Hyppää pääsisältöön

Kantelu kyseenalaistaa suomalaisten rakastaman nykymuotoisen Yle Areenan

Joukko eri ikäisiä ihmisiä puutarhassa kokoontuneena kannettavan tietokoneen ääreen.
Joukko eri ikäisiä ihmisiä puutarhassa kokoontuneena kannettavan tietokoneen ääreen. Kuva: Laura Mainiemi / Yle Yle,kannettavat tietokoneet,brändikuvat 2020

Yle Areenan julkaisurajoitukset heikentäisivät suomalaisten mediapalvelua merkittävästi. Rajoitukset tarkoittaisivat myös Ylen julkisen palvelun kuihduttamista pitkällä aikavälillä.

Yleisradion julkisen palvelun tehtävästä on jätetty kantelu Euroopan unionin komissiolle.

Kantelun kohteena ovat erityisesti tapa, jolla Yle voi julkaista sisältöjä Yle Areenassa sekä Ylen internetissä tarjoamat oppimisen palvelut. Kantelun on jättänyt Sanoma Oyj.

Kantelun mukaan Yle-veron kautta saatu rahoitus Yle Areenan videosisältöjen sarjamuotoiseen, pidempään tarjolla olevaan julkaisemiseen ja oppimisen verkkosisältöihin ovat laitonta valtiontukea.

Ylen kanta on kirkas: kantelu kyseenalaistaa pitkälti koko julkisen palvelun tulevaisuuden toteutuksen perustan. Yhtiön rahoituksesta ja tehtävästä on päätetty eduskunnassa yksimielisesti.

“Yle-lain mukaan Ylen tulee tuoda kattava julkisen palvelun ohjelmisto kaikkien saataville yhtäläisin ehdoin. Nykymuotoinen Yle Areena ja oppimisen palvelut verkossa ovat osa tätä Ylen lakisääteistä tehtävää”, toteaa Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Arto Satonen.

“Perinteisten tv- ja radiokanavien rooli median käytössä ohenee ja digitaalisten alustojen merkitys kasvaa. Yle Areenan kaltaiset palvelut ovat välttämättömiä, jotta ihmisillä olisi yhtäläiset mahdollisuudet käyttää Ylen sisältöjä. Voimakas typistäminen heikentäisi Areenan toimintakykyä ratkaisevasti eivätkä kaupalliset toimijat aina tarjoa vaihtoehtoa sen sisällöille”, toteaa Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen.

Tulevaisuuden mediamaailmassa Yle-lain keskeinen periaate palvella kaikkia yhtäläisin ehdoin kytkeytyy yhä vähemmän broadcast-jakeluun ja enemmän siihen, miten erilaisia väestö- ja käyttäjäryhmiä palvellaan tarkoituksenmukaisella tavalla.

“Rakastetun ja arvostettuna verkkopalveluna palkitun Yle Areenan heikentäminen olisi isku – ei vain suomalaisia vaan myös kotimaisia kultuurisisältöjä kohtaan. Se ei liioin vahvista kansallisilla markkinoilla toimivia mediayhtiöitä, vaan lisää isojen kansainvälisten toimijoiden ylivoimaa. Yle Areenan toiminnan sitominen lineaarilähetysten julkaisuun tarkoittaisi koko julkisen palvelun kuihduttamista pitkällä aikavälillä”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Oppimista ja itsensä kehittämistä tukevat sisällöt ovat suunnattu kaikille. Yle ei tuota tai suunnittele tuottavansa koulujen opetussuunnitelman mukaista sisältöä.

Yle ei ole kantelussa tutkinnan osapuoli, vaan kanteluun vastaa Suomen valtio, jota edustaa liikenne- ja viestintäministeriö.