eksyy paikkaan, jota ei ole ennen huomannut?
KASVOT MONEN ÄIDIN TAKAA (Aada Olivia Lindström)
Minun Monitulkintainen teos elämästä ilman henkisiä tai fyysisiä raameja. Teoksella haluan luoda toivoa ja rohkeutta rikkoa piinaajien rakentamat raamit. Lisäksi halusin tulkita kuolemaa perspektiivistä jossa se on määrittelemätön sumu minkä takana saattaa olla toivoa uudesta alusta tai edesmenneen rakkaan lämpö.
ÖISIÄ HETKIÄ EUROOPASSA (Kimmo Lukkari)
Suomalaisena olemisen lisäksi tunnen ehdottomasti olevani eurooppalainen. Tunnen aina olevani täällä kotona. Teos koostuu kolmesta kokemastani öisestä mieleen painuneesta ja tallentamastani hetkestä eri puolilla Eurooppaa: Yöjuna välillä Varsova-Budapest, kerrostalon ylimmän kerroksen asunto myrsky-yönä Alicantessa ja aamuöinen merenranta Kaivopuistossa Helsingissä. Teos koostuu autenttisista ambiensseista sekä sen hetkisiä tunnelmia tukevista musiikillisista elementeistä.
HIRVIÖN KÄDET (Minni Moody)

Minni Moodyn dokumentaarinen runo raapii sanat riekaleiksi ja vie kuulijan sykkivän orvaskeden alle. Tarina siitä, kuinka vaikeaa voi olla omassa ihossaan, seurana vain vikuroivan ihottuman tuoma kipu ja häpeä.
MUUT KATEGORIAT:
OMAN ELÄMÄN DOKUMENTIT
KORONA-AIKA
FILOSOFIAA, PSYKOLOGIAA, POHDISKELUA
YHTEISKUNTA JA KULTTUURI
Mikä Shortdox?
Shortdox on yhteispohjoismainen audiotekijöiden lyhytdokkarikilpailu. Kilpailuun osallistutaan luomalla max. kolme minuuttia kestävä audioteos vapaavalintaisesta aiheesta. Teos voi olla dokumentaarinen, audiorunoutta tai vaikkapa kiehtovia äänimaisemia. Kilpailu on avoin kaikille.
Seuraa ilmoittelua ensi vuoden kilpailun ajankohdasta osoitteessa yle.fi/shortdox.