Hyppää pääsisältöön

Sodankylän parhaat tuo Teemalle legendaaristen elokuvajuhlien vuoden 1987 helmet

Leikkaaja Thelma Schoonmaker ja ohjaaja Michael Powell suukottavat irvistävää Matti Pellonpäätä poskille. Kuva Sodankylän elokuvajuhlilta 1987.
Matti Pellonpää Thelma Schoonmakerin ja Michael Powellin välissä Sodankylässä 1987 Leikkaaja Thelma Schoonmaker ja ohjaaja Michael Powell suukottavat irvistävää Matti Pellonpäätä poskille. Kuva Sodankylän elokuvajuhlilta 1987. Kuva: Marja Niskanen Sodankylän elokuvajuhlat,Matti Pellonpää

Teema palaa Sodankylän elokuvajuhlien vuoden 1987 tunnelmiin neljän elokuvan sarjalla. Juho Kuosmanen on ohjannut elokuvien tekijöitä esittelevät ohjelmat.
Kino Klassikko 27.5.–17.6.2021 torstaisin klo 21.

Kesän kunniaksi Yle Teema ja Sodankylän elokuvajuhlat ovat valinneet neljä elokuva-aarretta vuoden 1987 juhlilta katseltaviksi. Festivaalin toinen kesä oli monen kävijän mielestä myös sen paras. Ennen kutakin elokuvaa nähdään tunnelmaan johdatteleva dokumentti.

Sodankylän parhaat on elokuvafestivaalin ainutlaatuisiin tunnelmiin palaava dokumenttisarja. Neljän jakson kokonaisuus hyödyntää arkistomateriaalia ja nykyhaastatteluja. Esittelyssa ovat Peter von Baghin isännöimien elokuvajuhlien ikimuistoisen vuosikerran 1987 maineikkaat tekijät – kolme ohjaajaa, yksi näyttelijä – ja heidän tuotannostaan poimitut huippuelokuvat. Cannes-palkitun Juho Kuosmasen ohjaamat insertit johdattavat Kino Klassikossa torstaisin lähetettäviin elokuvahelmiin.

Sodankylän elokuvajuhlat 2021 järjestetään verkossa 17.–21.6.

27.5. Jacques Demy & Lola
Elokuva Areenassa 30 päivää
Legendaarisen musikaalin Cherbourgin sateenvarjot ja muiden Ranskan ”uuden aallon” melankolisen tunteellisten elokuvien ohjaajan Jacques Demyn hurmaava esikoiselokuva kertoo kabareetanssijasta, jolla on paljon ihailijoita mutta myös nuoren pojan isä kadoksissa. Pääosissa Anouk Aimée ja Marc Michel. (Lola, Ranska 1961)

3.6. Michael Powell & Kysymys elämästä ja kuolemasta
Elokuva Areenassa 90 päivää
Tanssielokuvien kuningattaren Punaiset kengät ja muiden yhtä loistokkaiden elokuvien englantilaisen ohjaajaparin Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin monen mielestä hienoin teos on fantasiaelokuvan ainutkertainen, kaunis ja romanttinen klassikko taistelulentäjästä, joka yrittää rakkauden voimalla huijata itse kuolemaa. Pääosissa David Niven ja Kim Hunter. Ohjaus: Michael Powell ja Emeric Pressburger. (A Matter of Life and Death, Britannia 1946)

10.6. Jim Jarmusch & Down by Law
Elokuva Areenassa 90 päivää
Hollywood-studioista riippumattoman amerikkalaisen indie-tuotannon kärkiohjaaja Jim Jarmusch ohjasi vuonna 1986 surullisen kauniin komedian työttömästä tiskijukasta, sutenööristä ja italialaisesta turistista, jotka suljetaan Louisianassa samaan selliin. Pääosissa Tom Waits, John Lurie ja Roberto Benigni.

17.6. Juliet Berto & Kiinatar
Elokuva Areenassa 30 päivää
Ranskan uuden aallon elokuvien näyttelijätähtenä tunnetuksi tullut, myöhemmin ohjaajanakin kunnostautunut Juliet Berto vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 1987, jolloin nähtiin Jean-Luc Godardin Kiinatar (La Chinoise, 1967). Godardin elokuva on kuvaus 60-luvun lopun opiskelijanuorista, jotka lukevat punaisia kirjoja ja aikovat muuttaa maailman ilman väkivaltaa. Pääosissa Jean-Pierre Leaud, Juliet Berto ja Anna Wiazemsky.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa