Hyppää pääsisältöön

Areenasta löytyy nyt 39 tuntia kotimaista dokumenttielokuvaa - Klassikkodokkarit täydentyivät Kaurismäen Vesku-dokkarilla

Dokumenttielokuva kertoo koko kansan rakastamasta näyttelijästä ja laulajasta Vesa-Matti Loirista.
Vesku (2010) täydentää nyt Klassikkodokkari-pakettia. Dokumenttielokuva kertoo koko kansan rakastamasta näyttelijästä ja laulajasta Vesa-Matti Loirista. yle tv1

Klassikkodokkarit-paketti sisältää merkittäviä kotimaisia dokumenttielokuvia viime vuosikymmenten varrelta. Tutustu dokumentteihin ja katso nyt julkaistut merkkiteokset Areenasta.

Vesku

Vesku on dokumenttielokuva koko kansan rakastamasta näyttelijästä ja laulajasta Vesa-Matti Loirista.

Vesa-Matti Loiri on tehnyt elämässään miltei kaiken sen, mitä taiteilija voi. 17-vuotiaana alkanut taiteilijan työ on kuljettanut Veskua elokuvasta teatterilavoille ja sieltä televisioon, Uuno Turhapurosta Eino Leinon suuriin vesiin. Kaikkien tuntema viihdyttäjä on myös yksityishenkilö, johon työnteko ja keikkaelämä ovat jättäneet jälkensä.

Dokumentti ilmestyi vuonna 2010 ja sen on ohjannut Mika Kaurismäki.

Laulu koti-ikävästä

Rokkari Kai Latvalehto pyytää isäänsä Taunoa kuskiksi Oulusta Göteborgiin, missä he asuivat 70-luvulla Kain lapsuudesta murrosikäisyyteen asti. Pitkä Automatka muuttuu pian musiikilliseksi retkeksi yhteiseen tunnemuistiin ja suomalaissiirtolaisuuden historiaan.

Dokumentti on isän ja pojan tarina, mutta samalla se kertoo niiden 600 000 suomalaisen tarinan, jotka muuttivat 1960- ja 70-luvuilla Ruotsiin pakoon Suomen työttömyyttä. Kolmasosa heistä palasi myöhemmin takaisin Suomeen, kuten myös Tauno ja teini-ikäinen Kai.

Dokumentti ilmestyi vuonna 2012 ja sen on ohjannut Mika Ronkainen.

Sodan murtamat

Sodan murtamat puhuu vaietusta kansallisesta traumasta. Jatkosodassa 15 700 miestä joutui psykiatriseen hoitoon. Sodan jälkeen sairaalat suljettiin, ja traumatisoituneet miehet jätettiin yksin ja perheidensä kontolle.

Monet eivät pystyneet palaamaan sodan jälkeiseen todellisuuteen ja luopumaan vihasta. Väkivallan, vaikenemisen, kohtaamattomuuden ja syyllistämisen perinne laskettiin taakaksi seuraavien sukupolvien harteille.

Dokumentti ilmestyi vuonna 2016 ja sen on ohjannut Timo Korhonen.

Kovasikajuttu

Kovasikajuttu on elokuva punk-yhtyeestä Pertti Kurikan Nimipäivistä. Bändin kehitysvammaiset jäsenet Pertti, Kari, Toni ja Sami esiintyvät tinkimättömällä asenteella ja ylpeydellä.

Elokuvassa seurataan näiden ammattimuusikoiden tietä tuntemattomuudesta suuren yleisön suosioon. Matkalle mahtuu riitoja, rakastumisia ja suuria tunteita, sekä pitkiä päiviä äänitysstudiossa ja kiertueilla.

Dokumentti ilmestyi vuonna 2012 ja sen on ohjannut Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi.

Tokasikajuttu

Tokasikajuttu on itsenäinen jatko-osa Kovasikajuttu-dokumenttielokuvalle. Se näyttää Pertti Kurikan Nimipäivät -punkyhtyeen nousu- ja laskukiidot kolmen viimeisen vuoden ajalta.

Yhtyeen laulaja Kari Aalto kipuilee julkisuuden mukana tulleiden houkutusten ja velvollisuuksien kanssa. Basisti Sami Helle laajentaa reviiriään politiikan ja uskonnon parissa. Rumpali Toni Välitalo kohtaa rakkausrintamalla voimakkaita mustasukkaisuuden tunteita.

Lopulta kitaristi Pertti Kurikka saa tarpeekseen ja päättää jäädä eläkkeelle jahka hän täyttää 60 vuotta. Sitä ennen pitäisi voittaa Euroviisut.

Dokumentti ilmestyi vuonna 2018 ja sen on ohjannut Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi.

Sinivalkoinen valhe

Vuoden 2001 Lahden MM-hiihdoista piti tulla jälleen yksi suomalaisen maastohiihdon huippuhetki. Toisin kävi. Dokumenttielokuva Sinivalkoinen valhe kertoo suomalaisen maastohiihdon raadollisen doping-historian ja paljastaa huippu-urheilussa vallitsevan valheiden verkon.

Lahden MM-hiihdoissa tapahtui "katastrofaalimaisen suuri häpeä", kun kuusi suomalaista hiihtäjää jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Oliko kysymys hetken hairahduksesta vai pitkäaikaisesta, määrätietoisesta ja maailmanlaajuisesta huijauksesta?

Dokumentti ilmestyi vuonna 2012 ja sen on ohjannut Arto Halonen.

Naisenkaari

Naisenkaari -dokumenttielokuva sukeltaa naisvartaloon. Se on kuvaus naisen ruumiiseen kasvamisesta ja sopeutumisesta noin 50 naisen kuvauksen voimin.

Palkittu elokuva on omakohtainen essee siitä, millaista on kasvaa, kukoistaa ja vanheta naisen ruumiissa.

Dokumentti ilmestyi vuonna 1997 ja sen on ohjannut Kiti Luostarinen.

Kuun metsän Kaisa

Kuun metsän Kaisa on runollinen tutkielma kolttasaamelaisen legendaarisen sadunkertojan Kaisa Gauriloffin ja sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottetin ystävyydestä.

Ystävyyssuhde lopulta auttaa sodan jälkeen pelastamaan kokonaisen kulttuurin tuholta. Elokuva pohjautuu Crottetin alkuperäisiin teksteihin, kirjeisiin ja teoksiin.

Dokumentti ilmestyi vuonna 2014 ja sen on ohjannut Katja Gauriloff.

Salla - Selling the Silence

Salla – Selling the Silence sijoittuu itäisen Lapin kairoille. Elokuva on kertomus pienen ihmisen ja kunnan selviytymistaistelusta. Millaisilla arvoilla rakennetaan uutta Lappia? Onko vastaus uraanikaivoksen avaamisessa vai matkailun kehittämisessä? Kestääkö Lapin ainutlaatuinen luonto nopeat muutokset?

Dokumentti herättelee katsojaa pohtimaan turismin hyötyjä ja haittoja sekä kassavirtojen suuntaa. Lisäksi se on kuvaus periksiantamattomuudesta, yrittäjyydestä ja kovan onnen suomalaisista.

Dokumentti ilmestyi vuonna 2011 ja sen on ohjannut Markku Tuurna.

Isältä pojalle

Isältä pojalle kertoo omakohtaisen kokemuksen kautta suomalaisten miessukupolvien välisestä kipeästä kuilusta. Ohjaaja Visa Koiso-Kanttila omaksui vanhemmiltaan ehdottomaan auktoriteettiin perustuvan kasvatusmallin ja kokee, että sen vuoksi hänen lapsuuttaan leimasivat pelko, häpeä ja voimaton raivo.

Teoksessa ohjaaja itse pohtii omaa isyyttään sekä suhteitaan isäänsä ja isoisäänsä. Onko olemassa taakkoja, joita isät tiedostamattaan siirtävät omille pojilleen?

Dokumentti ilmestyi vuonna 2004 ja sen on ohjannut Visa Koiso-Kanttila.

Kenen joukoissa seisot

Kenen joukoissa seisot -dokumentti kertoo 1970-luvun laululiikkeestä aikalaisten kokemusten ja arkistokuvien kautta. Yksi liikkeen keulakuvista oli Agit Prop, jonka jäsenet kertovat ajatuksiaan nuoruudesta ja kantaa ottamisen pakosta.

Kenen joukoissa seisot on musiikkielokuva, jossa kuullaan aikakauden rakastetuimpia lauluja. Se näyttää myös mitä entiset laululiikeläiset tekevät nykyään ja asettaa heidät laulamaan nuoruuden laulujaan. Teos sisältää myös autenttista arkistomateriaalia.

Dokumentti ilmestyi vuonna 2006 ja sen on ohjannut Jouko Aaltonen.

Helsinki, ikuisesti

“Todellisin Helsinki on vain valkokankaalla”, kertoo dokumenttielokuva Helsinki, ikuisesti. Se on runollinen kollaasi pääkaupungistamme eri arkistomateriaalin, näytelmä- ja dokumenttielokuvien ja suomalaisen taiteen avulla.

Helsinki, ikuisesti niputtaa vuosikymmenet, ihmiskasvot, paikat,kohtalot, tarina ja tosi kietoutuvat yhteen ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi, joka todistaa yhden seikan todeksi: Kyllä, Helsingillä on sielu.

Dokumentti ilmestyi vuonna 2008 ja sen on ohjannut Peter von Bagh.

No Comments

No Comments -dokumenttielokuva on kuvallinen kollaasi ja hahmotus 1980-luvun nousukauden ja juppien Suomesta. Teoksessa piirtyy kuva kaupallisuutta ja amerikkalaisuutta ihailevasta julkisivusta, mutta kulisseissa esiintyy tavallisten ihmisten syrjäytynyt todellisuus.

Julkaisuaikanaan elokuva oli mullistava teos, jossa kuva puhuu puolestaan – kommentaaria ei tarvita. Jo nimensä perusteella No Comments ei sisällä selostustekstiä, vaan asiat kerrotaan visuaalisesti ilmentäen.

Dokumentti ilmestyi vuonna 1984 ja sen on ohjannut Lasse Naukkarinen.

Katastrofin aineksia

Katastrofin aineksia on rehellinen kuvaus dokumentin ohjaajan, John Websterin perheen uudesta ympäristöideologiasta. Ideologia on simppeli. Tarkoituksena on elää vuosi mahdollisimman vähällä öljynkulutuksella, kuitenkin ylläpitäen omaa, espoolaista keskiluokkaista elintasoa.

Kokeilu kiristää Websterin perheenjäsenten välejä, mutta tarjoaa samalla myös mahdollisuuden uudenlaiseen yhteishenkeen. Varmaa on ainakin se, että katastrofin ainekset ovat jatkuvasti läsnä.

Dokumentti ilmestyi vuonna 2008 ja sen on ohjannut John Webster.

Pölynimurikauppiaat

Pöynimurikauppiaat on tragikoominen dokumenttielokuva pölynimureja ovelta ovelle myyvistä ihmisistä lama-ajan Suomessa. Dokumentin päähenkilöinä ovat työtön autonasentaja Kimmo, kunnianhimoinen huippumyyjä Kristiina ja pikkukyliä kiertävä Heimo.

Varsinkin Kimmo saa tuntea alan raadollisuuden. Miten saada aikaiseksi kaupat, kun tulostavoitteet hengittävät niskaan ja laman runtelema kansa ei halua maksaa mistään ylimääräisestä?

Dokumentti ilmestyi vuonna 1993 ja sen on ohjannut John Webster.

Ompelijatar

Ompelijatar pureutuu vuonna 1943 maanpetoksesta kuolemaan tuomitun helsinkiläisen ompelijan, Martta Koskisen elämään. Koskinen välitti viestejä Suomen kommunistiselle puolueelle ja avusti rintamakarkureita.

Dokumentti kertoo, miten köyhä, puolikuuro Koskinen lähestyy vääjäämätöntä kuolemaansa. Elokuva on ihmisoikeustarina, mutta samalla myös ajankuva nuoresta itsenäisestä Suomesta.

Elokuva ilmestyi vuonna 2015 ja sen on ohjannut Ville Suhonen.

Liikkumavara

Liikkumavara-dokumentissa seurataan, kuinka sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsitellään hallituksen lakiesitystä, joka korottaisi terveyskeskus- ja päivähoitomaksuja. Dokumentti oli ensimmäinen laatuaan, jolle annettiin kuvauslupa eduskunnan työtiloihin.

Eduskuntatalon kokoussaleissa ja työtiloissa jälki ei ole aina niin kaunista. Puhetta piisaa, mutta onko se turhaa, jos "isot pojat" ovat jo päättäneet lakiesityksen lopputuleman?

Elokuva ilmestyi vuonna 2009 ja sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Annika Grof.

Autobonus

Mikkoset ovat tehneet konkurssin ja pyrkivät takaisin työelämään verkostomarkkinoinnilla. Vanha yrittäjäpariskunta alkaa kaupitella erilaisia tuotteita. Asiakkaille myydään niin ravintolisiä, soijaruokia, salaattikarkkeja kuin jopa kurkkulääkehammastahnaa.

Kunnianhimoisen pariskunnan ensimmäinen tavoite on selkeä. He haluavat saavuttaa yhtiön lupaaman autobonuksen, eli ilmaisen auton.

Elokuva ilmestyi vuonna 2001 ja sen on ohjannut Mika Ronkainen.

Karkotetut

Karkotetut on värikäs seurantadokumentti lähiönuorten selviytymiskamppailusta Itä-Helsingin Vesalassa. Krissen ja Villen perheitä yhdistävät toisiinsa ystävyys ja onnettomuuksista pahin – väkivaltainen kuolema.

Timi on kolmekymppinen romani, joka perustaa monikulttuurisen salibandy-joukkueen pitämään nuoret poissa kaduilta. Onnistuuko mies tehtävässään?

Dokumentti ilmestyi vuonna 1998 ja sen on ohjannut Visa Koiso-Kanttila.

Valkoinen raivo

Valkoinen raivo on kertomus Laurista, joka nuorempana suunnitteli ja valmistautui tekemään massamurhia. Koulukiusatun sisällä kasvoi hiljalleen olotila, jota hän kutsuu myöhemmin valkoiseksi raivoksi.

Lauri haki itselleen apua ennen kuin massamurhafantasiat toteutuivat. Murhaajan sijaan hänestä tuli ihmismielen aggression ja väkivaltaisen käyttäytymisen arvostettu tutkija ja asiantuntija.

Elokuva ilmestyi vuonna 2015 ja sen on ohjannut Arto Halonen.

Orpojen joulu

Orpojen joulu on henkilökohtainen kuvaus teoksen ohjaajan, Anu Kuivalaisen yrityksestä luoda kontakti isäänsä. Kuivalainen matkustaa vieraaseen kaupunkiin etsimään isäänsä, josta on nähnyt ainoastaan valokuvan.

Elokuva käsittelee suuria tunteita: epävarmuutta, odotuksia ja toiveita, pettymyksiä ja sovintoja. Vaikeita asioita pehmittää hersyvä huumori.

Elokuva ilmestyi vuonna 1994 ja sen on ohjannut Anu Kuivalainen.

Takaisin valoon

Suomalainen Marissa Jaakola lähtee 25-vuotiaana työmatkalle Saksaan. Lupaava työ vaihtuu eloonjäämistaisteluksi, kun Jaakolan esimies kaappaa hänet.

Jaakola päätyy Tunisiaan vangiksi kuukausiksi hotellihuoneisiin ja asuntoihin. Dokumentti kertoo ihmismielen täydellisestä nujertumisesta ja siitä, kuinka traumaattisestakin kokemuksesta voi selviytyä.

Dramatisoitu elokuva ilmestyi vuonna 2018 ja sen on ohjannut Arto Halonen. Marissa Jaakola esintyy haastatteluissa omana itsenään. Dramatisoiduissa kohtauksissa Jaakolaa esittää Stella Kylä-Liuhala.

Eedenistä pohjoiseen

Eedenistä pohjoiseen kertoo pariskunnista, joille puutarhanhoito on kaikki kaikessa. Rakas harrastus tarjoaa terapiaa lapsensa menettäneelle ja toiselle vastapainoa työstressille.

Dokumentti on kuvattu siinä esiintyvien pariskuntien puutarhoissa. Teos on ylistyslaulu rakkaudelle, hedelmällisyydelle ja elämälle.

Elokuva ilmestyi vuonna 2014 ja sen on ohjannut Virpi Suutari.

Hobbyhorse Revolution

Hobbyhorse Revolution on kuvaus nuorista keppihevosharrastajista ja heidän yhteisöstään. Päähenkilöinä nähdään kolme nuorta: Aisku, joka tähtää keppihevosten suomenmestaruuskilpailuihin, Alisa, joka kuvaa keppihevosvideoita Youtubeen ja Elsa, jonka keppihevosharrastus inspiroi hänen piirrustusharrastusta.

Keppihevosharrastus on kasvattanut päähenkilöiden luonnetta. He uskaltavat elää omannäköistä elämää, vaikka ympärillä olevat ihmiset eivät sitä ymmärtäisikään.

Elokuva ilmestyi vuonna 2017 ja sen on ohjannut Selma Vilhunen.

Miesten vuoro

Miesten vuoro seuraa saunovia miehiä eri puolilla Suomea. Dokumentti haastaa ajatuksen puhumattomista miehistä, sillä tässä elokuvassa miehet uskoutuvat toisilleen raskaistakin aiheista.

Tunteita herättävät muun muassa isäksi tuleminen, läheisen kuolema tai oma vankilakokemus. Keskustelujen lomassa pidetään vilvoittelutaukoja ja ihastellaan suomalaista luontoa.

Elokuva ilmestyi vuonna 2010 ja sen on ohjannut Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen. Elokuva oli Suomen ehdokas vuoden 2011 Oscar-gaalaan.

Kansakunnan olohuone

Kansakunnan olohuone avaa kaunistelemattoman näkymän kuuteen suomalaiseen olohuoneeseen. Näissä huoneissa itketään, nauretaan, juodaan viinaa ja pohditaan elämää.

Elokuva kuvaa niitä arkisia, intiimejäkin asioita, jotka ovat joka päivä läsnä. Lisäksi teos on kertomus muutoksesta, vastuusta ja väistämättömästä ajankulusta.

Elokuva ilmestyi vuonna 2009 ja sen on ohjannut Jukka Kärkkäinen.

Tavarataivas

Tavarataivas on dokumenttielokuva ihmiskokeesta, jossa 26-vuotias päähenkilö Petri päättää luopua tavarantäyteisestä elämästään. Mitä todella tarvitsemme hyvään elämään?

Kokeen säännöt ovat selkeät: Koe kestää vuoden. Kaikki tavarat menevät ensin varastoon. Enintään yksi tavara päivässä takaisin. Älä osta mitään tavaraa.

Elokuva ilmestyi vuonna 2013 ja sen on ohjannut Petri Luukkainen.

Miinavaara!

Miinavaara! on dokumenttielokuva voimakkaita keskusteluja herättäneestä taiteilijasta Miina Äkkijyrkästä. Dokumentaristi Lasse Naukkarinen kuvasi 1980–1990-luvuilla Äkkijyrkän poikkeuksellista elämää.

Elokuva yhdistää Naukkarisen aiemmin kuvaaman materiaalin Äkkijyrkän elämään Skatan tilalla, Helsingin Vuosaaressa 2000-luvulla. Luvassa on lehmiä, taidetta, suuria tunteita ja kahakoita viranomaisten kanssa.

Elokuva ilmestyi vuonna 2001 ja sen on ohjannut Lasse Naukkarinen.

The Real McCoy

The Real McCoy on omintakeinen, faktaa ja fiktiota yhdistelevä dokumentti Antti Hulkon, eli Andy McCoyn elämästä sellaisena kuin hän sen itse kokee. Samalla ääneen pääsevät myös Andy McCoyn läheiset.

The Real McCoyn piti olla aluksi vain muutaman kuukauden dokumenttiprojekti. Tuotanto venyi lopulta kolmevuotiseksi ja käsikirjoitus muovautui uuteen uskoon, kun McCoy loukkaantui vakavasti pudotessaan parvekkeelta kolmannesta kerroksesta.

Elokuva ilmestyi vuonna 1999 ja se on ohjannut Pekka Lehto. Elokuvan musiikista vastaa pääosin Andy McCoy itse.

Klassikkodokkarit ovat nyt katsottavissa Areenassa toistaiseksi. Lisäksi elokuvia näytetään Yle Teemalla ja Yle TV1:llä.

Artikkelissa mainittu Karkotetut-dokumentti poistettiin kesäkuussa teknisistä syistä Areenasta. Teos on nyt palannut katseluun.

Kommentit