Hyppää pääsisältöön

Kun tutuista poluista tulee pyhiä – kesän aikana Yle Radio1:llä kaksi kaupunkipyhiinvaellusta

Kaksi muusikkoa soittamassa ja laulamassa pyhiinvaelluksella.
Kanttorit Petra Perttula ja Sanna Ketola kulkevat mukana Tampereen Pyhiinvaelluskirkon reitillä. Kaksi muusikkoa soittamassa ja laulamassa pyhiinvaelluksella. Kuva: Kirkon viestintä/Kristiina Hyppölä Pyhiinvaellus,jumalanpalvelus,muusikot,Suomen evankelis-luterilainen kirkko,Tampere

Kesän radiojumalanpalveluksissa sunnuntaina 13.6. ja 8.8. kello 10 Yle Radio1:llä matkataan pyhiinvaelluksilla, kesäkuussa Tampereella ja elokuussa Helsingissä. Tampereella Katveen siunaus -reitti kulkee Aleksanterin kirkolta Pispalan palaneen kirkon muistomerkille. Pyhiinvaellusreitti polveilee kaupunkiympäristössä Aleksanterin kirkkopuistosta Pyynikinharjun ja Pyhäjärven rannan kautta Pispalaan. Elokuun Pyhiinvaelluskirkon reitti puolestaan sukeltaa merelliseen maisemaan ja saareen: Helsingin Seurasaaressa matkataan Pysähtymisen ja hiljentymisen polulla.

Kurkistuksia historiaan

Tampereen pyhiinvaellusreitillä 13.6. tehdään kurkistuksia Tampereen historiaan, kuljetaan maailman korkeimman soraharjun yli, ihmetellään pulteriaitaa ja uittotunnelia.
- Pyhiinvaellus on kristitylle luontaista kaipuuta, Tampereen pyhiinvaelluskirkon pappi Jussi Holopainen kuvaa.
Jokainen voi olla pyhiinvaeltaja etsiessään tutuilta poluilta jotakin syvempää merkitystä ja rauhoittumista.
- Kutsu Jumalan valtakuntaan on myös kutsu pyhiinvaeltajaksi, kulkemaan sitä tietä, jota Jeesus kulki jo edeltä. Se on suostumista epävarmuuteen, keskeneräisenä vaeltamiseen, tien haparoivaankin etsimiseen, omaan haavoittuneisuuteen ja rajallisuuteen - ja juuri siksi Jumalan armon varassa elämiseen, Holopainen toteaa.

Peruskallio pysyy

Kesäkuun Pyhiinvaelluskirkossa sunnuntaina 13.6. klo 10 kuljettava reitti on osa Pyhiinvaellus Tampere -reitistöä. Pyhiinvaellusreitti kulkee kaupunkiympäristössä Aleksanterin kirkkopuistosta Pyynikinharjun ja Pyhäjärven rannan kautta Pispalaan.
- Kaupungissa rakennettu ympäristö muuttuu jatkuvasti, mutta peruskallio on tässä ja pysyy. Tampereen historia, luonnon historia ja ihmisen menneisyys ovat tällä näköalapaikalla selkeästi havaittavissa, pohtii tamperelainen historioitsija Mikko Pollari, joka on yksi reitin pyhiinvaeltajista.
Katveen siunaus -reitillä pohditaan myös, mitä piilossa olleiden asioiden esiin nostaminen saa ihmisessä aikaan.

Virsi kanssakulkijana

Musiikki kulkee mukana pyhiinvaelluksella, virittää tunnelmaan ja välittää vaeltajien tunnelmaa kuulijoille. Tampereen Pyhiinvaelluskirkon teemavirtenä kuullaan virsi 408 Joutukaa sielut, on aikamme kallis. Kanttorit Sanna Ketola ja Petra Perttula säestävät laulua kanteleella, nokkahuilulla, viululla ja ukulelella.
- Yhdessä kulkeminen teki tutuista poluista minulle pyhiä, iloitsee kesäkuun Pyhiinvaelluskirkon toimittaja, kappalainen Kristiina Hyppölä.
Tampereen maisemat ovat Hyppölälle tuttuja vuosilta, jolloin hän työskenteli seurakuntapappina Tampereella.
Katveen siunaus -pyhiinvaelluskirkon liturgina 13.6. toimii Jussi Holopainen ja puhujina Holopaisen lisäksi Kristiina Hyppölä, Sanna Ketola, Petra Perttula ja Mikko Pollari.

Helsingin Seurasaaren Pyhiinvaelluskirkossa sunnuntaina 8.8. klo 10 teemana on Luomakunnan etsikkoaika. Reitillä kulkevat toimittaja Elina Vaittisen kanssa liturgi Hannu Varkki, muusikko Tuuli Malve, pyhiinvaelluskonkari Lea Purhonen, ympäristötutkija Panu Pihkala ja muusikko Teija Tuukkanen.

Molemmat Pyhiinvaelluskirkot ovat kuunneltavissa Yle Areenassa lähetysajankohdan jälkeen.