Hyppää pääsisältöön

Tarkkapiirtoiset eleet, huokoiset taustat

Suomalaistaustainen Ondine-yhtiö on alkanut syventyä Baltian taidemusiikkiin myös historiallisesti. Viime syksynä ihastuin levyyn, jolla Ondine esitteli kanadanlatvialaisen Talivaldis Keninšin lakonisen kirkasta musiikkia. Nyt kuva tästä vuonna 2008 kuolleesta, omaäänisestä impressionisti-modernistista täydentyy kahdella sinfonialla, jotka Keninš sävelsi 1970-luvulla uudessa kotimaassaan Kanadassa.

Talivaldis Kenins / Symphonies Nos. 4 & 6
Talivaldis Kenins / Symphonies Nos. 4 & 6 Uudet levyt

Talivaldis Keninšin neljäs sinfonia avautuu hänelle tyypillisesti: Huokoinen, diskanttivoittoinen tausta sekoittaa säveltasoja ja sointivärejä, ja sen päälle piirtyy tarkkoja melodiakaaria sekä herkkiä perkussioiskuja. Sinfonian jälkimmäinen osa on melodisesti, harmonisesti ja rytmisesti selvempi ja runsaampi, mutta koko ajan Keninšin ilmaisu pysyy omaleimaisena - impressionistiset sointivärit, uusklassinen läpikuultavuus ja Euroopan modernismin rohkeus yhdistyvät pidättyväisen salaperäiseksi tunnelmaksi, jonka yksityiskohdista löytyy sekä värien että yksityiskohtien rikkautta.

Kuudes sinfonia "Sinfonia ad fugam" on neljättä täyteläisempi ja tummempi, ja sen fuugateema ilmaantuu välillä melko perinteisiinkin harmoniaympäristöihin, joita Keninš kuitenkin sävyttää taitavilla sointiväriliukumilla. Kehittelyn tietty kantikkuus ja etenkin perkussioiden hakkaavuus ovat Keninšin heikoin puoli, mutta ne unohtuvat levyn päätösraidassa, kun Canzona Sonata alttoviululle ja jousille yhdistää tummia, huokoisia sointivärejä ja tarkkapiirtoisia melodioita.

Guntis Kuzman johtama Latvian kansallinen sinfoniaorkesteri tekee levyllä yhtä hienoa, sielukasta työtä kuin edelliselläkin. Niinpä ymmärrän yhä paremmin, miksi Ondine haluaa nostaa Talivaldis Keninšin esiin. Hän sopii Baltian harmaasävyiseen, pelkistyneeseen taidemusiikkibrändiin, mutta toteuttaa sitä ilman paatosta ja rikkaasti.

Talivaldis Keninš: Sinfoniat nro 4 ja 6 "Sinfonia ad fugam"; Canzona Sonata. - Latvian kansallinen SO/Guntis Kuzma sekä Santa Vizine, alttoviulu. (Ondine, ODE 1354-2)

Kuuntele Uudet levyt 3.6.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua