Hyppää pääsisältöön

Areena on kesällä täynnä klassikkodokumentteja! Tutustu neljääntoista merkittävään kotimaiseen elokuvaan

Mies istuu sängyllä ja katsoo telkkaria.
Kansakunnan olohuone on intiimi katsaus suomalaisten olohuoneisiin. Mies istuu sängyllä ja katsoo telkkaria. Docventures,Kansakunnan olohuone

Klassikkodokkarit kerää viime vuosikymmenten tärkeimmät kotimaiset dokumenttielokuvat katsottavaksi Areenaan. Tarjolla on yhteensä 14 elokuvaa ja ne julkaistaan 31. toukokuuta 2021. Klassikkodokkarit saa jatkoa tulevana syksynä Ylen täyttäessä 95 vuotta. Tutustu tästä dokumentteihin ja laita kesän katselulistalle!

Pölynimurikauppiaat

Pöynimurikauppiaat on tragikoominen dokumenttielokuva pölynimureja ovelta ovelle myyvistä ihmisistä lama-ajan Suomessa. Dokumentin päähenkilöinä ovat työtön autonasentaja Kimmo, kunnianhimoinen huippumyyjä Kristiina ja pikkukyliä kiertävä Heimo.

Varsinkin Kimmo saa tuntea alan raadollisuuden. Miten saada aikaiseksi kaupat, kun tulostavoitteet hengittävät niskaan ja laman runtelema kansa ei halua maksaa mistään ylimääräisestä?

Dokumentti ilmestyi vuonna 1993 ja sen on ohjannut John Webster.

Ompelijatar

Ompelijatar pureutuu vuonna 1943 maanpetoksesta kuolemaan tuomitun helsinkiläisen ompelijan, Martta Koskisen elämään. Koskinen välitti viestejä Suomen kommunistiselle puolueelle ja avusti rintamakarkureita.

Dokumentti kertoo, miten köyhä, puolikuuro Koskinen lähestyy vääjäämätöntä kuolemaansa. Elokuva on ihmisoikeustarina, mutta samalla myös ajankuva nuoresta itsenäisestä Suomesta.

Elokuva ilmestyi vuonna 2015 ja sen on ohjannut Ville Suhonen.

Liikkumavara

Liikkumavara-dokumentissa seurataan, kuinka sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsitellään hallituksen lakiesitystä, joka korottaisi terveyskeskus- ja päivähoitomaksuja. Dokumentti oli ensimmäinen laatuaan, jolle annettiin kuvauslupa eduskunnan työtiloihin.

Eduskuntatalon kokoussaleissa ja työtiloissa jälki ei ole aina niin kaunista. Puhetta piisaa, mutta onko se turhaa, jos "isot pojat" ovat jo päättäneet lakiesityksen lopputuleman?

Elokuva ilmestyi vuonna 2009 ja sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Annika Grof.

Autobonus

Mikkoset ovat tehneet konkurssin ja pyrkivät takaisin työelämään verkostomarkkinoinnilla. Vanha yrittäjäpariskunta alkaa kaupitella erilaisia tuotteita. Asiakkaille myydään niin ravintolisiä, soijaruokia, salaattikarkkeja kuin jopa kurkkulääkehammastahnaa.

Kunnianhimoisen pariskunnan ensimmäinen tavoite on selkeä. He haluavat saavuttaa yhtiön lupaaman autobonuksen, eli ilmaisen auton.

Elokuva ilmestyi vuonna 2001 ja sen on ohjannut Mika Ronkainen.

Valkoinen raivo

Valkoinen raivo on kertomus Laurista, joka nuorempana suunnitteli ja valmistautui tekemään massamurhia. Koulukiusatun sisällä kasvoi hiljalleen olotila, jota hän kutsuu myöhemmin valkoiseksi raivoksi.

Lauri haki itselleen apua ennen kuin massamurhafantasiat toteutuivat. Murhaajan sijaan hänestä tuli ihmismielen aggression ja väkivaltaisen käyttäytymisen arvostettu tutkija ja asiantuntija.

Elokuva ilmestyi vuonna 2015 ja sen on ohjannut Arto Halonen.

Orpojen joulu

Orpojen joulu on henkilökohtainen kuvaus teoksen ohjaajan, Anu Kuivalaisen yrityksestä luoda kontakti isäänsä. Kuivalainen matkustaa vieraaseen kaupunkiin etsimään isäänsä, josta on nähnyt ainoastaan valokuvan.

Elokuva käsittelee suuria tunteita: epävarmuutta, odotuksia ja toiveita, pettymyksiä ja sovintoja. Vaikeita asioita pehmittää hersyvä huumori.

Elokuva ilmestyi vuonna 1994 ja sen on ohjannut Anu Kuivalainen.

Takaisin valoon

Suomalainen Marissa Jaakola lähtee 25-vuotiaana työmatkalle Saksaan. Lupaava työ vaihtuu eloonjäämistaisteluksi, kun Jaakolan esimies kaappaa hänet.

Jaakola päätyy Tunisiaan vangiksi kuukausiksi hotellihuoneisiin ja asuntoihin. Dokumentti kertoo ihmismielen täydellisestä nujertumisesta ja siitä, kuinka traumaattisestakin kokemuksesta voi selviytyä.

Dramatisoitu elokuva ilmestyi vuonna 2018 ja sen on ohjannut Arto Halonen. Marissa Jaakola esintyy haastatteluissa omana itsenään. Dramatisoiduissa kohtauksissa Jaakolaa esittää Stella Kylä-Liuhala.

Eedenistä pohjoiseen

Eedenistä pohjoiseen kertoo pariskunnista, joille puutarhanhoito on kaikki kaikessa. Rakas harrastus tarjoaa terapiaa lapsensa menettäneelle ja toiselle vastapainoa työstressille.

Dokumentti on kuvattu siinä esiintyvien pariskuntien puutarhoissa. Teos on ylistyslaulu rakkaudelle, hedelmällisyydelle ja elämälle.

Elokuva ilmestyi vuonna 2014 ja sen on ohjannut Virpi Suutari.

Hobbyhorse Revolution

Hobbyhorse Revolution on kuvaus nuorista keppihevosharrastajista ja heidän yhteisöstään. Päähenkilöinä nähdään kolme nuorta: Aisku, joka tähtää keppihevosten suomenmestaruuskilpailuihin, Alisa, joka kuvaa keppihevosvideoita Youtubeen ja Elsa, jonka keppihevosharrastus inspiroi hänen piirrustusharrastusta.

Keppihevosharrastus on kasvattanut päähenkilöiden luonnetta. He uskaltavat elää omannäköistä elämää, vaikka ympärillä olevat ihmiset eivät sitä ymmärtäisikään.

Elokuva ilmestyi vuonna 2017 ja sen on ohjannut Selma Vilhunen.

Miesten vuoro

Miesten vuoro seuraa saunovia miehiä eri puolilla Suomea. Dokumentti haastaa ajatuksen puhumattomista miehistä, sillä tässä elokuvassa miehet uskoutuvat toisilleen raskaistakin aiheista.

Tunteita herättävät muun muassa isäksi tuleminen, läheisen kuolema tai oma vankilakokemus. Keskustelujen lomassa pidetään vilvoittelutaukoja ja ihastellaan suomalaista luontoa.

Elokuva ilmestyi vuonna 2010 ja sen on ohjannut Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen. Elokuva oli Suomen ehdokas vuoden 2011 Oscar-gaalaan.

Kansakunnan olohuone

Kansakunnan olohuone avaa kaunistelemattoman näkymän kuuteen suomalaiseen olohuoneeseen. Näissä huoneissa itketään, nauretaan, juodaan viinaa ja pohditaan elämää.

Elokuva kuvaa niitä arkisia, intiimejäkin asioita, jotka ovat joka päivä läsnä. Lisäksi teos on kertomus muutoksesta, vastuusta ja väistämättömästä ajankulusta.

Elokuva ilmestyi vuonna 2009 ja sen on ohjannut Jukka Kärkkäinen.

Tavarataivas

Tavarataivas on dokumenttielokuva ihmiskokeesta, jossa 26-vuotias päähenkilö Petri päättää luopua tavarantäyteisestä elämästään. Mitä todella tarvitsemme hyvään elämään?

Kokeen säännöt ovat selkeät: Koe kestää vuoden. Kaikki tavarat menevät ensin varastoon. Enintään yksi tavara päivässä takaisin. Älä osta mitään tavaraa.

Elokuva ilmestyi vuonna 2013 ja sen on ohjannut Petri Luukkainen.

Miinavaara!

Miinavaara! on dokumenttielokuva voimakkaita keskusteluja herättäneestä taiteilijasta Miina Äkkijyrkästä. Dokumentaristi Lasse Naukkarinen kuvasi 1980–1990-luvuilla Äkkijyrkän poikkeuksellista elämää.

Elokuva yhdistää Naukkarisen aiemmin kuvaaman materiaalin Äkkijyrkän elämään Skatan tilalla, Helsingin Vuosaaressa 2000-luvulla. Luvassa on lehmiä, taidetta, suuria tunteita ja kahakoita viranomaisten kanssa.

Elokuva ilmestyi vuonna 2001 ja sen on ohjannut Lasse Naukkarinen.

The Real McCoy

The Real McCoy on omintakeinen, faktaa ja fiktiota yhdistelevä dokumentti Antti Hulkon, eli Andy McCoyn elämästä sellaisena kuin hän sen itse kokee. Samalla ääneen pääsevät myös Andy McCoyn läheiset.

The Real McCoyn piti olla aluksi vain muutaman kuukauden dokumenttiprojekti. Tuotanto venyi lopulta kolmevuotiseksi ja käsikirjoitus muovautui uuteen uskoon, kun McCoy loukkaantui vakavasti pudotessaan parvekkeelta kolmannesta kerroksesta.

Elokuva ilmestyi vuonna 1999 ja se on ohjannut Pekka Lehto. Elokuvan musiikista vastaa pääosin Andy McCoy itse.

Klassikkodokkarit ovat nyt katsottavissa Areenassa toistaiseksi. Lisäksi elokuvia näytetään Yle Teemalla ja Yle TV1:llä.

Artikkelissa aiemmin mainittu Karkotetut-dokumentti on poistettu teknisistä syistä Areenasta, ja palaa todennäköisesti katseluun myöhemmin.

Keskustelu sulkeutuu 30.6.2022.
Keskustele