Hyppää pääsisältöön

13 Kultaista Venlaa Ylen sisällöille: YleX Naurumaraton paras ohjelma, Aki Huhtanen paras esiintyjä

YleX Aamun Viki ja Köpi Kultaisen Venlan kanssa.
YleX Naurumaraton voitti parhaan ohjelman Kultaisen Venlan myös viime vuonna. YleX Aamun Viki ja Köpi Kultaisen Venlan kanssa. Kuva: Miska Lehto / Yle YleX Aamu,YleX,Viki,Köpi,naurumaraton

Kultaiset Venlat jaettiin vuoden 2020 parhaille ohjelmille ja esiintyjille.

Parhaana ohjelmana palkittiin viime vuonnakin saman pystin napannut YleX Naurumaraton (Yle Areena, YleX, Yle Urheilu ja tapahtumat). 42 tunnin monimediaisessa maratonlähetyksessä kerättiin yli 314 200 euroa hyväntekeväisyyteen osana Nenäpäivää. Paras ohjelma valittiin yleisöäänestyksessä.

Parhaan ohjelman palkinnosta kisasivat myös kestosuosikki Eränkävijät (Yle Areena / Yle TV1, NTRNZ Media) ja Yle Areenassa huimia katsojalukuja kerännyt Justimus esittää: Duo (Yle Areena, Solar Republic Oy).

Yleisön äänestämän parhaan esiintyjän palkinnon vastaanotti tänä vuonna Eränkävijöiden Aki Huhtanen. Huhtanen on voittanut parhaan esiintyjän palkinnon kerran aiemmin Äijä-koiransa kanssa.

Parhaaksi esiintyjäksi olivat ehdolla myös YleX Aamun juontaja Juuso “Köpi” Kallio ja Ylen meteorologi Anniina Valtonen.

Uudenlainen Linnan juhlat, kovien katsojalukujen Logged In ja vaateteollisuutta käsittelevä Verta, hikeä ja t-paitoja keräsivät palkintoja

Miljoonayleisön kerännyt uudenlainen Linnan juhlat 2020 (Yle Areena / Yle TV1, Yle Urheilu ja tapahtumat) voitti Urheilu ja events -kategorian.

"Toteutimme Linnan juhlien mediasisällöt koronavuonna täysin uudella tavalla, ja veimme itsenäisyyden juhlinnan suomalaisten kotisohville kaksikielisesti ja aidosti vuorovaikutuksellisesti. Saimme yleisöltä runsaasti kiitosta, ja on huikeaa saada myös tällainen tunnustus ohjelmalle, joka synnytettiin laajalla yhteistyöllä ja nopealla aikataululla hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa", iloitsee Ylen tapahtumapäällikkö Asta Kujala.

Parhaana draamasarjana palkittiin White Wall (Yle Areena / Yle TV1, Fire Monkey). Ohjaaja Aleksi Salmenperä pokkasi sarjasta myös parhaan fiktiosarjan ohjaajan palkinnon. Jännitystä ja scifiä yhdistelevä draamasarja on Ylen ja SVT:n ensimmäinen suuri yhteistuotanto.

Parhaan lasten- ja nuortenohjelman palkinnon sai Muumilaakso (Yle Areena / Yle TV2, Gutsy Animations). Toisen kautensa saanut animaatio julkaistiin hiljattain myös kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä.

Suureen suosioon noussut Elämäni Biisi (Yle Areena / Yle TV1, Yellow Film & TV) voitti parhaan musiikkiviihdeohjelman kategorian. Sarjasta nähtiin syksyllä 2020 myös sanoittajalegenda Vexi Salmen elämäntyötä kunnioittanut erikoisjakso.

Ylistetyn roolin oululaisena rikosetsivä Hilkka Mäntymäkenä tehnyt Riitta Havukainen voitti parhaan naisnäyttelijän Kultaisen Venlan roolistaan sarjassa Paratiisi (Yle Areena / Yle TV1, MRP Matila Röhr Productions). Sarja nousi nopeasti suomalaisten suosikiksi ja keräsi ensimmäisellä viikollaan lähes kaksi miljoonaa käynnistystä Yle Areenassa.

Parhaana uutena ohjelmana palkittiin kovia katsojalukuja kerännyt dokumenttisarja Logged in (Yle Areena, Revul Media Group). Se sai myös parhaan uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelman Kultaisen Venlan. Sami Kieksin ohjaamassa sarjassa seurataan viiden nuoren miehen elämää ilman töitä tai opiskelupaikkaa. Sarja herätti ilmestyessään laajaa julkista keskustelua.

Sohvaperunat (Yle Areena / Yle TV2, Endemol Shine Finland) palkittiin vuoden viihdeohjelmana viidennen kerran. Syksyllä 2021 rakastetusta suosikista on luvassa Ylen kanavilla jo 12. tuotantokausi.

Vuoden parhaana seurantarealityna palkittiin Verta, hikeä ja t-paitoja (Yle Areena / Yle TV2, Warner Bros. International Television Production Finland). Sirpa Leskelä palkittiin sarjasta parhaana viihde ja events -käsikirjoittajana. Sarjassa somevaikuttajat selvittävät, mitä paljastuu halvan vaatteen nurjalta puolelta.

Kaikki Ylen Kultainen Venla -voittajat ovat katsottavissa Yle Areenassa. Finalistien joukossa oli ehdokkaita yhteensä 38 Ylen ohjelmista 19 eri kategoriassa.

Televisioakatemia ry:n järjestämässä Kultainen Venla -kilpailussa alan ammattilaiset ja televisiokatsojat valitsevat menneen vuoden menestyneimmät kotimaiset ohjelmat ja esiintyjät. Voittajat palkittiin 28.5.2021 poikkeusjärjestelyin toteutetussa gaalassa.