Hyppää pääsisältöön

"Jos lastensuojelusta pitää nähdä yksi elokuva, se on tämä" – Systeeminmurskaaja on fiktiota mutta voisi olla totta

9-vuotias Benni (Helena Zengel) katsoo uhmakkaasti tikkukaramelli suussaan elokuvassa Systeeminmurskaaja (Systemsprenger).
Benni (Helena Zengel) 9-vuotias Benni (Helena Zengel) katsoo uhmakkaasti tikkukaramelli suussaan elokuvassa Systeeminmurskaaja (Systemsprenger). Kuva: Yunus Roy Imer/Kineo Film Production System Crasher,teeman elokuvat

Systeeminmurskaaja on raju elokuva siitä, kuinka lastensuojelujärjestelmä hukkaa yhdeksänvuotiaan väliinputoajan. Se on kuvaus lokeroihin jaetusta systeemistä, jossa työntekijät uupuvat rakenteellisten puutteiden laastarointiin, sanoo dosentti Tiina Arppe.

Tiina Arppe on sosiologian dosentti, joka tuntee työnsä puolesta lastensuojelun arjen.

Systeeminmurskaaja, jota on esitetty myös nimellä System Crasher, teki häneen ja moneen muuhun katsojaan vaikutuksen uutuuselokuvana vuonna 2019.

"Näin leffan aikoinaan Rakkautta & Anarkiaa -festarilla. Aika hiljaista porukkaa tuli salista ulos."

Elokuvan nimihenkilön eli "systeeminmurskaajan", yhdeksänvuotiaan Bennin (Helena Zengel) tarina on fiktiivinen, mutta sen pohjana on saksalaisen lastensuojelun todellisuus, johon ohjaaja Nora Fingscheidt tutustui pitkään teosta valmistellessaan.

Tiivistettynä: Benni ei sovi systeemiin, joten systeemi ei pysty auttamaan häntä.

Tiina Arppe työskentelee tällä hetkellä Helsingin kaupungilla lastensuojelutarpeen alkuarvioinnissa. Hänen kokemuksensa mukaan Bennin tarina ei ole mitenkään tavaton.

"Sijoitettavalla lapsella voi myös Suomessa olla useita sijoituspaikkoja. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat juuri vaikeasti oireilevat nepsy-lapset, joilla on monenlaista haastetta."

Elokuvan Benni on lapsi, jonka neuropsykiatriset oireet tekevät hänestä järjestelmän kannalta näennäisen mahdottoman tapauksen.

Äitinsä ja sisarustensa luota lastensuojeluun sijoitettu Benni saa rajuja, väkivaltaisiakin raivokohtauksia, joiden takia ryhmäkoti toisensa jälkeen kieltäytyy ottamasta häntä vastaan. Terapian edellytyksenä on pysyvä paikka. Sairaalaan ei voi jäädä pitkäaikaisesti. Nuorille tarkoitettuihin yksiköihin yhdeksänvuotias on liian pieni. Ja niin edelleen. Laitoskierre vaikuttaa aukottomalta ja koko byrokraattisuudessaan itsestään selvältä.

Pahimmillaan lapsi ei tunnu kuuluvan kenenkään vastuulle.― Tiina Arppe

"Järjestelmä on pilkottu tarkoin rajattuihin lokeroihin, eikä lapsi tunnu pahimmillaan kuuluvan kenenkään vastuulle", Tiina Arppe sanoo.

Bennin tapaus on fiktiivinen, joten voisi ehkä ajatella, että kirjoittaja on luonut taiteilijan vapaudella mahdottoman tapauksen – yksilön, jonka ongelmat ovat juuri sitä: yksilötason ongelmia.

Mutta lastensuojelujärjestelmä on tietenkin tarkoitettu nimenomaan yksilöitä varten. Yhdenkään lapsen ei pitäisi olla sille ylitsepääsemätön yllätys.

"Elokuvassa tulevat hyvin esiin lastensuojelun karut puolet ja väliinputoajien moninainen haavoittuvuus. Perusongelmat ovat kuitenkin yhteiskunnan rakenteellisella tasolla", Tiina Arppe sanoo.

Äiti(Lisa Hagmeister) pitää Benniä (Helena Zengel) sylissään elokuvassa Systeeminmurskaaja (Systemsprenger).
Äiti (Lisa Hagmeister) ja Benni Äiti(Lisa Hagmeister) pitää Benniä (Helena Zengel) sylissään elokuvassa Systeeminmurskaaja (Systemsprenger). Kuva: Yunus Roy Imer/Kineo Film Production System Crasher,teeman elokuvat

Kun puhutaan rakenteellisista ongelmista, kyse on resursseista, ja resurssien puute näkyy juuri siellä missä odottaisikin.

"Eniten tukea tarvitsevat lapset saattavat jäädä kokonaan tukea vaille. Tälläkin hetkellä Suomessa on kouluja, joissa oppilashuollosta vastaa käytännössä kouluterveydenhoitaja yksinään."

Jotta systeemi toimisi niin kuin sen on tarkoitus, tarvitaan kuraattorin, psykologin, lääkärin työtä. Kun heitä ei ole, lasten ennaltaehkäisevä suojelu jää puuttumaan ja ongelmat kertautuvat.

"Lastensuojelu nykyisellään on pitkälti näiden rakenteellisten vajeiden jälkien siivoamista ja laastarointia usein riittämättömillä resursseilla. Kun työtä ei voi tehdä kunnolla, tekijät uupuvat ja lähtevät."

Kun työtä ei voi tehdä kunnolla, tekijät uupuvat ja lähtevät.― Tiina Arppe

Uupumusta tuottaa myös työn tunteisiin menevä luonne.

Systeeminmurskaajan ohjaaja Nora Fingscheidt on kertonut, kuinka Bennin hahmo alkoi kirjoitustyön aikana vaikuttaa hänen tunteisiinsa niin vahvasti, että Fingscheidtin oli pidettävä pitkä tauko. Ja kyse oli kuitenkin vain fiktiosta. Todellisuudessa lastensuojelussa työskennellään oikeiden ihmisten kanssa. Lasten, jotka tarvitsevat rakkautta.

"Ammattimaisen etäisyyden ja läheisyyden yhdistäminen on yksi lastensuojelutyön isoimmista haasteista, jonka takia työntekijät uupuvat. On tapauksia, jotka tulevat ihon alle."

Työntekijöiden uupuminen tarkoittaa lisäksi jatkuvaa vaihtuvuutta. Lapset, joilta nimenomaan puuttuu turvallisia ja pysyviä ihmissuhteita, eivät saa tarvitsemaansa vakautta lastensuojelusta, kun tapausta hoitavat aina uudet aikuiset.

Benni (Helena Zengel) on selin kameraan kävelemässä metsätietä. Micha (Albrecht Schuch) odottaa häntä vähän edempänä ja katsoo kameraan päin. Kuva elokuvasta Systeeminmurskaaja (Systemsprenger)
Benni ja Micha metsässä. Benni (Helena Zengel) on selin kameraan kävelemässä metsätietä. Micha (Albrecht Schuch) odottaa häntä vähän edempänä ja katsoo kameraan päin. Kuva elokuvasta Systeeminmurskaaja (Systemsprenger) Kuva: Yunus Roy Imer/Kineo Film Production System Crasher,teeman elokuvat

Elokuvassa Bennin lähelle pääsee aggressiivisten nuorten rikoksentekijöiden kanssa työskennellyt koulunkäyntiavustaja Micha (Albrecht Schuch), joka vie Bennin metsämökilleen rauhoittumaan. Micha tekee juuri sen virheen, että hän kiintyy asiakkaaseensa. Benni kokee saavansa Michalta lupauksen, jota tämä ei mitenkään voi lunastaa.

Eräässä kohtauksessa Micha on ottanut Bennin kotiinsa yöksi – täysin epäammattimainen lapsus – ja kun pitäisi käydä levolle, Benni takertuu Michaan ja alkaa kutsua tätä isäksi. Se on yksi elokuvan hetkistä, joina Benni kiihkeästi hakee yhteyttä. Yrittää tarttua aikuiseen, joka ei häipyisi.

Systeeminmurskaaja on kipeää katsottavaa. Mutta se ei ole synkkyydessään ehdoton elokuva.

"Bennin tarinassa on kuitenkin myös jotain toivoa antavaa, ja se toivo tulee lapsesta itsestään. Lapsen aidoista ja villeistä ilonhetkistä ja yrityksistä kurottaa kaiken raivonsa keskeltä kohti aikuista. Niistä juurista, joilla lapsi koko ajan haroo ilmaan etsiessään yhteyttä ja rakkautta. Tuntuu, etteivät ne juuret kovin paljoa maata loppujen lopuksi vaatisi kasvaakseen täyteen mittaansa", Arppe sanoo.

Toivo tulee lapsesta itsestään.― Tiina Arppe

Vaikka Systeeminmurskaajassa systeemi epäonnistuu, se kertoo lopulta myös lastensuojelutyön mielekkyydestä.

"Aina voi tulla eheyttäviä kokemuksia, jotka parantavat. Se yksi aikuinen, joka välittää. Lastensuojelutyön palkitsevuus tulee juuri tästä."

Systeeminmurskaaja nähdään Teemalla keskiviikkona 26.5. klo 22.00. Areenassa se on katsottavana 90 päivää

Lue lisää:

System Crasher on lastensuojelupainajainen valkokankaalla – ja se voisi olla totta myös Suomessa

Nora Fingscheidt kertoo Ylen haastattelussa elokuvastaan, joka kuvaa rajua putoamista lastensuojeluverkoston läpi.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa