Hyppää pääsisältöön

Lapsena elokuvantekijä Jan Ijäs leikki supersankaria Nigeriassa – keittiössä kokki hakkasi kuivattua kalaa pöydänkulmaan

Jan Ijäs pikkupoikana lagoslaisen ystävänsä kanssa leikkimässä supersankaria.
4-vuotias Jan Ijäs (oikealla) ja naapurin lapsi leikkivät pihalla Lagosissa vuonna 1979. Jan Ijäs pikkupoikana lagoslaisen ystävänsä kanssa leikkimässä supersankaria. Kuva: Jan Ijäksen kotialbumi Kuusi kuvaa,Jan Ijäs

Kokeellisia dokumentaarisia elokuvia ohjaava Jan Ijäs katseli lapsena Lagosissa videokaseteilta Charles Chaplinin elokuvia. Taiteen tekemisen Ijäs löysi teininä, kun hänen päälleen kaadettiin kylmää vettä ja raakoja silakoita.

Näin hän sen muistaa: Piha oli aidattu korkealla betonimuurilla, ja siellä kierteli aseistettu vartija. Sääntönä oli, että ulkona oli käytettävä saappaita. Nurmikon seassa mateli kobrakäärmeitä.

Tällä Lagosin pihalla 4-vuotias Jan Ijäs leikki supersankaria punaisessa viitassaan. Maahockey-maila toimi supersankarin aseena, ja punainen naamio peitti silmät. Oli vuosi 1979.

Samalla pihalla hänen pikkuveljensä opetteli kävelemään.

Ijäksen perhe oli muuttanut isän työn takia Jyväskylästä Lagosiin, Nigerian suurimpaan kaupunkiin. Ijäksen isä työskenteli lentokapteenina hollantilaisen KLM:n tytäryhtiössä ja lensi yksityislentoja eri puolille Afrikkaa. Parhaimpana päivänä hän saattoi lentää viittä eri konetyyppiä: Super King Airia, Twin Otteria, Falconia...

Elämä Nigeriassa oli eristettyä. Autonkuljettaja haki Jan Ijäksen leikkikouluun, mutta muuten pihapiiristä ei juuri poistuttu. Nigeria oli itsenäistynyt vasta pari vuosikymmentä aikaisemmin, ja nuori valtio oli sekaisin. Maassa oli ollut sisällissota ja sen jälkeen vallankaappauksia.

Isoäidille soitettiin lentokoneen ohjaamon radiosta. Ennen muuta Suomeen pidettiin yhteyttä postitse.

Postipaketit olivat odotettuja. Tuttavaperhe Jyväskylästä oli nauhoittanut elokuvia ja suomalaisia lastenohjelmia Betamax-videonauhoille. Niistä Ijäs näki Charles Chaplinin Kultakuumeen ja Chaplinin pojan.

Joskus paketeissa oli mukana myös suomalaisia ruokia, joita nirso poika rakasti. Tölkillinen hernekeittoa oli hänestä huumaavan hyvää.

Keittiössä kokki hakkasi kuivattua kalaa pöydänkulmaan, jotta sai irrotettua valkoiset madot irti kaloista.

Neljä alastonta poikaa istuu vierekkäin tiiviissä kasassa ja pitelee toisistaan kiinni.
Yövieraat-teatterin näytös vuonna 1993. Neljä alastonta poikaa istuu vierekkäin tiiviissä kasassa ja pitelee toisistaan kiinni. Kuva: Jan Ijäksen kotialbumi Kuusi kuvaa,Jan Ijäs

Hakekaa toisistanne lämpöä

Pojat istuivat alastomina tiiviissä kasassa. Oli jalkoja, käsiä ja pitkiä hiuksia. Kasassa oli myös teini-ikäinen Jan Ijäs.

Humalainen merikapteeni opetti alastomille pojille aritmetiikkaa ja huusi. Välillä hän kaatoi poikien päälle saavista jääkylmää vettä. Sen joukossa oli raakoja silakoita.

Jossakin räpsyi salamavalo. Ijäs ei kiinnittänyt siihen huomiota.

Kauhistutti.

Katsomossa isoäiti valokuvasi esitystä.

Ijäs ei häntä huomannut. Vasta myöhemmin hävetti.

Käynnissä oli Jyväskylän Yövieraat-nuorisoteatterin sovitus Volter Kilven näytelmästä Kaaskerin Lundström. Sen ohjasi Juha Hurme.

Ennen esitystä Hurme oli ohjeistanut poikia: Hakekaa toisistanne lämpöä. Ja syökää silakoita aina, kun sattuu käteen.

Esitys toistettiin yhden viikonlopun aikana yli kymmenen kertaa.

Kokemus oli mullistava. Aikaisemmin Jan Ijäs oli soittanut punkbändissä. Keikoilla kävi kavereita, mutta teatterin katsomossa saattoi istua jopa kaupunginjohtaja.

Teatterin siivittämänä Ijäs alkoi tehdä elokuvia pikkuveljensä kanssa. Vauhti oli valtava, ja yhden kesän aikana niitä syntyi kuusi. Yksi niistä kesti neljä tuntia. Toinen elokuva kertoi jyväskyläläisestä arkkitehdista Alvar Aallosta. Elokuvassa näytettiin kyllä paljon taloja, jopa McDonald'sin kattorakenteita, mutta ei yhtäkään Aallon suunnittelemaa rakennusta.

Teini-ikäinen poika istuu purjelentokoneen ohjaamossa.
16-vuotias Jan Ijäs vietti yhden kesän Naarajärven lentokentällä. Hän oli päättänyt suorittaa lentolupakirjan isänsä jalanjäljissä, vaikka taide kiinnosti enemmän. Yöt hän nukkui kentän parakkirakennuksessa ja iltaisin hän paistoi aikuisten lentäjien kanssa makkaraa. Teini-ikäinen poika istuu purjelentokoneen ohjaamossa. Kuva: Jan Ijäksen kotialbumi Jan Ijäs,Kuusi kuvaa

Elviksen entinen yksityislentäjä vinkkasi elokuvakoulusta

Isä soitti pojalleen Berliinistä.

Ollaanko me koskaan vietetty sinun syntymäpäiviäsi yhdessä, hän kysyi.

Kerran ainakin, Jan Ijäs muisteli. 22 vuotta sitten. Silloin 1-vuotias Ijäs oli nostettu aamuyöllä syöttötuoliin puhaltamaan kermakakun päällä oleva kynttilä sammuksiin. Siitä oli otettu kuvakin, ja sitten isä oli lähtenyt lentämään.

Isä sanoi, että lentää seuraavana päivänä Berliinistä Orlandoon. Silloin Ijäs täyttäisi 23 vuotta.

Ijäs oli päässyt opiskelemaan Orlandoon elokuvakouluun kuvaamista vuonna 1996. Full Sail University oli löytynyt isän avulla. Lou Legged, Elviksen entinen yksityislentäjä, oli vinkannut siitä Ijäksen lentäjäisälle. Elokuvakoulussa opiskeltiin liikkuvaa kuvaa pikavauhdilla aamusta iltaan. Vapaa-ajalla Ijäs poltti kämppäkaverinsa ja parhaan ystävänsä Cristianin kanssa keittiössä tupakkaa ja haaveili suureellisista elokuvatuotannoista.

Seuraavana päivänä isä saapui. He kävivät yhdessä syömässä, ja sitten isä lensi takaisin Berliiniin.

Se ei tuntunut ihmeelliseltä. Kun muu perhe oli palannut toiselta Nigerian-matkaltaan Jyväskylään 1980-luvun alkupuolella, isä oli jäänyt Nigeriaan. Maailmanmatkaaja-isä oli asunut eri maissa koko Ijäksen elämän. Vaikka isä asui kaukana, hän tuntui Ijäksestä läheiseltä.

Kolme nuorta miestä istuu vierekkäin muuttoauton etupenkillä. Kuva on otettu etulasin lävitse. Kuljettaja polttaa tupakkaa tummissa aurinkolaseissa. Konepellissä lukee "Budget".
Jan Ijäs (oikealla), kämppäkaveri Cristian (keskellä) ja pikkuveli Mikko muuttoautossa vuonna 1997. Kolme nuorta miestä istuu vierekkäin muuttoauton etupenkillä. Kuva on otettu etulasin lävitse. Kuljettaja polttaa tupakkaa tummissa aurinkolaseissa. Konepellissä lukee "Budget". Kuva: Jan Ijäksen kotialbumi Jan Ijäs,Kuusi kuvaa

Jouluyöksi New Yorkiin

1700 kilometriä, 24 tuntia. Niin pitkä ajomatka on Orlandosta New Yorkiin. Jan Ijäs ajoi koko matkan.

Oli jouluaaton aatto vuonna 1997. Reilun vuoden kestäneiden elokuvaopintojen jälkeen Ijäs oli päättänyt muuttaa Christianin kanssa vielä hetkeksi Orlandosta New Yorkiin. Muuttoapuna oli Ijäksen pikkuveli.

Matkan aikana pysähdyttiin ainoastaan tankkaamaan. Jan Ijäs oli ainoa, jolla oli ajokortti.

Kun Ijäs halusi pysähtyä, hän nosti jalkansa lattialle ratin päältä ja otti kengän pois kaasupolkimen ja konsolin välistä. Tankkaamisen jälkeen hän laittoi kengän takaisin.

Floridassa oli helle, Harlemissa talvi. Kolmikko saapui New Yorkiin t-paidoissa. Kaupunki oli suuri ja jännittävä, eikä kukaan heistä ollut käynyt siellä aikaisemmin.

Veljekset harhailivat kylmissään East Houston Streetillä. Oli jouluyö.

Sitten Jan Ijäs näki jotakin ihmeellistä: Film Forum -elokuvateatterissa näytettiin ranskalaisohjaaja Jean Eustachen uuden aallon draama Äiti ja huora.

Ijäs oli etsinyt elokuvaa kuumeisesti vuosia.

Suomessa Ijäs oli kyllä lukenut paljon elokuvista, joskus jopa niiden käsikirjoituksia. Elokuvia oli kuitenkin ollut vaikeaa saada käsiinsä. Monia elokuvia Ijäs oli vain kuvitellut. Yhdysvalloissa oli toisin: kaikkialla oli videovuokraamoita ja elokuvateattereita.

Veljekset ostivat heti pullon brandya ja menivät sitten lämpimään elokuvasaliin.

Elokuva tuntui joululahjalta.

Kirjoittaessa löytää ihmeellisiä uusia asioita

Nykyään Jan Ijäs viihtyy parhaiten Helsingissä työhuoneellaan. Kameramuseossa, jotkut ystävät naureskelevat.

Hyllyssä on kansioita ja vanhoja filmikameroita, joista jokaisella on oma historiansa. Yksi niistä on jousivetoinen Bolex, joka on kulkenut aikaisemmin elokuvaohjaaja Markku Lehmuskallion mukana Siperiassa. Samanlaista kameraa on käyttänyt myös Andy Warhol. Samalla hyllyllä on myös Ingmar Bergmanin vanha elokuvakamera, jolla on aikanaan kuvattu Fanny ja Alexander -elokuva.

Juuri kameroista Ijäs voisi puhua pitkään, sillä hän kuvaa lähes kaikki elokuvansa filmille. Ijäksen dokumentaarisissa elokuvissa vähäeleinen kertojaääni selostaa tapahtumia. Usein kamera kuvaa erityisesti paikkoja ja esineitä.

Nigeriaan Jan Ijäs ei ole aikuisiällä enää halunnut palata, mutta ulkomailla hän on kuvannut paljon: Zimbabwessa, Ghanassa, Italiassa Lampedusan saarella.

Elokuvat ovat osa Waste-sarjaa, jonka kaikki osat liittyvät tavalla tai toisella jätteeseen. Kaatopaikkaroskaa enemmän Ijästä kiehtoo jätteen merkitys: jäte tarkoittaa jotakin menetettyä tai kadotettua.

Ijäkselle työhuone edustaa pysyvyyttä.

Hän kerää aiheita ja lehtijuttuja arkistokortteihin, joita hän järjestelee ja levittelee työpöydällään. Eniten Ijäs nauttii leikkaamisesta ja kirjoittamisesta. Kirjoittaessa löytää ihmeellisiä uusia asioita, Ijäs sanoo.

– Kun asiat yhdistyvät tarinoiksi, se aiheuttaa suurta ilon ja onnistumisen tunnetta.