Hyppää pääsisältöön

Rouvali johtaa Philharmonia-orkesteria näytöstyyliin

Vastikään Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestarina aloittanut Santtu-Matias Rouvali jatkaa orkesterinsa kanssa venäläisen romantiikan suosikkiteosten ikuistamista. Viimeksi taltioiduksi tuli kooste Pjotr Tšaikovskin baletista Joutsenlampi. Nyt vuorossa on toisen maailmansodan keskellä kirjoitettu Sergei Prokofjevin viides sinfonia.

Prokofjev äänitteen kansi
Prokofjev äänitteen kansi Santtu-Matias Rouvali

Neljätoista vuotta erottaa Prokofjevin neljännen ja viidennen sinfonian toisistaan. Siinä missä varhaisempi neljäs C-duurisinfonia heijasteli kevyemmin näyttämöteosten materiaalia, luotaa Prokofjevin Sinfonia nro 5 mittasuhteissaan ja luonteenlaadussaan asioita paljon syvemmin ja perusteellisemmin. Viidennessä B-duurisinfoniassa Prokofjev myös venytti oman sinfonisen ilmaisunsa rajoja enemmän kuin missään muussa sinfoniasarjan teoksessaan.

Rouvali korostaa viidennen sinfonian konserttitaltioinnissa etenkin teoksen virtuoosisia ominaisuuksia, välillä tekstuuria omapäisesti värittäen sekä tempon kanssa eri tavoin leikitellen. Jousien sähäkkää staccato-soitantaa, räjähtäviä rynnistyksiä ja ki­pa­koita huipennuksia kuullaan yllin kyllin. Lontoon Philharmonia-orkesterin soitto on tuttuun tapaan energista, tarkkaa ja innokasta.

Sergei Prokofjev: Sinfonia nro 5. Philharmonia-orkesteri/Santtu-Matias Rouvali. (Signum, SIGCD669)

Kuuntele Uudet levyt 27.5.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.