Hyppää pääsisältöön

Marengilla kuorrutettu raparperijäätelökakku – sekä hapanta että makeaa

Jäätelökakku tarjoiluastiassa Strömsö huvilan keittiössä
Jäätelökakku tarjoiluastiassa Strömsö huvilan keittiössä Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,resepti,ruokaohjeet,torttu,marenki

Herkullinen jäätelökakku maistuu kaikille, niin lapsille kuin aikuisillekin. Raparperin happamuus tasoittaa jäädykkeen ja etenkin marengin makeutta.

Tässä jäätelökakussa maistuu monta ihanaa makua: vanilja, kardemumma ja raparperi. Kakussa on kerroksittain jäädykettä ja raparperikompottia ja kuorrutteena italialaista marenkia.

Kakun voi valmistaa useita päiviä ennen tarjoilua ja pakastaa, koska italialainen marenki kestää pakastamista. Ennen tarjoilua se sitten vain koristellaan tuoreilla marjoilla.

Jäätelökakun leikkuupinta
Jäätelökakun leikkuupinta Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,resepti,Paul Svensson,torttu

Raparperikompotti

Ainekset:

  • 2 l pakastettua tai 1 ½ l tuoretta raparperia
  • 1½ dl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoa

Tee näin:

  1. Kuori raparperinvarret ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi.
  2. Levitä raparperipalat uunipellille ja sirota päälle sokeri ja perunajauho.
  3. Peitä palat foliolla.
  4. Paahda paloja 150-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.
  5. Kääntele paloja, jotta ne soseutuvat hieman.
Valmis rapaperikompotti uunipellillä
Valmis rapaperikompotti uunipellillä Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Paul Svensson,raparperi,resepti,compote

Vaniljajäädyke

Ainekset:

  • 5 dl kermaa
  • 5 munankeltuaista
  • 1 ½ dl tomusokeria
  • 1 tl luomulaatuista vaniljajauhetta

Tee näin:

  1. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa munankeltuaisia, tomusokeria ja vaniljajauhetta noin 3 minuuttia, kunnes vaahto on kuohkeaa.
  2. Kääntele joukkoon kermavaahto.
  3. Laita vaniljajäädyke ja raparperikompotti kerroksittain kelmulla vuorattuun leipävuokaan.
  4. Laita jäätelökakku pakastimeen jokaisen jäädykekerroksen jälkeen. Anna jähmettyä ennen kuin jatkat seuraavan kerroksen kanssa.
  5. Kuorruta jäätelökakku kardemummamarengilla.

Kardemummamarenki

Ainekset:

  • ¾ dl vettä
  • 180 g sokeria
  • 100 g munanvalkuaisia
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 tl kardemummaa

Tee näin:

  1. Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa 123-asteiseksi.
  2. Vatkaa munanvalkuaiset, sitruunamehu ja kardemumma kovaksi vaahdoksi. Kaada joukkoon kuuma sokeriliemi ohuena nauhana vatkaten samalla täydellä teholla.
  3. Jatka vatkaamista vähintään 3 minuuttia, kunnes marenki on huoneenlämpöistä ja kiiltävää.
  4. Pursota marenki raparperijäätelökakun päälle ja reunoille ja ruskista sen pinta halutessasi kaasupolttimella.
Keko mansikoita keittiön pöydällä
Keko mansikoita keittiön pöydällä Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,resepti,Paul Svensson,mansikka,torttu

Koristelu

Ainekset:

  • 400 g mansikoita
  • 1 limetti

Tee näin:

Leikkaa mansikat viipaleiksi ja lado viipaleet jäätelökakun päälle. Raasta pinnalle limetin kuori.

Lisävinkkejä:

  • Kakun voi valmistaa etukäteen ja pakastaa marenkeineen. Koristele se tuoreilla marjoilla ennen tarjoilua.
  • Raparperi maistuu mehevämmältä uunissa paahdettuna kuin liedellä kypsennettynä.
  • Laita jäätelökakku hetkeksi pakastimeen marengin pursottamisen jälkeen. Siten se pysyy kylmänä ja on helpompi leikata.
  • Marenkia, johon lisätään sokerilientä tavallisen sokerin sijaan, sanotaan italialaiseksi marengiksi. Sitä ei paisteta uunissa ja sen voi pakastaa, toisin kuin tavallisen uunissa paistetun rapean marengin, joka pehmenee pakastimessa.
  • Marengin vatkausaika lyhenee, kun kulhon asettaa vatkaamisen ajaksi kylmään vesihauteeseen, jolloin marenki jäähtyy nopeammin.
  • Marenki on valmista, kun kulhon voi kääntää ylösalaisin niin, että vaahto pysyy kulhossa.
  • Marengin voi hyvin valmistaa etukäteen, italialainen marenki säilyy nimittäin parhaiten pakastimessa.
  • Jäädyke sulaa yleensä 16–18 minuutissa.