Hyppää pääsisältöön

Voiko tekoälylle syöttää empatiaa, entä kuinka muuttaa kulttuuri-ilmastoa? – Näistä puhutaan Hyvin sanottu -keskusteluissa Oulussa

Toimittaja Minna Joenniemi
Toimittaja Minna Joenniemi Hyvin sanottu

Hyvin sanottu -keskustelut käynnistyvät Oulussa lauantaina 29.5. klo 14 alkaen. Ajankohtaisissa keskusteluissa yhdistyy sekä paikallisuus että valtakunnallinen vaikuttavuus.

Oulun teatterista välitettävien keskustelujen aiheina ovat naisiin kohdistuva vihapuhe, opiskelijoiden mielenterveys, tekoäly rakentavan keskustelun tukena ja kulttuurin tulevaisuus.

Hyvin sanottu -keskustelut ovat nähtävissä suorana lähetyksenä Yle Areenassa. Voit osallistua keskusteluun ja päästä esittämään kysymyksesi asiantuntijoille Ylen chatissa osoitteessa chat.yle.fi.

Naisiin kohdistuva vihapuhe

Päivän Hyvin sanottu -keskustelut Oulussa lähtevät käyntiin keskustelulla naisiin kohdistuvasta vihapuheesta. Keskustelua juontaa toimittaja Emma Hinkula, jonka vieraaksi saapuvat rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista, psykologi Terhi Mets ja Jyväskylän yliopiston professori Sanna Karkulehto.

Vihapuhe on syrjivää ja vähättelevää, se voi olla ahdistelua tai jopa vainoa ja vaikuttaa uhrin elämään monin eri tavoin. Hinkula odottaa keskustelijoilta uusia näkökulmia ja ajatuksia siihen, miksi naiset ovat miehiä useammin vihapuheen kohteena.

– Toivon, että syiden kautta löydettäisiin ehkä myös jonkinlaisia ratkaisuja siihen, miten vihapuhetta saataisiin vähennettyä. Keskustelussa paneudutaan myös siihen, miten vihapuhe vaikuttaa uhriin sekä siihen, miksi joku ylipäätään vihapuhuu. Luulen, että näiden asioiden avaaminen lisää ymmärrystä ihmisten välillä ja sitä kautta ehkä jopa parantaa keskustelukulttuuria.

Ajankohtaisen ja haastavan aiheen tiimoilta katsojille tarjotaan mahdollisuutta päästä esittämään kysymyksiä asiantuntijoille. Tätä mahdollisuutaa haluaa korostaa myöskin Hinkula.

– Vihapuhe on aiheena usein tunteita herättävä, mutta samalla siihen saattaa liittyä paljon epäselvyyksiä. Chatin kautta ihmiset voivat hyödyntää keskusteluun osallistuvien vieraiden ammattitaitoa ja saada vastauksia itseä askarruttaviin kysymyksiin.

Opiskelijat ja menetetty mielenterveys

Uupumusta, masennusta ja burnareita. Sitä on ollut opiskelijoiden arki jo pitkään ennen koronan synnyttämää mielenterveyspommia. Miksi opiskelijat on ajettu ahtaalle ja mitä asialle voisi tehdä? Yle Kioskin keskustelutilaisuudessa pyritään päästä ratkaisujen pariin.

– Opiskelijoiden uupuminen on ollut otsikoissa etenkin nyt korona-aikana, mutta todellisuudessa opiskelijat ovat voineet aina vain huonommin jo vuosikymmenien ajan. Poliitikot ilmaisevat kerta toisensa jälkeen huolensa tilanteesta, mutta me koitamme Yle Kioskin keskustelutilaisuudessa päästä vihdoin ratkaisujen äärelle.

Opiskelijoita syvästi koskettavan aiheen ääreltä keskustelemassa kuullaan Oulun ylioppilaskunnan jäsen Sara Al Husainia, Oulun YTHS:n edustajaa Maria Kaikkosta, sekä kansanedustaja Hanna Sarkkista.

Keskustelun juontavat Yle Kioskin toimittajat Aliisa Ristmeri ja Marleena Lammikko. Tukena Oulussa käytävälle keskustelulle ovat opiskelijoiden aidot kokemukset.

– Keskustelun teemat nousevat opiskelijoiden aidoista kokemuksista, joita keräsimme opiskelijoilta ympäri Suomen Instagramimme kautta. Keskustelun aikana laitamme päättäjät ja asiantuntijat opiskelijoiden saappaisiin, ja he saavat kertoa, mitä itse tekisivät tilanteessa, jossa YTHS:lle on kuukausien jonot ja ainoalta vaihtoehdolta tuntuu hakea apua yksityiseltä käyttäen siihen opintolainaa.

Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus tuoda kokemuksiaan esiin myös lauantaina Ylen chatin kautta. Tätä kautta keskusteluun haetaan myös opponointia. Puhuttiinko tilaisuudessa katsojien mielestä oikeista asioista?

– Keskustelutilaisuuden aikana on auki chat, jossa opiskelijat saavat räntätä tilanteestaan ja äänestää keskustelun lopuksi, kuinka hyviä ratkaisuehdotuksia keksimme.

Tekoäly tukemassa rakentavaa keskustelua

Vuorovaikutuksessa törmäyksiltä ei vältytä, ja myös väärinkäsitysten määrä on vakio. Tekoälyn varaan luotetaan ja odotukset ongelman ratkaisijana sitä kohtaan ovat korkeat.

Parantaako tekoäly keskustelua ja voiko sille syöttää empatiaa? Näitä kysymyksiä pohtii myös keskustelun juontaja, toimittaja Päivi Annala.

– Odotan keskustelulta tulevaisuuden visiointia. On kiinnostavaa millaisia tekoälyratkaisuja tulevaisuus tuo ja miten tekoäly voi auttaa ja parantaa ihmisten välistä keskustelua. Nykyään koetaan että tekoäly kuuluu jokaisen yleissivistykseen. Siltikin se on pelottavakin asia koska aiheeseen liittyy isoja ja ratkaisemattomia kysymyksiä.

Myös tekoälyn eettisen toiminnan periaatteet herättävät keskustelua Oulussa.

– Tekoälyn etiikka pohdituttaa kovasti koska loppujen lopuksi siinäkin on kyse ihmisen etiikasta. Meillä ei kuitenkaan ole olemassa yhteistä sopimusta siitä, kenellä on vastuu algoritmien päätöksistä.

Aiheesta keskustelemassa ovat “Puskaradio Oulu” Facebook-ryhmän ylläpitäjä Tiina Mansikka, Oulun Yliopiston tutkijatohtori Ella Peltonen sekä psykologi Jussi Tukiainen.

Kuinka kulttuuri-ilmastoa muutetaan?

Korona on tehnyt näkyväksi, että kulttuuri kaipaa puolestapuhujia. Oulussa on nyt arvokasta osaamista, sillä se hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Ensi viikolla ilmoitettavan tuloksen myötä onkin oiva hetki katsoa mitä neljän vuoden prosessin aikana on opittu.

Mitä ison tittelin tavoittelu on opettanut kulttuurin voimasta ja vastavoimista? Millaiseen kulttuuri-ilmastonmuutokseen Oulu haastaa Euroopan? Siitä, miksi nämä uudet tuulet herättävät oululaisia, keskustelun juontaja Minna Joenniemellä on selkeä näkemys.

– Ilmastonmuutoksesta johdettu kulttuuri-ilmastonmuutos on oululainen sanaleikki, jonka takana on sama vakava tavoite kuin Hyvin sanottu -keskusteluissakin: lisätä ymmärrystä toisistamme ja kehittää keskustelukulttuuria. Oulu määrittelee hakukirjassaan itsensä muun muassa kylmäksi ja kovaksi teknologiakaupungiksi, jota nyt muutetaan muun muassa teknologian ja taiteen yhteistyöprojekteilla.

Muutoksen ja kysymysten äärellä keskustelemassa ovat Oulu 2026 hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen, koreografi Pirjo Yli-Maunula, pelialan ammattilainen Tony Manninen sekä ilmakitaristi Aapo Rautio. Joenniemi haluaa kuulla keskustelijoilta, mitä he itse ovat oppineet ison tittelin tavoittelun aikana ja mitä he haluavat Oulun tulevaisuudelta.

– Kulttuuripääkaupungiksi hakeminen edellyttää perusteellista tutustumista omaan kaupunkiin ja kunnianhimoisten tavoitteiden asettamista sille, miten paljon parempi paikka Oulu ja Eurooppakin voisi olla kulttuuriin panostamalla. Yksi tavoite on esimerkiksi, että nuoria aikuisia muuttaa Ouluun enemmän kuin Oulusta pois kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen vuonna 2027. On kiinnostavaa kuulla, miten esimerkiksi nuori ilmakitaristi Aapo Rautio tähän suhtautuu. Mitä hän löytää runsaasta tulevaisuuden ohjelmasta, joka pitäisi hänet ja hänen ystävänsä Oulussa?

Oulun kulttuurikeskustelua voi kuunnella suorana lähetyksenä 29.5. klo 17.10-18.00 myös Yle Radio 1:stä.

Oulun Hyvin sanottu -keskustelut ovat katsottavissa Yle Areenassa 29.5. klo 14 alkaen. Liity mukaan keskusteluun ja tule esittämään kysymyksesi keskustelijoille osoitteessa chat.yle.fi.

Lauantain 29.5. keskusteluiden aikataulu:

14.00-14.45 Naisiin kohdistuva vihapuhe
15.00-15.45 Opiskelijat ja menetetty mielenterveys
16.00-16.45 Tekoäly tukemassa rakentavaa keskustelua
17.10-18.00 Miten puhua kulttuurin puolesta?

Hyvin sanottu -hanke on yhteiskunnallisia toimijoita yhteenkokoava viisivuotishanke (2021–2026), jolla pyritään vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä.

Lisää tietoa hankkeesta ja siinä mukana olevista tahoista löytyy täältä.

Juttua muokattu 27.5.2021 klo 17.09: Facebook-ryhmän nimi muokattu oikeaan muotoon.

Lisää ohjelmasta