Hyppää pääsisältöön

Nico Muhlyn kimmoisuus sopii Pekka Kuusistolle

Pari vuotta sitten Pekka Kuusisto aloitti Norjalaisen kamariorkesterin vierailijana. Suhde on kehittynyt niin, että tällä kaudella hän jatkaa taiteellisena johtajana. Kuusiston ja norjalaisten yhteinen debyyttilevy paljastaa, että suhteen kiihkeys perustuu rohkealle rosolle. Nico Muhlyn intensiivinen viulukonsertto Shrink sopii esittäjilleen kuin nenä päähän ja saa äärimmäisen tiiviin tulkinnan, kun taas Philip Glassin minimalismi ei raikastu edes Kuusiston taikakosketuksesta.

First Light / Muhly & Glass
First Light / Muhly & Glass Uudet levyt

Amerikkalainen Muhly on mellastanut Kuusiston kanssa vuosikaudet, joten Shrink-konserton istuvuus ei tullut yllätyksenä - kimmoisa elävyys, hauras ihmisyys ja avarat näkymät ovat sekä konserton että Kuusiston viulunsoiton ominaisuuksia. Muhlyn harmoniamaailma ja rytminen syke viittaavat tutusti amerikkalaiseen perusminimalismiin, mutta Shrink soi dynaamisen kiihkeästi ja on täynnä viitseliäitä yksityiskohtia, ja kaiken sen Kuusisto toteuttaa pakottomalla, päämäärätietoisella ja paikoin karhealla tyylillään. Konsertosta tulee varmasti suosittu, ja vaikka Kuusiston hallittu versio ei jätä kysyttävää, olisi mielenkiintoista kuulla konsertto vaikkapa puhtoisen Hilary Hahnin soittamana.

Kuusiston ja Muhlyn sielunveljeys taitaa innoittaa myös Norjalaista kamariorkesteria. Toisen osan eteeriset kentät kertovat, että orkesteri osaa kuunnella itseään ja siksi pystyy toteuttamaan keskimääräistä rikkaampia äänimaisemia. Orkesterin reaktioherkkyyttä ja heittäytymistä todistaa myös vaativan kolmannen osan yhteinen syke.

Kiihkeän konserton jälkeen Philip Glassin The Orchard tarjoaa seitsemän minuuttia kaunista tyhjyyttä Satien Gymnopedie-kappaleiden tyyliin. Muhly soittaa pianoa, Kuusisto viulua, ja vaikka mitään ei tapahdu, kaikki osuu kohdalleen, mikä on pieni ihme, sillä pandemiasyistä osuudet on taltioitu eri puolilla maailmaa.

Levyn päätös, Glassin kolmas jousikvartetto "Mishima", oli ainakin minulle pettymys. Ummehtuneet kolmisointujunnaukset, geneeriset molliharmoniat, jankkaavat rytmit ja tyhjänpäiväiset kehittelyt aiheuttavat minussa lähinnä ihmetystä siitä, kuinka laiskalla ja mielikuvituksettomalla ilmaisulla Glass on pärjännyt kuusikymmentäluvulta lähtien. Kuusiston jousiorkesterisovitus ei tuota kvartetolle lisäarvoa tai helpota jousikuvioiden tukaluutta, mutta laitan tämän ohjelmistovalinnan hyväntahtoisesti rohkeuden piikkiin. Surkeampaa olisi, jos Kuusisto ja norjalaiset veivaisivat levylle Sibeliuksen impromptuja.

"First Light". Nico Muhly: Shrink, konsertto viululle ja jousiorkesterille. Philip Glass: The Orchard. Philip Glass (sov. Pekka Kuusisto): Jousikvartetto nro 3 "Mishima". - Pekka Kuusisto, viulu ja orkesterinjohto, ja Nico Muhly, piano, sekä Norjalainen kamariorkesteri. (Pentatone, PTC 51868745)

Kuuntele Uudet levyt 3.6.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Myöhäisromantiikkaa ja tasa-arvoa kokonaisvaltaisella laadulla

  Levyarvostelu

  Viulisti Eriikka Maalismaan ja pianisti Emil Holmströmin uutuuslevy upottaa minut vielä syvemmälle romantiikkaan kuin heidän edellinen, tunteiden myllertämisestä Emma-palkittu Schumann-levynsä. Periodiromantiikkaan hurahtanut duo jatkaa tunneilmaisuaan suolikielisellä viululla ja vuoden 1882 Bösendorferilla, mutta musiikki on aivan romantiikan lopusta. Richard Straussin ja Amy Beachin sonaatit osallistuvat taidemusiikin tasa-arvokeskusteluun, mutta miten, sen saa kuulija päättää.

 • Tarkkapiirtoiset eleet, huokoiset taustat

  Levyarvostelu

  Suomalaistaustainen Ondine-yhtiö on alkanut syventyä Baltian taidemusiikkiin myös historiallisesti. Viime syksynä ihastuin levyyn, jolla Ondine esitteli kanadanlatvialaisen Talivaldis Keninšin lakonisen kirkasta musiikkia. Nyt kuva tästä vuonna 2008 kuolleesta, omaäänisestä impressionisti-modernistista täydentyy kahdella sinfonialla, jotka Keninš sävelsi 1970-luvulla uudessa kotimaassaan Kanadassa.

 • Kolmen levyn kommenttiraita Brandenburgilaisille

  Levyarvostelu

  Vuonna 2001 kapellimestari Thomas Dausgaard ja Ruotsalainen kamariorkesteri alkoivat tilata nykysäveltäjiltä sisarteoksia Johann Sebastian Bachin Brandenburgilaisille konsertoille. Kahden vuosikymmenen projekti on nyt pakattu tripla-CD:lle, jonka hauskuus kumpuaa Brandenburgilaisten konserttojen rikkaista kokoonpanoista ja nykymusiikin vapaudesta.

 • Nico Muhlyn kimmoisuus sopii Pekka Kuusistolle

  Levyarvostelu

  Pari vuotta sitten Pekka Kuusisto aloitti Norjalaisen kamariorkesterin vierailijana. Suhde on kehittynyt niin, että tällä kaudella hän jatkaa taiteellisena johtajana. Kuusiston ja norjalaisten yhteinen debyyttilevy paljastaa, että suhteen kiihkeys perustuu rohkealle rosolle. Nico Muhlyn intensiivinen viulukonsertto Shrink sopii esittäjilleen kuin nenä päähän ja saa äärimmäisen tiiviin tulkinnan, kun taas Philip Glassin minimalismi ei raikastu edes Kuusiston taikakosketuksesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua