Hyppää pääsisältöön

12 vuotta, 12 Teemalauantaita – "Kun kauheasti fanittaa, se pitää palkita", sanoo tuottaja Kati Sinisalo

Kati Sinisalo istuu taksin takapenkillä Teeman elokuvafestivaalin 2020 kuvauksissa.
Kati Sinisalo Teeman elokuvafestivaalin 2020 kuvauksissa: Sinisalon käsi esiintyy Elviksen käden roolissa. Takapenkillä valokuvaaja Jussi Nahkuri. Kati Sinisalo istuu taksin takapenkillä Teeman elokuvafestivaalin 2020 kuvauksissa. Kuva: Yle/Kirsi Kukkurainen Kati Sinisalo

Yle Teeman ohjelmistoon viisitoista vuotta kuulunut Teemalauantai nähtiin viimeisen kerran jokaviikkoisessa muodossaan 29.5.2021. Kati Sinisalo on toiminut sen tuottajana kaksitoista vuotta. Nyt on hyvä muistella ja katsoa tulevaan. Tässä kaksitoista unohtumatonta ja onnistunutta Teemalauantaita – ja muutama moka.

Kooste kuvia Teemalauantain vuosien varrelta
Muistoja Teemalauantain vuosien varrelta, kissoja katsovista kissoista ja Suomen Batmaneista Bowieen ja tekstityskatastrofeihin. Kooste kuvia Teemalauantain vuosien varrelta Teemalauantai

14.3.2009: Toimittajasta tuli tuottaja

Kati Sinisalon työhuoneessa Pasilan Luovassa talossa nykyään oleskeleva pahvinen Antoine Doinel (eli näyttelijä Jean-Pierre Léaud) on saanut selkäpuolelleen Finnairin matkatavaramerkinnät ja tarran: "Destination Helsinki, Finland. If lost please call..."

Pahvi-Antoine on matkustanut Sinisalon ja kuvausryhmän kanssa niin Sodankylässä kuin Cannesissa ja esiintynyt Teeman maskottina ja ylimääräisenä työntekijänä lehtikuvia myöten. Voimme sanoa, että hän on koko Teemalauantain epävirallinen suojelija.

Pahvinen Antoine Doinel -hahmo nojaa seinään.
Antoine Doinel on ollut matkoilla. Pahvinen Antoine Doinel -hahmo nojaa seinään. Kuva: Yle/Kati Sinisalo Yle Teema,Teemalauantai

Kati Sinisalon lentävä startti Teemalauantain tuottajana alkoi yhdessä Antoinen kanssa keväällä 2009.

Sinisalon ohjaama dokumentti Uuden aallon jäljillä oli juuri valmistumassa tv-esitystä varten, ja kävikin niin, että hän suunnitteli dokumentin ympärille paitsi teemallisen lauantai-illan myös kokonaisen elokuvaohjelmiston. Toimittajasta tuli teematuottaja.

"Yhtäkkiä päädyin suunnittelemaan jättimäistä teemakokonaisuutta ja sille tielle jäin."

Uuden aallon kevät oli hanke, johon kuului paitsi Teeman laaja ohjelmisto – viitisentoista elokuvaa sekä dokumentteja – myös yhteistyötä monien eri toimijoiden kanssa. Yle Teema, Helsingin kaupungin kulttuurikeskus ja silloinen Elokuva-arkisto kutsuivat näyttelijä Anna Karinan Helsinkiin, missä Bio Rexissä järjestettiin elokuvan Hullu Pierrot näytäntö. (Anna Karina kääntyi jostain syystä Pariisin lentokentältä takaisin kotiin, mutta näytös pidettiin ja Elina Salo korvasi Karinan.) Uuden aallon elokuvajulisteita oli esillä ulkoilmanäyttelyssä Lasipalatsin luona. Kaikki toteutui ilman muodollista suunnitelmaa, tekijöiden henkilökohtaisilla suhteilla.

"Se vaan tehtiin! Se oli hirmu hauskaa. Ja iso, iso satsaus."

Uuden aallon kevään aloittaneessa Teemalauantaissa 14.3.2009 esitettiin Sinisalon dokumentti sekä François Truffaut'n vuonna 1959 valmistunut elokuva 400 kepposta, jossa Léaud ensimmäisen kerran esitti ohjaajan alter egoa.

Se oli ensimmäisiä Sinisalon sadoista Teemalauantaista, joita hän on tuottanut 12 vuotta.

"Ei ollut tarkoitus, että tulee näin pitkä kausi. Ajattelin journalistina, että teen kulttuuridokkareita, mutta Teemalauantai nielaisi minut."

Saman mittakaavan kokonaisuuksia ei nähdä usein Teemallakaan. Kati Sinisalo haluaa nostaa esiin vuoden 2020 Naisten maaliskuun, joka täytti kuukauden ajan sekä Teemalauantait että Teeman muut elokuva- ja dokumenttipaikat.

"Karkauspäivän Teemalauantai oli niin komea."

M eli Anna Eriksson lähikuvassa. Kuva kokeellisesta elokuvasta M.
Anna Eriksson: M. M eli Anna Eriksson lähikuvassa. Kuva kokeellisesta elokuvasta M. Kuva: Ihode Cursum Perficio Productions Anna Eriksson,Naisten maaliskuu

Naisten maaliskuun avauksessa tuolloin nähtiin dokumentti lähes kokonaan unohdetusta Alice Guy-Blachésta, Sally Potterin Orlando sekä erikoisuutena muusikko, kuvataiteilija Anna Erikssonin teos M, joka on ottanut inspiraationsa Marilyn Monroesta.

"Oli mahtavaa, että Eriksson lopulta suostui antamaan hurjan elokuvansa Teemalauantaihin ja lisäksi Areenaan. En tiedä, mikä muu taho sen olisi voinut esittää.”

31.5.2014: Orgiat hautausmaalla

"Se some-villiintyminen oli ihan posketonta!"

Oli koulujen päättäjäispäivä 31.5.2014, ja Teemalauantai lähetti katsojat kesänviettoon mahdollisimman huonon maun paketilla. Bulgarialaissyntyiselle B-elokuvien (C-elokuvien? D?) tekijälle A. C. Stephenille omistetun illan leffa oli nimeltään kutkuttava Orgiat hautausmaalla.

Orgiat hautausmaalla (Orgy of the Dead) -elokuvan mainosjulisteessa alaston naisvainaja kurottaa kohti katsojaa.
Orgiat hautausmaalla: kielletty alle 7-vuotiailta Orgiat hautausmaalla (Orgy of the Dead) -elokuvan mainosjulisteessa alaston naisvainaja kurottaa kohti katsojaa. Kuva: Autlook Filmsales Orgy of the Dead,Teemalauantai,elokuvajuliste,teeman elokuvat

Kati Sinisalo oli tuolloin innostunut ottamaan iPadillaan kuvakaappauksia meneillään olevista ohjelmista ja jakamaan niitä Teeman some-tileillä Facebookissa ja Twitterissä fanien iloksi. Kuvissa näkyivät myös seksikauhufilmin hulvattomat suomennostekstit.

"Koko ilta meni mahtavasti ja oli hirveä mekkala."

Seurauksena oli Yle Teeman someläsnäolon joutuminen jäähylle. Sunnuntaina Sinisalo ja muut Teeman työntekijät, myös jutun kirjoittaja, heräsivät siihen, että heidän henkilökohtaisetkin Facebook-tilinsä oli suljettu yhteisönormien loukkaamisen takia.

"Olin ollut jopa pikkuisen pahoillani siitä, että Orgiat hautausmaalla oli saanut ikärajaksi, jos se ei ollut sallittu niin oliko se kielletty alle seitsemänvuotiailta. Ei tullut mieleenkään, että siinä olisi jotain sensuroitavaa."

Mikä on Suomessa lapsille sallittua, voi olla muualla kohahduttavaa. Yhdessä kuvakaappauksessa näkyivät paljaat naisen rinnat.

Sinisalo ei ollut aavistanut, että tällaisen sisällön jakaminen Facebookissa johtaisi koviin vastatoimiin.

"Eikä voinut tietää, onko tämä väliaikainen rangaistus vai hyi teitä, arrivederci!"

Kun tili kuitenkin avattiin uudestaan, Kati Sinisalo julkaisi vielä yhden kuvakaappauksen Orgioista, kuvan jossa zombiet pyytelevät anteeksi. Siitä tuli yksi Teeman suosituimmista somepäivityksistä.

Teeman Facbook-julkaisu, aiheena Orgiat hautausmaalla ja Facebookin sensuuri
Teeman Facbook-julkaisu, aiheena Orgiat hautausmaalla ja Facebookin sensuuri Teemalauantai,Yle Teema

6.6.2015: Pyhä hallusinaatio! Kaikki Suomen Batmanit

"Se oli lempilapsiani – popkulttuurin historiaa parhaimmillaan!"

Kesällä 2015 Teema oli bat-kanava, kun 1960-luvun Batmanin seikkailuita esitettiin joka arkipäivä. Bat-kesän avasi itseoikeutetusti Teemalauantai, jossa nähtiin vuonna 1966 valmistunut pitkä Batman-elokuva.

Batman-Teemalauantain yhteyteen Kati Sinisalo keksi järjestää kuvakeräyksen, jossa katsojia pyydettiin lähettämään Batman-muistokuviaan. Niitä tuli valtava määrä: pikku Lepakkomiehiä ja -naisia suomalaisilla pihoilla ja kaduilla ja syntymäpäiväkakkujen ääressä, virallisia jäsenkortteja ja halloween-asuja.

Batman-kuvakeräyksen satoa. Kooste Suomen Batmaneja eri vuosikymmeniltä.
Batman-kuvakeräyksen satoa. Kooste Suomen Batmaneja eri vuosikymmeniltä. Kuva: Kuvakooste: Kati Sinisalo Batman,Teemalauantai,joukkoistaminen,valokuvat,supersankarit

"Nämä ovat minusta niin upeaa kulttuurihistoriaa! Enkä tiennyt silloin, että tämä on vielä niin iso asia 2010-luvulla. Tästä tulikin yli sukupolvien ulottuva kokonaisuus.

Upea kuva-albumi on katsottavana täällä.

Teemalauantai-kuvakeräys oli myös lähes spontaanisti syntynyt kissakatsomoiden kokoelma. Kun Teemalauantai esitti Ceyda Torunin hurmaavan dokumentin Istanbulin kissat, Teemalauantai saavutti aivan uuden fanien kohderyhmän.

Kissa katsoo dokumenttia Istanbulin kissat.
Kissa katsoo dokumenttia Istanbulin kissat. Kuva: Lotta Kedi
Onni-kissa katsoo Istanbulin kissoja.
Onni-kissa katsoo Istanbulin kissoja. Kuva: Heidi Meriläinen kissat,Kedi,istanbulin kissat

31.3.2018: Henkien kätkemä

"Elokuvailta on pilalla. Voi itku."

Japanilaisen animaatioelokuvan ja varsinkin Hayao Miyazakin fanit ovat olleet Teemalauantain erityisessä suojeluksessa. Miyazakin animaatioita on esitetty useana vuonna, monesti pääsiäisenä, johon ne sopivat koko perheen elokuviksi.

Aivan Murphyn lain mukaisesti Miyazakin elokuvasta Henkien kätkemä sekosivat suomenkieliset tekstit, kun se esitettiin Teemalauantaissa pääsiäisenä.

Kati Sinisalo oli pyhästi päättänyt viettää lauantaina vapaailtaa ja vain katsoa elokuvaa. Kun tekstitys katosi, hän päätyi samanaikaisesti yhdellä kädellä selvittämään harvinaisen kryptistä teknistä ongelmaa yhdessä Ylen lähetystoiminnan kanssa ja toisella vastailemaan hämmentyneiden ja närkästyneiden katsojien kyselyihin Facebookissa ja Twitterissä.

Sitten kaikki kääntyi rakkaudeksi.

Retwiitattu Twitter-viesti Yle Teeman tililtä, lähetyksen tekstitys on mennyt täysin pieleen, nyt jo runoillaan
Retwiitattu Twitter-viesti Yle Teeman tililtä, lähetyksen tekstitys on mennyt täysin pieleen, nyt jo runoillaan Twitter,Someilmiö,asiakaspalvelu,Teemalauantai,Henkien kätkemä
Suvi Auvisen retwiittaama ja kehuma Twitter-viesti Yle Teeman tilillä, viestissä kerrotaan, että lähetyksen tekstitys on mennyt täysin pieleen, ja pahoitellaan.
Suvi Auvisen retwiittaama ja kehuma Twitter-viesti Yle Teeman tilillä, viestissä kerrotaan, että lähetyksen tekstitys on mennyt täysin pieleen, ja pahoitellaan. Twitter,sosiaalinen media,somevaikuttajat,Someilmiö,Teemalauantai,Henkien kätkemä,asiakaspalvelu,Suvi Auvinen

5.4.2014 Vivian Maierin salaisuus

Ensimmäisenä Suomessa ja vieläpä koko maailmassa: Teemalauantai oli mitä ilmeisimmin valokuvaaja Vivian Maierin elämästä ja työstä kertovan dokumentin maailman tv-ensi-ilta, sillä dokumentti Vivian Maierin salaisuus nähtiin vain noin viikko sen jälkeen, kun se oli saanut ensiesityksensä elokuvateattereissa USA:ssa.

Valokuvia dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus.
Valokuvia dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus. Kuva: ©Vivian Maier_Maloof Collection vivian maierin salaisuus,Teemalauantai

Tuntemattomana kuolleen Vivian Maierin huikea valokuvajäämistö on ollut kansainvälinen sensaatio, jonka Teemalauantai toi Suomeen. Ja Vivian Maierin salaisuus on juuri sellainen "kulttuuriin päin kallellaan" oleva korkean profiilin dokumenttielokuva, jollaisia Teemalauantain tuottaja jatkuvasti kärkkyy:

Exit Through the Gift Shop, Bobby Fischer vastaan maailma, Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto, Amy, Amazing Grace, The Biggest Little Farm, Salainen agentti vanhainkodissa, Spaceship Earth, Yann Arthus-Bertrandin yli kolmetuntinen Human...

Kuvakaappaus Human-elokuvan ja sen sisältävän Teemalauantain trailerista.
Human näytettiin Teemalauantaissa koko kestossaan joulukuussa 2016. Kuvakaappaus Human-elokuvan ja sen sisältävän Teemalauantain trailerista. Teemalauantai,Human (dokumenttielokuva)

11.1.2014: Murha sen olla pitää

"Ylellä oli ne aarteet, mutta niitä ei ollut koskaan pantu peräkkäin ruutuun, mikä tuntuu nyt maailman ilmeisimmältä jutulta. Se oli myös Teemalauantai."

Joskus ei vaadita muuta kuin se, että tehdään jotain, mikä odottaa tekemistään. Matti Kassilan 90-vuotispäivän kunniaksi esitettiin kaikki "oikeat" eli mustavalkoiset komisario Palmu -elokuvat, joita oli kyllä ennenkin nähty televisiossa mutta silloin tällöin, TV1:n kotimaisten filmien paikalla.

Hovimestari "Butler" Veijonen (Leevi Kuuranne), Kokki (Leo Jokela), Toivo (Matti Ranin) ja komisario Palmu (Joel Rinne) katsastavat rikospaikkaa elokuvassa Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys. Hovimestari "Butler" Veijonen (Leevi Kuuranne), Kokki (Leo Jokela), Toivo (Matti Ranin) ja komisario Palmu (Joel Rinne) katsastavat rikospaikkaa elokuvassa Komisario Palmun erehdys Komisario Palmun erehdys,teeman lahjapaketit

Ajatus tosin sai kipinän jo vuonna 2011, kun Komisario Palmun erehdys oli yksi Teeman elokuvan juhlaviikon elokuvista.

"Siinä hoksasi heti, että tällä on mieletön fanipohja."

Palmu-paketti on sen jälkeen ollut Teemalla suoranainen perinne joulunpyhien aikaan, ja kerran toisensa jälkeen Palmut vetävät katsojia.

Elokuvan juhlaviikosta muuten kehittyi Teeman elokuvafestivaali, joka palaa ruutuun taas ensi syksynä kymmenvuotisjuhlansa merkeissä; siitä lisää myöhemmin.

18.7.2009: Kuustudio (ja muut älyttömät uusinnat)

Vuonna 2009 tuli kuluneeksi 40 vuotta Apollo 11:n historiallisesta lennosta ja ensimmäisestä kuukävelystä. Kati Sinisalo halusi tuolloin koostaa Ylen vuoden 1969 suoran Kuustudion arkistonauhoista lähetyskelpoisen ohjelman, joka esitettäisiin Teemalauantaissa ikään kuin reaaliajassa, pikkutunneilla Suomen aikaa toisin sanoen.

Kuustudio-nauhoihin Kati Sinisalo tutustui heti ensimmäisen työtehtävänsä parissa Ylessä. "Tulin Yleen tekemään Muistikuvaputki-sarjaa (2007), ja silloin aloitin tämän hehkutuksen. Sain päähäni, että pitää näyttää tämä koko hemmetin Kuustudio joskus. En tiennyt yhtään, mitä kautta, mutta olin aivan hurmioissani siitä."

Ylen lavastajien rakentaman studion sankka ja ihanan 60-lukuinen tunnelma varastaa melkein shown astronauteilta. Kaikessa hohtaa "mieletön tulevaisuususko, jota nyt katsomme retrosilmälasien läpi."

Ylen Kuustudio, jossa seurattiin Apollo 11 -lentoa heinäkuussa 1969.
Kuustudio nähtiin 21.7.1969 ja 21.7.2009. Ylen Kuustudio, jossa seurattiin Apollo 11 -lentoa heinäkuussa 1969. Kuva: Markku Vuorela Kuustudio

Aamuyöstä Neil Armstrongin laskeutuessa tikkaita studio on jo tupakansavun himmentämä, kun toimittaja Pasi Rutanen puhuu muina miehinä astronautin tähtihetken päälle: "Neil Armstrong ei sanonut mitään historiallisia sanoja."

Kuustudio ei ole ainoa kerta, kun Teemalauantai on esittänyt älyttömänä tai mahdottomana pidetyn kokonaisuusinnan. Keväällä 2010 muisteltiin Suomen (vielä silloin) ainoaa jääkiekon maailmanmestaruutta. Teemalauantain ohjelmassa oli Santtu Luodon ohjaama dokumentti Ihanaa Leijonat ihanaa! – sekä kokonaan vuoden 1995 mm-finaali, jossa Ruotsi kaatui ikimuistoisesti 4–1 kotiyleisönsä edessä Globenissa.

"Silloin se tuntui absurdilta. Sille naurettiin, että Teema esittää koko matsin – kaikkihan tiesivät, miten se päättyi. Ja Teema on vielä kulttuurikanava."

Viimeksi naurettiin Teeman käytävällä, sillä uusittu ottelu veti valtavan yleisön.

Vuonna 2011 Teemalauantaissa muisteltiin toista kansallisen täyttymyksen hetkeä lähettämällä vuoden 2006 euroviisufinaali.

"Sellaista muistelua pidettiin silloin hulluna. Nyt se on ihan valtavirtaa!"

23.1.2016: David Bowie

"Se tehtiin todella nopeasti."

Kun David Bowie kuoli 10. tammikuuta 2016, yleisö odotti, että Yle Teema reagoi.

Alle kaksi viikkoa myöhemmin, 23. tammikuuta, Teemalauantai oli omistettu Bowien muistolle.

"Oli sellainen olo, että todella kuunnellaan katsojien fiiliksiä."

Bowie-ohjelmien ja musiikkivideoiden oikeuksia hankittiin kiireessä, ja niistä koottiin lähes nelituntinen ilta. Iltaa odotellessa kerättiin myös joukkoistettu Bowie-soittolista Spotifyhin.

Kuva David Bowien videosta Ashes to Ashes
David Bowie: Ashes to Ashes. Kuva David Bowien videosta Ashes to Ashes video killed the radio star

"Lauantaina olin ehdottomasti vapaalla, ystävieni kirjallisuuspiirissä enkä voinut osallistua Bowie-iltaan. Sitten tämä porukka oli, että 'eiks me voitais kuitenkin katsoa telkkaria...' Kaikki olivat Bowie-faneja."

"Ei minun ollut tietenkään tarkoitus olla somessa. No, aloitin kello 21 ja sometin täysillä Twitterissä ja Facebookissa aamuyhteen asti ystävien juhliessa ympärillä."

David Bowien muistoilta on epäilemättä koko Teemalauantain katsojilta eniten rakkautta osakseen saanut teko.

Siitä poiki Bowie-iltojen traditio, joka päättyi vasta tänä vuonna. BBC teki hienot dokumentit Bowien uran alkuvuosista ja viimeisistä vaiheista, ja ne on nähty nimenomaan Teemalauantaissa.

David Bowien muistoillan mainos, ruutukaappaus Teemalauantain trailerista.
David Bowien muistoillan mainos, ruutukaappaus Teemalauantain trailerista. Teemalauantai,David Bowie

Bowie-illan lisäksi Teemalauantai on muistanut myös mm. Lou Reediä ja Peter von Baghia.

25.4.2015: Keskitysleirien muisto

"Jos minun mielestäni jotain pitäisi olla Ylessä, eikä kukaan muu tee sitä, niin Teemalauantai on ollut sellainen paikka, jossa voi venyttää rajoja."

Kati Sinisalo oli lukenut André Singerin ohjaamasta dokumenttielokuvasta Night Will Fall, jonka aiheena oli elokuva, jota ei koskaan esitetty. Vuonna 1945 länsiliittoutuneet edetessään vapauttivat keskitysleirejä, joiden todellisuus kuvattiin filmille. Näistä filmeistä koottu elokuva jäi esittämättä, kun sodanjälkeisen maailmanpolitiikan suhdanteet heilahtivat.

Singerin dokumentti hankittiin Teemalauantaihin, joka esitti sen ensimmäisenä Suomessa.

"Se oli tärkeä ilta, ja oli sellainen olo, että lauantai-illan mahdollisuuksien ikkuna on myös tätä."

Toisin sanoen Teemalauantai voi esittää myös raskaita, jopa musertavia elokuvia.

Holokausti-aiheisen Teemalauantain traileri. Kuvakaappaus.
Holokausti-aiheisen Teemalauantain traileri. Kuvakaappaus. Teemalauantai

Singerin elokuva on nähty Teemalauantaissa uudestaankin: tammikuussa 2017 vietettiin vainojen uhrien muistopäivää ja samalla esitettiin Alain Resnais'n Yö ja usva, josta on sanottu, että kaikkien pitää nähdä se, sekä dokumentti Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet.

Claude Lanzmannin lähes kymmentuntista elokuvaa Shoah kokonaisuudessaan ei tosin ole nähty Ylen kanavilla vuoden 1994 jälkeen. Sen aika ehkä tulee vielä.

21.11.2020: John Cassavetes

Kati Sinisalo hämmästelee vieläkin, että John Cassavetesin klassikko sai tv-ensi-iltansa Teemalauantaissa syksyllä 2020. "Minusta oli käsittämätöntä, että Naisen parhaita vuosia ei ollut koskaan näytetty televisiossa. Se oli kulttuuriteko."

Mabel (Gena Rowlands) istuu jalat pöydällä ja tupakoi elokuvassa Naisen parhaat vuodet
Naisen parhaat vuodet: Gena Rowlands. Mabel (Gena Rowlands) istuu jalat pöydällä ja tupakoi elokuvassa Naisen parhaat vuodet Teemalauantai,Gena Rowlands,Naisen parhaat vuodet,John Cassavetes,teeman elokuvat

Yksi Teemalauantain tehtävistä on ollut esittää laiminlyötyjä moderneja elokuvaklassikoita, joita joko ei ole ennen tarjottu tv-katsojille – tai joista on saatu uusia, restauroituja versioita, jotka saattavat vanhat tuhnuiset analogiajan tv-kopiot häpeään: Mad Max, Pitsinnyplääjä, It Couldn't Happen Here...

Sanaa "klassikko" ei tässä käytetä ulossulkevassa merkityksessä. Esimerkiksi Mad Maxin esitys Teemalauantaissa vuonna 2015 oli uraauurtavan kulttielokuvan Suomen tv-ensi-ilta 35 vuotta teoksen valmistumisen jälkeen ja "havainnollistava muistutus siitä, kuinka pieni osa popkulttuurista jää näkyviin", kuten Kalle Kinnunen tuolloin kirjoitti. "Suuri osa suosituistakin elokuvista painuu vuosien varrella marginaaliin."

Marginaaliin, joka myös on Teeman ja Teemalauantain sarkaa.

Viimeisimpänä tällaisena elokuvatapauksena on keväällä 2021 kokonaisen lauantai-illan täyttänyt lähes viisituntinen Wim Wendersin scifi-eepos ja "jäähyväiset 1900-luvulle", Maailman ääriin (tämän jutun julkaisun aikaan vielä hetken ajan Areenassa!). Kuinka monella suomalaiskatsojalla on ylipäänsä ollut tilaisuutta nähdä sitä muualla?

1.5.2021: Pet Shop Boys

"Kun kauheasti fanittaa, niin se pitää palkita."

Se on yksi Teemalauantain periaatteista. Viime vapunpäivän Teemalauantai oli jälleen suuri yhteisöllisen fanituksen ilta.

Neil Tennant kiittää katsojia. Ruutukaappaus Inner Sanctum -konserttitaltiosta.
Neil Tennant kiittää katsojia. Neil Tennant kiittää katsojia. Ruutukaappaus Inner Sanctum -konserttitaltiosta. Pet Shop Boys,Neil Tennant,Teemalauantai

Tv-katselu on muuttunut paljon ja nopeasti vuodesta 2009. Yle Areena oli 12 vuotta sitten palvelu, jota käytettiin tietokoneen nettiselaimella ja josta käytiin katsomassa tv-ohjelmia, jos ne oli unohtunut tallentaa omalle boksille (tai videonauhalle, sillä sitäkin joku saattoi vielä käyttää), ja elokuvista vain ani harva oli katsottavana Areenassa.

Nyt Areena on Ylen lippulaiva ja monen "tv-ohjelman" ensimmäinen julkaisupaikka. Teemalauantainkin dokumentit ovat viime aikoina olleet järjestään katsottavissa Areenassa jo saman viikon maanantaina.

Silti lauantai-illan esitys on erityinen.

"Mikä on syy olla katsomassa jotain silloin, kun joku muu päättää? Se, että katsotaan yhdessä."

Fani-iltojen syntyyn faneilla itsellään on ollut iso vaikutus. Kati Sinisalo on kuunnellut erityisesti somen kautta katsojien toiveita.

Ruutukaappaus Depeche Mode -teemalauantain trailerista.
Depeche Modea juhlittiin syyskuussa 2020. Ruutukaappaus Depeche Mode -teemalauantain trailerista. Depeche Mode,Teemalauantai

"Jos esimerkiksi Depeche Mode -fanit vuodesta toiseen toivovat, että olisipa kiva..."

Queen, Aretha Franklin, Elvis, Johnny Cash, Jimi Hendrix, Nick Cave, Lemmy, Black Sabbath, Iggy Pop, Amy Winehouse, Sting, Abba, Beatles, Rolling Stones, ukulelensoittajat... fanit ovat saaneet palkintonsa.

Ja musiikilliset teemaillat lauantaisin jatkuvat tulevaisuudessakin. Se on lupaus.

29.5.2021: Tuo käymättömistä korpimaista viho viimeinen

"Toki olisi voinut kyynelehtiä menneiden saavutusten parissa, mutta mieluummin mennään täysillä loppuun asti ja katsotaan tosi kauas eteenpäin."

Viimeinen jokaviikkoinen Teemalauantai 29.5.2021 kurkottaa tulevaisuuteen ja kosmokseen.

"Se on klassista Teemalauantaita parhaimmillaan. Dokumentti ja elokuva ovat kumpikin esittämisen arvoisia, ja lisäksi ne kommunikoivat keskenään."

Se on koko illan ja kolmen ohjelman kokonaisuus, jossa näkyvät Teemalauantain kaikki tärkeimmät puolet.

Biosfääri 2 -kokeen kahdeksan osallistujaa poseeraavat. Kuva dokumenttielokuvasta.
Spaceship Earth. Biosfääri 2 -kokeen kahdeksan osallistujaa poseeraavat. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: Nonstop Entertainment Teemalauantai,Spaceship Earth,Biosfääri 2

Illan aloittaa pitkä, "enemmän tai vähemmän kulttuuriin kallellaan" oleva dokumenttielokuva. Matt Wolfin ohjaama Spaceship Earth kertoo Biosfääri 2:n tarinan. Keskelle kuivaa erämaata pystytetty, ulkomaailmasta umpioitu kasvihuonekompleksi oli tarkoitettu simuloimaan avaruuteen rakennettavaa itseriittoista ekologista kokonaisuutta. Eikä se toiminut. Mutta ehkä joskus tulee Biosfääri 3?

Elokuvana nähdään harvoin esitetty moderni klassikko uutena, entistä kirkkaampana ja terävämpänä kopiona. Stanley Kubrickin avaruusseikkailun mullistavien erikoisefektien luojana tunnettu Douglas Trumbull ohjasi vuonna 1972 varhaisen ekologisen scifielokuvan Hiljainen pako, jonka ainoassa ihmisroolissa Bruce Dern hoivaa turvaan avaruuteen lähetettyjä maapallon vihreän luonnon viimeisiä rippeitä. Elokuva on toiminut innoittajana todellisten biosfäärien rakentajille.

Illan päättää kulttibändi Laika and the Cosmonautsin jäähyväiskiertuetta Amerikassa vuonna 2008 seuraava dokumentti Last Day in the Office, jonka nimi on osuvan vertauskuvallinen.

"Ne ovat kauniit jäähyväiset. Ja siihenkin dokumenttiin saatiin Areena-oikeudet vihdoinkin."

Tarkkaan ottaen kevätkauden päättää viimeinen säännöllinen Teemalauantai. Erityisesti musiikilliset teemaillat jatkuvat myös tulevaisuudessa ainakin muutaman kerran kaudessa. Yle Areenan kulttuurinäkymää kuratoiva Kati Sinisalo jatkaa Teeman musiikkidokumenttien parissa yhdessä pitkäaikaisen työtoverinsa, ohjelmahankkija Jyrki Nokkosen kanssa. Musiikkidokumentteja nähdään myös koko kesän 2021 ajan osana Musta kesä -kokonaisuutta.

Ja parasta aikaa Sinisalo valmistelee myös Teeman elokuvafestivaalin kymmenvuotisjuhlaa syksyksi 2021. Festivaalilla tullaan näkemään hänen mukaansa sekä uusia elokuvia että pyöreitä vuosia täyttäviä klassikoita, teoksia mm. Meksikosta ja Koreasta, sekä musiikkia kuten aina.

Teemalauantain ja Teeman elokuvafestivaalin henki on yhteinen: "Fanituksen äärellä suuret tähdet ja asiantuntijat ja tavalliset katsojat ovat samalla viivalla."

Teemalauantai: Kohti uusia seikkailuja! Teemalla la 29.5.2021 klo 20 alkaen

Yle Teeman Uuden aallon kevät -juliste lepää seinää vasten.
”Yle Teema, koko kansan elokuvakerho”: uuden aallon keväästä se alkoi maaliskuussa 2009. Yle Teeman Uuden aallon kevät -juliste lepää seinää vasten. Kuva: Yle/Kati Sinisalo Yle Teema,ranskalaisen elokuvan uusi aalto,Teemalauantai,julisteet
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa