Olemme luotuja liikkumaan: heiluttamaan kahdeksaa jalkaamme, loikkimaan poluilla ja keinuttamaan pyrstöjämme. Liikumme lähes joka päivä kukin minnekin: kouluun, päiväkotiin, töihin, kauppaan ja harrastuksiin. Siksi on hyvä välillä pohtia, miten kannattaa liikkua.
Liikkuminen aiheuttaa noin 22 % hiilijalanjäljestämme eli siitä, miten paljon teemme ympäristöpäästöjä. Suurin osa liikkumisen päästöistä on henkilöautoilusta ja lyhyistä matkoista, joita olisi helppo korvata kävellen tai pyöräilemällä. Pyörä voi olla asutusalueilla, kuten kaupungeissa, jopa nopeampi kulkuväline kuin auto, kun kyseessä on alle 5 kilometrin matkat.
Liiku jalan – kasvata papua
Kun auton jättää nykyistä useammin pihaan, kohentaa samalla kuntoa, saa raitista ilmaa ja rahaakin säästyy! Tiesittekö, että alle kouluikäisten tulisi liikkua joka päivä vähintään kolme tuntia. Liikkumisen pitäisi nostattaa sykettä ja sisältää toistoja. Liikkuminen kehittää lihaksia, vahvistaa luita, tekee hyvää sydämelle ja keuhkoille ja parantaa tasapainoa. Sillä on myös paljon hyviä vaikutuksia siihen, miten päämme voi: olemmeko virkeitä ja onnellisia.
Auton sijasta kannattaa siis heilutella koipiaan vuorotellen vaikka kulkemalla jalan, pyörällä, potkulaudalla, rullalaudalla, rullaluistellen tai vaikka hyppykepillä, jos nyt sellainen sattuu kaapista löytymään. Liikuntatottumukset opitaan jo nuorena, ja vanhempien esimerkki on tässä tärkeässä roolissa. Ulos siis!
Tehdään testi!
Jos arkimatkanne ovat lyhyitä, tehkää testi:
1. Kulkekaa yhtenä päivänä autolla, toisena pyörällä, kolmantena kävellen, neljäntenä potkulaudalla tai rullalaudalla ja viidentenä kimppakyytiä tai bussia käyttäen, jos mahdollista.
2. Merkitkää paperille, kuinka monta minuuttia matkaan kului.
3. Kirjoittakaa tai piirtäkää kokemuksianne: Mitä näitte matkan varrella? Saako päivän suoritus hymynaaman vai surunaaman? Miltä kehossa tuntuu?
4. Valitkaa viikon lopuksi suosikkinne eri liikkumistavoista.
Mitä, jos ei voi liikkua lihasvoimin, koska matkat ovat liian pitkiä?
Kaikki eivät voi liikkua lihasvoimin. Silloin omia päästöjä eli ympäristövaikutuksia voi pienentää esimerkiksi käyttämällä bussia, metroa, raitiovaunua tai junaa. Harrastus-, päiväkoti-, koulu- ja työmatkoilla voi myös suosia kimppakyytiä. Keiden kanssa sinä voisit jakaa automatkat?
Haasteita koko perheelle!
- Kokeilkaa liikkua viikon ajan julkisilla liikennevälineillä.
- Kokeilkaa kimppakyytejä. Mikä oli parasta? Mikä ikävintä?
- Pohtikaa, miten saisitte houkuteltua koko perheen liikkumaan enemmän kävellen tai pyörällä? Auttaisiko jokin palkinto?
- Yhdistelkää reissuja ja karsikaa turhaa ajamista. Voisiko samalla matkalla, kun menee harrastukseen, käydä kaupassa?
Haastakaa itsenne liikkumaan koko viikon ajan lihasvoimin. Miltä tuntui?
Väritystehtävä: hyötyliikunta. Väritettävä printti avautuu klikkaamalla kuvaa.
Tellustajat: Lihasvoimalla liikkujat tv:ssä ja Areenassa:
LISÄTIETOA:
https://www.sitra.fi/hankkeet/100-fiksua-arjen-tekoa/
https://www.sitra.fi/artikkelit/keskivertosuomalaisen-hiilijalanjalki/
https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/saasta-energiaa-saasta-ymparistoa-ja-kukkaroa/kestava-liikkuminen/
https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/liikunta/liikuntasuositukset#Liikuntasuositukset_lapsille_ja_nuorille