Hyppää pääsisältöön

Afroamerikkalainen ja muu musta musiikki kuuluu Radio 1:ssä

Yle Radio 1:n Jazzklubin kuvituskuva, mies soittaa saksofonia klubiravintolassa
Yle Radio 1:n Jazzklubin kuvituskuva, mies soittaa saksofonia klubiravintolassa Jazzklubi,Yle Radio 1

Musta kesä tuo yhteen mustan elämän kokemuksia ja musiikkia Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Siirtolaisuuden vaikutuksia ja seurauksia käsitellään useissa eri ohjelmissa Yle Teemalla ja Yle Radio 1:ssä.

Topias Tiheäsalon toimittama Resonanssi suuntaa korvat afroamerikkalaisen ja muun mustan, kokeellisen musiikin perinteeseen ja nykyhetkeen sunnuntaina 20.6. klo 22.05. Samana iltana hieman aikaisemmin Jazzklubissa kuullaan jamaikalaista jazzia Harri Tuomisen opastuksella.

Lukuja rasismin historiasta -kuva
Lukuja rasismin historiasta -kuva Pekka Vahvanen

Lukuja rasismin historiasta on Pekka Vahvasen toimittama kahdeksanosainen sarja. Siinä tarkastellaan rasismin historian suuria linjoja – pienen ihmisen osaa unohtamatta. Toisenlaisten ihmisten syrjintä on johtanut moneen kuolemaan, nöyryytykseen ja mahdollisuuksien kieltämiseen. Rasismi ei ole vain länsimainen ongelma; muutkaan kulttuuripiirit eivät ole vapaita rodullisesta ja ksenofobisesta ajattelusta. Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 12.10 (16.6. alkaen).
Timantteja ja ruostetta
Timantteja ja ruostetta Kuva: Hans Weckman Yle Radio 1

Timantteja ja ruostetta -musiikkiohjelmassa kuullaan jakso Television kesä on musta tiistaina 15.6. Lähetyksen jälkeen jakso löytyy Yle Areenasta.
Minna Lindgrenin kasvoille on heijastettu nuotteja.
Minna Lindgrenin kasvoille on heijastettu nuotteja. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Voiko ooppera olla musta? kysyy Minna Lindgren ohjelmassaan. Maisteri Lindgrenin musiikkiestielmä Yle Radio 1:ssä perjantaina 2.7. klo 11 ja sunnuntaina 4.7. klo 8.05. Sekä tietysti Yle Areenassa.

Näiden lisäksi Faunin iltapäivässä Musta kesä -teeman musiikkia kuullaan lauantaina 12.6. ja torstaina 17.6. Myös Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä -ohjelma nostaa siirtolaisuuden teemaa esille kesän aikana.

Musiikkitoimittaja Outi Paananen.
Musiikkitoimittaja Outi Paananen. Kuva: Yle toimittajat

Yle Areenasta löytyy mm. Outi Paanasen toimittama Narrin aamulaulun jakso Musta joutsen nousee lavalle. Siinä kerrotaan amerikkalaisesta mustien oopperaseurueesta, joka toimi 1900-luvun puolivälissä ja tunnettiin erinomaisesta musiikillisesta osaamisestaan ja omaperäisyydestään.
Harto Hänninen toimittaa ohjelmaa Iskelmien maantiede (2021).
Harto Hänninen toimittaa ohjelmaa Iskelmien maantiede (2021). Kuva: Yle radio-ohjelmat,iskelmät,Harto Hänninen,Iskelmien maantiede

Iskelmien maantiede -sarja kuuntelee vanhoja iskelmiä. Niiden maailmankuva on usein arveluttava ja ihmisarvoa loukkaava lauluja. Tämän vuoksi ohjelmaa ei suositella kuulijoille, jotka arvelevat järkyttyvänsä laulujen sisällöistä. 12-osainen sarja löytyy Yle Areenasta ja sen on toimittanut Harto Hänninen.

Yle Teeman tarjonnasta saat tietoa täältä: Oscar-voittajan uutuussarja, Samuel L. Jackson ja orjuuden historia – elokuvia, dokumentteja, kulttuuria Teeman Mustassa kesässä