Hyppää pääsisältöön

Lähde kiertueelle hienoihin kesäkaupunkeihin – oppainasi tunnetut paikalliset

Yle pointti
Ylen Pointti-tapahtumat järjestetään Oulussa, Tampereella ja Lahdessa. Yle pointti Kuva: Yle Pointti-kaupunkifestivaali

Ookkonää Oulusta? Tiäkkö Tampereen? Haluaisitko käydä Lahdessa? Yle kutsuu sinut tänä vuonna virtuaalisiin Pointti-tapahtumiin Ouluun, Tampereelle ja Lahteen. Osallistu kaupunkikiertueisiimme ja vaikuta niiden sisältöihin Ylen Instagram-tilillä. Matkassa mukana vatsastapuhuja Sari Aalto, hänen kollegansa Simpanssi Anssi, toimittajat Tiia Rantanen ja Anna Karhunen sekä Lahdessa lähes koko ikänsä asunut Niko Norisalo.

Ylen Pointti-tapahtumat vievät sinut kolmeen omaleimaiseen kaupunkiin: Ouluun, Tampereelle ja Lahteen. Kutsu kaverisi mukaan ja tulkaa seuraamaan kaupunkikierroksiamme Ylen Instagram-tilin tarinoihin.

Mitä sinusta Oulussa, Tampereella tai Lahdessa kannattaa tehdä? Missä oululaiset viettävät aikaa? Mikä on Tampereen kaunein paikka? Entä Lahden? Vinkkaa ehdotuksesi artikkelin kommenttikenttään tai Ylen Instagram-tilille. Osa vinkeistä toteutetaan ja kuvataan kaupunkikiertueiden aikana.

Pointti-tapahtumat järjestetään kolmena lauantaina: 29. toukokuuta Oulussa, 12. kesäkuuta Tampereella ja 19. kesäkuuta Lahdessa. Kaupunkikiertueet kuvataan ja tallennetaan Ylen Instagram-tilin kohokohtiin, joten voit hypätä matkaan juuri silloin, kun sinulle sopii.

Kaupunkeja sekä niiden lähiseutuja kanssamme kiertävät paikalliset spesialistit: TikTokista tuttu vatsastapuhuja Sari Aalto ja Simpanssi Anssi, Kaverin puolesta kyselen -podcastista tutut toimittajat Tiia Rantanen ja Anna Karhunen sekä Lahdessa lähes koko ikänsä asunut Niko Norisalo.

Vatsastapuhumista, hauskuuttelua ja oululaisia helmiä

Lämminsydäminen, kultturelli ja kaunis. Näillä sanoilla 11 vuotta Oulussa asunut vatsastapuhuja Aalto kuvailee kaupunkia. Hän seikkailee kanssamme Oulussa lauantaina 29. toukokuuta.

Vatsastapuhuja Sari Aalto ja Simpanssi Anssi kuvassa.
Vatsastapuhuja Sari Aalto ja Simpanssi Anssi ovat käyneet Oulussa useasti yhdessä. Vatsastapuhuja Sari Aalto ja Simpanssi Anssi kuvassa. Kuva: Sari Aalto Sari Aalto

Vatsastapuhuja lupaa paljastaa oululaisia, vähemmän tunnettuja helmiä. Matkassa on mukana myös Aallon kollega, Simpanssi Anssi.

Hänessä on sellainen suoruus, lupsakkuus ja konstailemattomuus, jotka ovat oululaisia piirteitä. Hän tulee varmasti hyvin juttuun oululaisten kanssa.― Aalto kertoo kollegastaan Simpanssi Anssista.

Aallon mukaan Oulussa on rikas kulttuurielämä. Pienestä pitäen hän on viihtynyt teattereissa ja esiintynyt näytöksissä itsekin.

– Ne on ollut iso osatekijä siihen, että minusta on tullut ammattiesiintyjä, Aalto sanoo.

Oulun TOP 3 siisteimpinä paikkoina Aalto pitää Ainolan puistoa, kaupungin lähellä sijaitsevaa Hailuotoa sekä Nallikarin rantoja. Osa edellä mainituista alueista tullaan näkemään Yle Pointti-tapahtuman kaupunkikierroksella Ylen Instagram-tilin tarinoissa 29. toukokuuta.

Tampere kotikaupunkina ja uutena tuttavuutena

Oulun jälkeen siirrämme nokkamme kohti Tamperetta, Uusi Päivä- ja Kummeli -sarjojen kotia. Lauantaina 12. kesäkuuta Ylen Instagram-tilin tarinoissa seikkailevat Kaverin puolesta kyselen -podcastistakin tutut Rantanen ja Karhunen.

Kaksikko lähtee matkaan eri perspektiiveistä. Rantanen pitää kulttuurikaupunkia kotinaan, Karhunen puolestaan ei ole käynyt siellä...noh, hetkeen.

– Olen piipahtanut kaupungissa lähivuosi...kymmeninä. Ihan muutaman tunnin pyrähdyksiä täsmänä musakeikalle tai katsomaan jonkun taidenäyttelyn. Viimeksi olin siellä ajan kanssa 90-luvulla luokkaretkellä, Karhunen paljastaa.

Tiia Rantanen ja Anna Karhunen yhteiskuvassa seisomassa oranssin seinän edessä.
Tiia Rantanen ja Anna Karhunen esittelevät sinulle Tamperetta. Tiia Rantanen ja Anna Karhunen yhteiskuvassa seisomassa oranssin seinän edessä. Pointti-kaupunkifestivaali

Karhunen odottaa innolla kaupunkilomaa Mansesterissa. Mitä tuumaa Rantanen?

Sitähän sanotaan, että kotikaupunki on se, missä on kasvattanut häpykarvat.― Tampereella asunut Rantanen heittää.

Kummeli, ihanat järvet, hyvät ravintolat ja toimintansa valitettavasti päättänyt rautatieaseman kukkakimppuautomaatti. Ne tulevat Rantaselle ensimmäisenä mieleen Tampereesta. Hän on asunut kaupungissa viisivuotiaasta parikymppiseksi.

– Tiäkkö! Rantanen virkkoo tamperelaisittain.

Rantanen huomauttaa, että sana "tiedätkö" on tamperelaisittain "tiäkkö", ei "tiäksää", vaikka moni toisin luulee.

– Paitsi sitten, kun sanotaan tiäksääkyäsäätiät, Rantanen jatkaa.

Kun Rantanen ja Karhunen kiertävät Tamperetta, luvassa on varmasti yllättäviä käänteitä. Mitä yleisö tulee näkemään? Jonninjoutavan nippelitiedon lisäksi ainakin pari tamperelaisvitsiä sekä paikalliskulttuurisia tapoja.

Ehkä Karhunen haastetaan maistamaan myös paikallisia herkkuja.

– Eli syömään Pyynikinharjun munkki nuolematta huuliani tai maistamaan mustaamakkaraa. Otan molemmat haasteet ilolla vastaan! Karhunen lupaa.

Lahti liikuttaa kaikkia

Seuraavan kohteemme horisontissa siintävät mastot. Suuntaamme mäkihyppykaupunkiin Lahteen. Aluetta meille esittelee Lahdessa ja kaupungin tienoilla lähes koko ikänsä asunut Norisalo. Hänet on kuultu aikaisemmin muun muassa Yle Puheen jaksossa: Kysy mitä vaan lyhytkasvuiselta.

Mikä on lahtelaisin juttu?

– Pakko sanoa lihamuki. Ihmiset eivät välttämättä tiedä sitä. Kun puhuu lihamukista, ihmiset on, että häh. Se on muki, jossa on lihaa. Se on lahtelaisin juttu, Norisalo sanoo.

Niko Norisalo kuvassa.
Niko Norisalo kuvailee Lahtea omaperäiseksi, rosoiseksi ja viihtyisäksi. Niko Norisalo kuvassa. Pointti-kaupunkifestivaali

Norisalo on aina seurannut urheilua ja viihtyy kuntosaleilla. Hänen mukaansa Lahdessa on oivat liikkumismahdollisuudet liikuntarajoitteisille.

– Kaikkialle pääsee hyvin menemään, on ilmakatsomot ja systeemit. Ne on kyllä ihan viimeisenpäälle tehty. Olen tykännyt käydä punttisaleilla ja uimahalleissa, Norisalo kertoo omista kokemuksistaan.

Lahden maastot liikuttavat kaikkia. Kaupunki on Norisalon sanojen mukaan sopivan kompakti ja sieltä on hyvät kulkuyhteydet joka puolelle.

Kotipaikka säilyy aina sydämessä.

Niinhän se sanotaan, että mies voi lähteä Lahdesta, mutta Lahti ei voi lähteä miehestä.― Norisalo sanoo.

Satamaa Norisalo suosittelee yleisölle. Hän on itse asunut Ankkurin alueella aivan sataman vieressä. Järvimaisema oli kuin hänen toinen olohuoneensa.

Entä Lahden murre? Miltä se kuulostaa?

– Jos juttelee ihmisten kanssa, jotka ovat jostain muualta, he saattavat tunnistaa, että on Lahdesta. Joku juttu siinä on, Norisalo sanoo.

Omaperäinen, rosoinen ja viihtyisä Lahti. Norisalo lupaa, että kaupunkikierroksella nähdään alueen mielenkiintoisimpia sekä hauskimpia paikkoja. Tutustutaan kaupunkiin ja sen lähialueisiin rennolla, lahtelaisella fiiliksellä.

Näin osallistut mukaan kaupunkiseikkailuihin

Ylen Pointti-tapahtumat järjestetään tänä vuonna pandemiatilanne huomioiden virtuaalisesti. Ylen sosiaalisen median kanavien kautta pääset osallistumaan tapahtumaan yksin, ystävän tai lemmikin kanssa. Ylen Instagram-tilin tarinat-osiossa julkaistaan videoita ja kuvia, jotka osallistavat sinut mukaan ainutlaatuiseen, yhteiseen tapahtumaamme. Kurkkaa alta Pointti-tapahtumien aikataulut.

  • Yle Pointti -tapahtuma, Oulu, lauantaina 29. toukokuuta. Matkassa mukana vatsastapuhuja Sari Aalto ja Simpanssi Anssi.
  • Yle Pointti -tapahtuma, Tampere, lauantaina 12. kesäkuuta. Seurana Kaverin puolesta kyselen -podcastistakin tuttu kaksikko Tiia Rantanen ja Anna Karhunen.
  • Yle Pointti -tapahtuma, Lahti, lauantaina 19. kesäkuuta. Urheilukaupunkia esittelee alueella lähes koko ikänsä asunut Niko Norisalo.

Osallistu kaupunkikiertueiden sisältöihin ja kerro, mitä kaupungeissa kannattaa tehdä. Osa yleisön ehdotuksista toteutetaan Oulun, Tampereen ja Lahden kaupunkikierroksilla sekä kuvataan Ylen Instagram-tilin tarinoihin. Julkaisut tallennetaan myös tilin kohokohtiin. Artikkelin kommenttikenttä on auki sunnuntaihin klo 13 asti.

Tapahtumissa mukana myös ohjelmat Puoli seitsemän, Yle Olohuone ja Hyvin sanottu -keskustelut. Kaikki sisällöt ovat katsottavissa Areenassa.

Kommentit