Radion sinfoniaorkesterilla on kautta historiansa ollut onni löytää hienot ylikapellimestarit kehittämään orkesterin toimintaa sen eri kehitysvaiheissa. Hannu Linnun kausi 2013-2021 on ollut tässä jatkumossa upea periodi ja jää orkesterin historiaan monella tavalla menestyksenä.
Ylikapellimestari ja intendentti ovat tiivis työpari, joten pieni katsaus menneisiin vuosiin houkuttaa.
Hannun tyylilaji on ”think big”. Hänen taiteellista toimintaansa leimaa draaman taju ja rohkeus. Hän hahmottaa kokonaisuudet nopeasti, pystyy tekemään päätöksiä ja ottaa mielellään asioihin kantaa. Hänen huumorintajunsa on salamannopeaa ja elää hetkessä. Olipa kyseessä haastattelu, suunnittelupalaveri tai keskustelutilaisuus, hän tulee täydellisesti valmistautuneena ja tuntee asiansa läpikotaisin.
Loppuunmyydyt salit, levytyksille myönnetyt lukuisat kansainväliset palkinnot ja orkesterin vaikuttavuus Ylen kanavilla ovat konkreettisia esimerkkejä siitä menestyksestä, jonka RSO on saavuttanut Hannu keulakuvanaan. On ollut hauskaa vastaanottaa iloisia viestejä - ”me pompataan kotona pystyyn ja taputetaan” - eri puolilta maata Ylen suorien konserttilähetysten jälkeen.
Kohokohtina näiltä vuosilta jäivät mieleeni Mahler-sarja 2018-19 ja monet suuret kuoroteokset, kuten Mendelssohnin Elias-oratorio. Hannun johdolla perustettiin uutena toimintamuotona RSO-festivaali ja kehitettiin eri taidemuotoja yhdistäviä suurprojekteja yhdessä Yle Draaman kanssa - viimeisimpänä Schumannin Kohtauksia Goethen Faustista.
Hannu on toiminnallaan RSO:n johdossa myötävaikuttanut siihen että uuden musiikin asema on Suomessa entisestään vahvistunut. Muistan monia iltoja, jolloin kansainväliset taiteilijavieraamme ällistyivät huomatessaan, että Hannun väkevät esitykset modernin musiikin kulttiteoksista - kuten Lutoslawskin sinfoniat tai B.A.Zimmermannin Soldaten-sinfonia ja etenkin suomalainen uusi musiikki - ovat hittejä loppuunmyydyssä salissa. En ihmettele, että Hannu on useiden aikamme säveltäjien luottokapellimestari.
Nyt on aika kiittää. Voin onnitella lämpimästi Suomen Kansallisoopperaa ja toivottaa Hannulle loistavia vuosia suuren intohimonsa oopperan parissa. Onneksi uusi pesti tarkoittaa vain kilometrin siirtymää Töölönlahdella kohti pohjoista.
Toukokuun alussa Yleisradio ja RSO yllättivät Hannun pienellä musiikkilahjalla, Magnus Lindbergin ”Encorella”. Sen viesti on: tämä ei ollut tässä, odotamme lisää!
Tuula Sarotie, intendentti