Hyppää pääsisältöön

Aura hehkuu edelleen – mutta onneksi Lindberg jatkoi tyylillistä uudistumistaan

Magnus Lindbergin (s. 1958) musiikki on kulkenut 1980-luvulta kohti nykypäivää kehittymisen ja muuntumisen tiellä. Tie on kulkenut karheasointisista ärhäkkyyksistä kohti nykypäivän pehmeämpää ja ajattelultaan vapautuneempaa äänimaailmaa. Nyt taltioidut 1990-luvun strukturalismia ja spektralismia yhdistelevät orkesteriteokset Marea, Related Rocks sekä Aura edustavat tekijänsä tuotannon tyylillistä keskijaksoa.

lindberg julkaisun kansi
lindberg julkaisun kansi Magnus Lindberg

Laaja orkesteriteos Aura – in memoriam Witold Lutosławski summasi aikanaan Lindbergin 1990-luvun musiikillisen ajattelun. Teos on saanut nyt arvokkaan toisen taltiointinsa. Kapellimestari Hannu Lintu toteuttaa Lindbergin sävelistöä usein verkkaisemmin tempoin ja laajempia kaarroksia rakentaen kuin Oliver Knussen kaksikymmentä vuotta aiemmin BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa tehdyssä taltioinnissa. Molemmissa tulkinnoissa on puolensa. Knussenin versio ryöpsähtelee arvaattomammin ja karheammin. Lintu puolestaan tuntuu hakevan äänistöstä pehmeämpiä olomuotoja ja tasapainoa, samalla yhteyksiä Lindbergin musiikin nykyiseen olemukseen luoden.

Tuntuu, että Aurassa Lindberg tiivisti ja jollain tavoin ammensi loppuun silloisen ilmaisutapansa. Jo pelkästään Auran taltioiminen olisikin tehnyt julkaisusta riittävän painokkaan. Nyt kamarimusiikillisemmin soivat Marea ja Related Rocks jäävätkin väistämättä suurteoksen varjoon. Hyvä ettei Lindberg jäänyt paikalleen jauhamaan, vaan eteni uudistusten tielle.

Magnus Lindberg: Aura; Marea; Related Rocks. Jani Niinimäki ja Jerry Piipponen, lyömäsoittimet, Emil Holmström ja Joonas Ahonen, piano sekä kosketinsoittimet, Radion sinfoniaorkesteri/Hannu Lintu. (Ondine, ODE1384-2)

Kuuntele Uudet levyt 27.5.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.