Hyppää pääsisältöön

Pohjoissaksalaista barokkiherkkua sielulle ja korvalle

Kun Rudolstadtin linna paloi vuonna 1735, paloi myös suurin osa Philipp Heinrich Erlebachin teoksista, jotka hän oli 1600-luvun puolella tehnyt paikallisen ruhtinaan hovisäveltäjänä. Erlebach jäi unholaan tämän tuhon takia - muuta syytä ei voi olla. Sen todistavat kontratenori Damien Guillon ja barokkiyhtye Le Banquet Céleste, jotka ovat koonneet Erlebachilta säilyneitä teoksia levylle, joka hemmotteli minun sieluani ja korviani ainutlaatuisella barokkiherkulla.

P.H. Erlebach: Lieder
P.H. Erlebach: Lieder Uudet levyt

Joskus 1600-luvun pohjoissaksalainen barokki tuntuu jäyhältä ja pidättyväiseltä, mutta levyn perusteella Erlebachin tunneilmaisu on suoraa ja täyteläistä. Aariakokoelma Harmonische Freude Musicalischer Freunde kartoittaa ihmisen hengellisiä ja henkisiä kokemuksia melankolisen suloisesti, mutta parhaimmillaan Erlebach tuntuu olevan soitinmusiikissa, ilman laulumelodian ja sanojen painoa. Levyn kahdessa sonaatissa äänenkuljetus ja musiikin eleistö tuntuvat ylimaallisen keveiltä myös sukeltaessaan surun syövereihin.

Se että levy on avannut minulta sekä kyynelhanoja että ilon portteja johtuu Erlebachin ominaislaadun lisäksi esityksestä ja äänityksestä. Damien Guillon laulaa eleettömän kauniisti, linjakkaasti ja pelkistetysti. Le Banquet Céleste puolestaan rakentaa kahdella viululla ja continuolla hämmästyttävän monimuotoisia tunnelmia, aineksinaan viiltävänsuloiset harmoniat, verrattoman pitkälle kantavat fraasit ja herkkääkin herkemmät yksityiskohdat. Nautinnon kruunaa muheva äänitys, joka antaa musiikin resonoida sielussa asti.

Luottamukseni ranskalaista levy-yhtiö Alphaa kohtaan on entistäkin suurempi nyt, kun se on johdattanut minut pohjoissaksalaisen barokin unohdetuimpaan nurkkaan, joka onkin myös suloisin.

Philipp Heinrich Erlebach: Harmonische Freude Musicalischer Freunde. Sonata quinta; Sonata seconda. - Damien Guillon, kontratenori, ja Le Banquet Céleste. (Alpha, ALPHA725)

Kuuntele Uudet levyt 3.6.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Myöhäisromantiikkaa ja tasa-arvoa kokonaisvaltaisella laadulla

  Levyarvostelu

  Viulisti Eriikka Maalismaan ja pianisti Emil Holmströmin uutuuslevy upottaa minut vielä syvemmälle romantiikkaan kuin heidän edellinen, tunteiden myllertämisestä Emma-palkittu Schumann-levynsä. Periodiromantiikkaan hurahtanut duo jatkaa tunneilmaisuaan suolikielisellä viululla ja vuoden 1882 Bösendorferilla, mutta musiikki on aivan romantiikan lopusta. Richard Straussin ja Amy Beachin sonaatit osallistuvat taidemusiikin tasa-arvokeskusteluun, mutta miten, sen saa kuulija päättää.

 • Tarkkapiirtoiset eleet, huokoiset taustat

  Levyarvostelu

  Suomalaistaustainen Ondine-yhtiö on alkanut syventyä Baltian taidemusiikkiin myös historiallisesti. Viime syksynä ihastuin levyyn, jolla Ondine esitteli kanadanlatvialaisen Talivaldis Keninšin lakonisen kirkasta musiikkia. Nyt kuva tästä vuonna 2008 kuolleesta, omaäänisestä impressionisti-modernistista täydentyy kahdella sinfonialla, jotka Keninš sävelsi 1970-luvulla uudessa kotimaassaan Kanadassa.

 • Kolmen levyn kommenttiraita Brandenburgilaisille

  Levyarvostelu

  Vuonna 2001 kapellimestari Thomas Dausgaard ja Ruotsalainen kamariorkesteri alkoivat tilata nykysäveltäjiltä sisarteoksia Johann Sebastian Bachin Brandenburgilaisille konsertoille. Kahden vuosikymmenen projekti on nyt pakattu tripla-CD:lle, jonka hauskuus kumpuaa Brandenburgilaisten konserttojen rikkaista kokoonpanoista ja nykymusiikin vapaudesta.

 • Nico Muhlyn kimmoisuus sopii Pekka Kuusistolle

  Levyarvostelu

  Pari vuotta sitten Pekka Kuusisto aloitti Norjalaisen kamariorkesterin vierailijana. Suhde on kehittynyt niin, että tällä kaudella hän jatkaa taiteellisena johtajana. Kuusiston ja norjalaisten yhteinen debyyttilevy paljastaa, että suhteen kiihkeys perustuu rohkealle rosolle. Nico Muhlyn intensiivinen viulukonsertto Shrink sopii esittäjilleen kuin nenä päähän ja saa äärimmäisen tiiviin tulkinnan, kun taas Philip Glassin minimalismi ei raikastu edes Kuusiston taikakosketuksesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua