Hyppää pääsisältöön

Jonna Ferm ja Jyri Kataja-Rahko: Radio Suomi on koko Suomen radio

JyrI Kataja-Rahkon ja Jonna Fermin syvätty yhteispotretti. Kataja-Rahko katsoo suoraan kameraan, Ferm hieman omalle oikealleen.
JyrI Kataja-Rahkon ja Jonna Fermin syvätty yhteispotretti. Kataja-Rahko katsoo suoraan kameraan, Ferm hieman omalle oikealleen. Kuva: Antti Kolppo ja Jussi Nahkuri / Yle, muokkaus Maria Muranen / Yle Jyri Kataja-Rahko,Jonna Ferm

Ylen alueradiot ovat kuunneltuja ja rakastettuja alueidensa äänimaisemia. Alueradioiden musiikki on aihe, joka kiinnostaa toistuvasti.

Ylen suomenkielisiä alueradioita on yhteensä 18 kappaletta ympäri Suomen. Niissä tehdään joka arkipäivä kahdeksan tuntia paikallista radiolähetystä omalta alueelta oman alueen ihmisille. Sen lisäksi aluetoimitusten väki tekee joka arkipäivä alueelliset tv-uutiset ja paljon uutisia valtakunnallisiin lähetyksiin. Myös verkkouutisointi on joka maakunnassa vahvaa.

Alueradioilla on siis tärkeä tehtävä. Niissä edistetään omien alueidensa kulttuuria monin tavoin sisältöjen ja keskustelujen kautta. Oli kyseessä paikallinen antikvariaatti, alueen artistin livekeikka tai kaupungissa nähtävä teatteriesitys, ovat ne esillä aluetoimitusten sisällöissä.

Musiikin valitseminen on työtä, joten se vaatii myös resursseja. Alueradioiden juontajien ja toimittajien työtä on perehtyä ajankohtaisiin paikallisiin aiheisiin ja tehdä niistä uutisia radioon, televisioon ja verkkoon joka päivä. Jos työhön lisättäisiin musiikin valitsemista, merkitsisi se paikallisaiheiden vähenemistä. Paikallisuus taas on nimenomaan alueradioiden vahvuus.

Suomessa tehty hyvä musiikki ansaitsee valtakunnallista soittoa. Radio Suomi on koko Suomen radio, ja siksi on tärkeää, että sen taajuuksilla soi musiikki koko Suomesta. Haluamme, että kanava on tunnistettava, tuttu ja turvallinen, avasi sen missä päin Suomea tahansa. Tutkimuksissa myös kuuntelijat arvostavat tätä.

Suomalaisen monimuotoisen musiikin ja kulttuurin tukeminen kuuluu lain mukaan Ylen tehtävään. Samalla Ylen tarkoitus on vahvistaa suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria. Siksi kulttuuritehtävää on tarkasteltava kokonaisuutena, ei vain yhden radiokanavan musiikkivalintoina.

Radio Suomi alueradioineen on Suomen kuunnelluin radiokanava, ja sen kuuntelu on ollut viime aikoina nousussa. Tämä luonnollisesti ilahduttaa. Haluamme Radio Suomessa olla, kanavan sloganin tavoin, aina läsnä.

Jonna Ferm
radiopäällikkö, Yle

Jyri Kataja-Rahko
aluetoiminnan päällikkö, Yle

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua