Hyppää pääsisältöön

On aika kiittää!

kapellimestari Hannu Lintu johtaa Radion sinfoniaorkesteria
kapellimestari Hannu Lintu johtaa Radion sinfoniaorkesteria Kuva: Copyright Heikki Tuuli 2018 Hannu Lintu

Radion sinfoniaorkesterilla on kautta historiansa ollut onni löytää hienot ylikapellimestarit kehittämään orkesterin toimintaa sen eri kehitysvaiheissa. Hannu Linnun kausi 2013-2021 on ollut tässä jatkumossa upea periodi ja jää orkesterin historiaan monella tavalla menestyksenä.

Ylikapellimestari ja intendentti ovat tiivis työpari, joten pieni katsaus menneisiin vuosiin houkuttaa.

Hannun tyylilaji on ”think big”. Hänen taiteellista toimintaansa leimaa draaman taju ja rohkeus. Hän hahmottaa kokonaisuudet nopeasti, pystyy tekemään päätöksiä ja ottaa mielellään asioihin kantaa. Hänen huumorintajunsa on salamannopeaa ja elää hetkessä. Olipa kyseessä haastattelu, suunnittelupalaveri tai keskustelutilaisuus, hän tulee täydellisesti valmistautuneena ja tuntee asiansa läpikotaisin.

Loppuunmyydyt salit, levytyksille myönnetyt lukuisat kansainväliset palkinnot ja orkesterin vaikuttavuus Ylen kanavilla ovat konkreettisia esimerkkejä siitä menestyksestä, jonka RSO on saavuttanut Hannu keulakuvanaan. On ollut hauskaa vastaanottaa iloisia viestejä - ”me pompataan kotona pystyyn ja taputetaan” - eri puolilta maata Ylen suorien konserttilähetysten jälkeen.

Kohokohtina näiltä vuosilta jäivät mieleeni Mahler-sarja 2018-19 ja monet suuret kuoroteokset, kuten Mendelssohnin Elias-oratorio. Hannun johdolla perustettiin uutena toimintamuotona RSO-festivaali ja kehitettiin eri taidemuotoja yhdistäviä suurprojekteja yhdessä Yle Draaman kanssa - viimeisimpänä Schumannin Kohtauksia Goethen Faustista.

Hannu on toiminnallaan RSO:n johdossa myötävaikuttanut siihen että uuden musiikin asema on Suomessa entisestään vahvistunut. Muistan monia iltoja, jolloin kansainväliset taiteilijavieraamme ällistyivät huomatessaan, että Hannun väkevät esitykset modernin musiikin kulttiteoksista - kuten Lutoslawskin sinfoniat tai B.A.Zimmermannin Soldaten-sinfonia ja etenkin suomalainen uusi musiikki - ovat hittejä loppuunmyydyssä salissa. En ihmettele, että Hannu on useiden aikamme säveltäjien luottokapellimestari.

Nyt on aika kiittää. Voin onnitella lämpimästi Suomen Kansallisoopperaa ja toivottaa Hannulle loistavia vuosia suuren intohimonsa oopperan parissa. Onneksi uusi pesti tarkoittaa vain kilometrin siirtymää Töölönlahdella kohti pohjoista.

Toukokuun alussa Yleisradio ja RSO yllättivät Hannun pienellä musiikkilahjalla, Magnus Lindbergin ”Encorella”. Sen viesti on: tämä ei ollut tässä, odotamme lisää!

Tuula Sarotie, intendentti

 • Avoin kirje STM:n johdolle: Päästäkää kulttuuri kuristusotteesta

  RSO, HKO ja SKOB vetoavat STM:n johtoon.

  "Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittämässä koronapandemian hybridistrategiansa elokuun aikana. Edellytämme, että tuleva strategia näkee kulttuurin välttämättömänä hyvinvoinnin lähteenä, eikä alan toimintaedellytyksiä tuhota. Ammattimaisten kulttuuritoimijoiden kyky järjestää tilaisuuksia turvallisesti ja vastuullisesti korona-aikana on moneen kertaan osoitettu."

 • Ylikapellimestari Nicholas Collon

  Nicholas Collon aloittaa RSO:n 9. ylikapellimestarina.

  Nuoremman polven kysytyimpiin kapellimestareihin kuuluva brittiläinen Nicholas Collon aloittaa syksyllä 2021 kautensa Radion sinfoniaorkesterin 9. ylikapellimestarina ensimmäisenä ei-suomalaisena orkesterinjohtajana.

 • Hannu Lintu: "En ole fanfaari-ihminen"

  Hannu Linnun kausi RSO:n ylikapellimestarina päättyy.

  Hannu Linnun mukaan ylikapellimestarikauden päätös tuntuu samalta kuin sopuisa avioero - "rakastan sinua edelleen, mutta meidän on muutettava erillemme".

 • On aika kiittää!

  Intendentti Tuula Sarotie kiittää Hannu Lintua.

  RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan Hannu Linnun toimintaa ohjaa draaman taju ja rohkeus.