Hyppää pääsisältöön

Oi Suomi on! Yle Puhe nousee Huuhkajien siiville perjantaina 4.6.2021

Huuhkajien siivillä -ohjelmasarjan kuva.
Huuhkajien siivillä -ohjelmasarjan kuva. Kuva: Jukka Lintinen ja Tuuli Laukkanen / Yle Yle Puhe

Suomen jalkapallomaajoukkue on mukana kesäkuun 11. päivä alkavissa miesten jalkapallon EM-kisoissa. Yle Puheessa tätä historiallista merkkipaalua juhlistetaan perjantaina 4.6.2021 vajaan vuorokauden ajan uppoutumalla jalkapalloon erilaisista näkökulmista käsin. Tavataan kentän laidalla seissyt äiti ja todellinen jalkapallofani, puhutaan jalkapallosta uskontona sekä analysoidaan koko Huuhkaja-tiimi pelaaja pelaajalta ja nostatetaan Huuhkaja-huumaa.

Futisperjantain 4.6. aikataulu:

Puheen Aamu klo 06:59 - 10:00
Aamun kolmikko Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa nostattavat kisatunnelmaa ehkä vähän erilaiseen tietoon keskittyvällä jalkapallovisalla. Aamun vieras osoittaa, että jalkapallo on muutakin kuin statistiikkaa. Se on istanbulilainen upouusi katsomo täynnä perheitä ostamassa väliajalla omenateetä. Napolissa se on katsomo yhdessä paikallisten kanssa kadulla, kodinkoneliikkeen ikkunasta näkyvästä televisiosta peliä seuraten.

Puheen Aamussa on kello 9:n jälkeen vieraana jalkapallon itseensä imenyt ihminen, fani ja kentän laidalla seissyt äiti Mira Selander. Mira, joka yleensä kysyy, mutta nyt hän vastaa.

Akti klo 10:00 - 12:00
Justus Laitinen ja Jussi Putkonen mittaavat kuulijoiden kisakuumetta ja Huuhkaja-kiimaa. Vieraaksi studioon saapuu futisfanaatikko, kirkkoherra Kari Kanala, jolle jalkapallo on Jumalasta seuraava.

Soita tai lähetä WhatsApp-viesti numeroon 040 163 8586 ja kerro, miksi jalkapallo ei ole urheilua, vaan enemmänkin uskontoa, kulttuuria ja politiikkaa – sekä vähintäänkin kuningaslaji ja parasta universumissa!

Huuhkajien siivillä - pitkä lento klo 13:00 - 01:00
Ohjelmasarjan 12 tunnin erikoislähetyksen aikana Huuhkajien EM-kisajoukkue käydään läpi pelaaja pelaajalta ja analysoidaan myös kisojen kiinnostavimmat kilpakumppanit. Lähetyksessä otetaan yhteyksiä eri puolelle Eurooppaa ja pureudutaan jalkapalloon yllättävistä näkökulmista kiinnostavien vieraiden kanssa.

Lähetyksen juontavat Riku Salminen ja Matti Härkönen. Asiantuntijoina ovat Erkka V. Lehtola, Antti Pohja ja Markus Halsti. Lentävinä reporttereina tunnelmia välittävät Jussi Vainikka ja Sami Laine. Mukana myös jalkapallon harjoitusmaaottelu Suomi - Viro klo 19:00 - 21:00.

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.