Hyppää pääsisältöön

Rouvali johtaa Philharmonia-orkesteria näytöstyyliin

Vastikään Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestarina aloittanut Santtu-Matias Rouvali jatkaa orkesterinsa kanssa venäläisen romantiikan suosikkiteosten ikuistamista. Viimeksi taltioiduksi tuli kooste Pjotr Tšaikovskin baletista Joutsenlampi. Nyt vuorossa on toisen maailmansodan keskellä kirjoitettu Sergei Prokofjevin viides sinfonia.

Prokofjev äänitteen kansi
Prokofjev äänitteen kansi Santtu-Matias Rouvali

Neljätoista vuotta erottaa Prokofjevin neljännen ja viidennen sinfonian toisistaan. Siinä missä varhaisempi neljäs C-duurisinfonia heijasteli kevyemmin näyttämöteosten materiaalia, luotaa Prokofjevin Sinfonia nro 5 mittasuhteissaan ja luonteenlaadussaan asioita paljon syvemmin ja perusteellisemmin. Viidennessä B-duurisinfoniassa Prokofjev myös venytti oman sinfonisen ilmaisunsa rajoja enemmän kuin missään muussa sinfoniasarjan teoksessaan.

Rouvali korostaa viidennen sinfonian konserttitaltioinnissa etenkin teoksen virtuoosisia ominaisuuksia, välillä tekstuuria omapäisesti värittäen sekä tempon kanssa eri tavoin leikitellen. Jousien sähäkkää staccato-soitantaa, räjähtäviä rynnistyksiä ja ki­pa­koita huipennuksia kuullaan yllin kyllin. Lontoon Philharmonia-orkesterin soitto on tuttuun tapaan energista, tarkkaa ja innokasta.

Sergei Prokofjev: Sinfonia nro 5. Philharmonia-orkesteri/Santtu-Matias Rouvali. (Signum, SIGCD669)

Kuuntele Uudet levyt 27.5.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.