Hyppää pääsisältöön

Aura hehkuu edelleen – mutta onneksi Lindberg jatkoi tyylillistä uudistumistaan

Magnus Lindbergin (s. 1958) musiikki on kulkenut 1980-luvulta kohti nykypäivää kehittymisen ja muuntumisen tiellä. Tie on kulkenut karheasointisista ärhäkkyyksistä kohti nykypäivän pehmeämpää ja ajattelultaan vapautuneempaa äänimaailmaa. Nyt taltioidut 1990-luvun strukturalismia ja spektralismia yhdistelevät orkesteriteokset Marea, Related Rocks sekä Aura edustavat tekijänsä tuotannon tyylillistä keskijaksoa.

lindberg julkaisun kansi
lindberg julkaisun kansi Magnus Lindberg

Laaja orkesteriteos Aura – in memoriam Witold Lutosławski summasi aikanaan Lindbergin 1990-luvun musiikillisen ajattelun. Teos on saanut nyt arvokkaan toisen taltiointinsa. Kapellimestari Hannu Lintu toteuttaa Lindbergin sävelistöä usein verkkaisemmin tempoin ja laajempia kaarroksia rakentaen kuin Oliver Knussen kaksikymmentä vuotta aiemmin BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa tehdyssä taltioinnissa. Molemmissa tulkinnoissa on puolensa. Knussenin versio ryöpsähtelee arvaattomammin ja karheammin. Lintu puolestaan tuntuu hakevan äänistöstä pehmeämpiä olomuotoja ja tasapainoa, samalla yhteyksiä Lindbergin musiikin nykyiseen olemukseen luoden.

Tuntuu, että Aurassa Lindberg tiivisti ja jollain tavoin ammensi loppuun silloisen ilmaisutapansa. Jo pelkästään Auran taltioiminen olisikin tehnyt julkaisusta riittävän painokkaan. Nyt kamarimusiikillisemmin soivat Marea ja Related Rocks jäävätkin väistämättä suurteoksen varjoon. Hyvä ettei Lindberg jäänyt paikalleen jauhamaan, vaan eteni uudistusten tielle.

Magnus Lindberg: Aura; Marea; Related Rocks. Jani Niinimäki ja Jerry Piipponen, lyömäsoittimet, Emil Holmström ja Joonas Ahonen, piano sekä kosketinsoittimet, Radion sinfoniaorkesteri/Hannu Lintu. (Ondine, ODE1384-2)

Kuuntele Uudet levyt 27.5.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.