Hyppää pääsisältöön

Erika Vikmanin mielestä seksi voi olla kertaluontoinen tapahtuma vailla odotuksia avioliitosta – Arttu Wiskarin kanssa esitetty kesäkumibiisi kertoo spontaanista seksistä ja muistuttaa siihen liittyvästä vastuusta

Tääl on niin kuuma -kappaleessa kaksi muukalaista saavat toisensa. Erika Vikman muistuttaa, että seksi saa olla kertaluontoinen tapahtuma, joka ei johda parisuhteeseen. Tärkeintä on, että tilanne on molemmille mieluisa ja turvallinen.

Otsikkokuva: YleX Tiedottaa
Otsikkokuva: YleX Tiedottaa

Mies pysäyttää autonsa motellin eteen ja kävelee sisään drinkille. Lavalla esiintyvä nainen istuu hänen viereensä ja liu'uttaa tiskiä pitkin kondomipaketin. Kohta ollaan jo motellihuoneessa tanssimassa.

Musiikkivideon mies on Arttu Wiskari, nainen Erika Vikman. He esittävät vuoden 2021 kesäkumibiisin Tääl on niin kuuma.

Kappale kertoo hetken huumasta, Vikman sanoo puhelimessa.

– Kaksi kulkuria kohtaavat, nauttivat toisistaan hetken ja jatkavat omille teilleen. Kappaleessa hyväksytään tuollainen hetken huuma sen sijaan, että sitä lähdettäisiin moralisoimaan.

Vikmanin mielestä seksi voi olla kertaluonteinen tapahtuma. Sen ei tarvitse johtaa parisuhteeseen ja avioliittoon. Kahden aikuisen välinen hauskanpito on ok, jos tilanne on molemmille ok.

– Odota, Arttu puhaltaa kondomia ilmaan kun yritän puhua!

Seksistä puhuminen on yleistynyt ja helpottunut. Tietoa ja apua on saatavilla enemmän kuin koskaan, sosiaalisessa mediassa ihmiset puhuvat omista kehoistaan ja kokemuksistaan.

Erika Vikman, jonka kappaleissa (Cicciolina, Syntisten pöytä, Häpeä) toistuvat pelottomuuden, rohkeuden ja häpeilemättömyyden teemat, on muutoksen moderni symboli. Hän muistuttaa, että vaikka eteenpäin on menty, seksikeskustelu on yhä paikoin sukupuolittunutta ja moralisoivaa.

– Jos kertoo yhden yön kumppaneista, siitä puhutaan helposti kevytkenkäisyytenä. Mutta onko huono juttu olla kevytkenkäinen? Onko huono juttu osata nauttia elämästä ja olla spontaani?

Arttu Wiskari muistuttaa, että miehiäkin saatetaan kutsua häntäheikiksi, mutta nainen leimataan paljon herkemmin.

– Miehille se on joissain tapauksissa semmoinen yläfemman paikka. Suuri saavutus.

2020-luvun Finnhits-iskelmää

"Mä pyydän anteeks tääl on niin kuuma,
on pakko luopuu vaatteista,
ja tulla sun lakanoihin sellaisena kun Luoja mut tarkoitti.
Kelpaanhan sulle näin?
Mä pyydän anteeks tää hetken huuma
vie voiton periaatteista.
Ei sulla ois tequilaa ja sitruunaa, sadesuoja myös tarvitaan
jos ollaan lähekkäin."

Kun Mökkitie Recordsin perustajajäsen Arttu Wiskari kuuli Erika Vikmanille tehdyn Tääl on niin kuuma -kappaleen, hän tiesi haluavansa mukaan. Tällaista Finnhits-iskelmää Wiskari sanoo laulaneensa karaokessa vuosien ajan.

Molemmat esittäjät olivat otettuja kesäkumikampanjaan pääsemisestä.

– Tänä vuonna olen oikea henkilö ottamaan tän roolin, Vikman myöntää.

– Erika on oikealla tavalla avoin tyyppi viemään kesäkumisoihtua eteenpäin. Mä oon tässä apinaorkesterissa komppaamassa ja fiilistelemässä hyvää biisiä, Wiskari lisää.

Kesäkumien jakelu keskitetään tänä vuonna kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön sekä pienempimuotoisiin tapahtumiin. Kampanjassa muistutetaan turvallisesta seksistä. Kuumat paikat voivat yllättää, mutta on tärkeää varautua yllättäviin tilanteisiin sopivalla ehkäisyllä sekä ehkäisyn unohtuessa käydä testeissä.

Tääl on niin kuuma -kappaleessa kaksi muukalaista ottavat toisensa. Mitä tällaisessa tilanteessa täytyy ottaa huomioon, Erika Vikman ja Arttu Wiskari?

– Jos menee liikaa omien halujensa mukana, sitä sokeutuu toisen tarpeille. Molempien pitää lukea toisiaan. Ja suojautua, jos haluaa olla varma, ettei tule jälkiseuraamuksia, Vikman sanoo.

– Turvallisuus, ja toisen huomioon ottaminen, Wiskari lisää.

Kesäkumikampanjan toteuttavat YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kampanjaa.

Lisätietoja kampanjasta antavat:
Kanavapäällikkö Hanne Kautto, YleX, 045 232 9624
Seksuaalineuvoja Viivi Sihvonen, Väestöliitto
Terveyden edistämisen asiantuntija Tanja Gluschkoff, Syöpäjärjestöt, 050 401 1758.
Terveyden edistämisen suunnittelija, Petra Lemmetty, Suomen Punainen Risti, 040 620 4373

Kesäkumi löytyy myös Facebookista ja Instagramista.
Seuraa kampanjaa somessa tunnisteilla #kesäkumi ja #naimamaisteri