Hyppää pääsisältöön

On aika kiittää!

kapellimestari Hannu Lintu johtaa Radion sinfoniaorkesteria
kapellimestari Hannu Lintu johtaa Radion sinfoniaorkesteria Kuva: Copyright Heikki Tuuli 2018 Hannu Lintu

Radion sinfoniaorkesterilla on kautta historiansa ollut onni löytää hienot ylikapellimestarit kehittämään orkesterin toimintaa sen eri kehitysvaiheissa. Hannu Linnun kausi 2013-2021 on ollut tässä jatkumossa upea periodi ja jää orkesterin historiaan monella tavalla menestyksenä.

Ylikapellimestari ja intendentti ovat tiivis työpari, joten pieni katsaus menneisiin vuosiin houkuttaa.

Hannun tyylilaji on ”think big”. Hänen taiteellista toimintaansa leimaa draaman taju ja rohkeus. Hän hahmottaa kokonaisuudet nopeasti, pystyy tekemään päätöksiä ja ottaa mielellään asioihin kantaa. Hänen huumorintajunsa on salamannopeaa ja elää hetkessä. Olipa kyseessä haastattelu, suunnittelupalaveri tai keskustelutilaisuus, hän tulee täydellisesti valmistautuneena ja tuntee asiansa läpikotaisin.

Loppuunmyydyt salit, levytyksille myönnetyt lukuisat kansainväliset palkinnot ja orkesterin vaikuttavuus Ylen kanavilla ovat konkreettisia esimerkkejä siitä menestyksestä, jonka RSO on saavuttanut Hannu keulakuvanaan. On ollut hauskaa vastaanottaa iloisia viestejä - ”me pompataan kotona pystyyn ja taputetaan” - eri puolilta maata Ylen suorien konserttilähetysten jälkeen.

Kohokohtina näiltä vuosilta jäivät mieleeni Mahler-sarja 2018-19 ja monet suuret kuoroteokset, kuten Mendelssohnin Elias-oratorio. Hannun johdolla perustettiin uutena toimintamuotona RSO-festivaali ja kehitettiin eri taidemuotoja yhdistäviä suurprojekteja yhdessä Yle Draaman kanssa - viimeisimpänä Schumannin Kohtauksia Goethen Faustista.

Hannu on toiminnallaan RSO:n johdossa myötävaikuttanut siihen että uuden musiikin asema on Suomessa entisestään vahvistunut. Muistan monia iltoja, jolloin kansainväliset taiteilijavieraamme ällistyivät huomatessaan, että Hannun väkevät esitykset modernin musiikin kulttiteoksista - kuten Lutoslawskin sinfoniat tai B.A.Zimmermannin Soldaten-sinfonia ja etenkin suomalainen uusi musiikki - ovat hittejä loppuunmyydyssä salissa. En ihmettele, että Hannu on useiden aikamme säveltäjien luottokapellimestari.

Nyt on aika kiittää. Voin onnitella lämpimästi Suomen Kansallisoopperaa ja toivottaa Hannulle loistavia vuosia suuren intohimonsa oopperan parissa. Onneksi uusi pesti tarkoittaa vain kilometrin siirtymää Töölönlahdella kohti pohjoista.

Toukokuun alussa Yleisradio ja RSO yllättivät Hannun pienellä musiikkilahjalla, Magnus Lindbergin ”Encorella”. Sen viesti on: tämä ei ollut tässä, odotamme lisää!

Tuula Sarotie, intendentti

 • Nicholas Collon 40 vuotta: "Olen löytänyt RSO:sta orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen"

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon täyttää 40 vuotta.

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä 7.2.2023. "RSO:sta olen löytänyt orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen, ja minusta on aina ihanaa tulla tänne. Se on yksi isoimmista asioista, joita urallani on tapahtunut kolmekymppisenä. Oman orkesterin löytäminen ei ole itsestäänselvää, ja siihen tarvittiin paljon onnea, oikeassa paikassa olemista oikeaan aikaan. Tässä orkesterissa kaikki tuntuu minusta oikealta."

 • Nicholas Collon jatkaa RSO:n ylikapellimestarina 2028 asti

  Uuden sopimuksen myötä turvataan pitkäjänteinen yhteistyö.

  Radion sinfoniaorkesterin (RSO) ylikapellimestarina syksyllä 2021 aloittanut Nicholas Collon jatkaa tehtävässään kesään 2028 asti. Syksyllä 2024 alkavan uuden sopimuksen myötä halutaan turvata pitkäjänteinen yhteistyö.

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.